Intervju

Nätverket som krossar myten

Monika Wannholm Monika Wannholm

Nätverket 17 är en intresseorganisation som ska främja kvinnors entreprenörskap och företagande. Visionen är att lika många kvinnor som män ska äga och driva stora företag och Nätverket 17 vänder sig primärt till kvinnor som byggt större företag, omsätter minst 50 miljoner kronor och har en betydande ägarandel i företaget samt makten att påverka strategiska beslut.

Idén till nätverket föddes under Almedalsveckan 2017. Maria Mattsson Mähl, grundare av och huvudägare i utbildningsföretaget Alpha CE, och Jessica Löfström, grundare och vd för Expandera Mera, hade just klivit av scenen efter en föreläsning om entreprenörskap. Jessica hade precis innan föreläsningen träffat Monica Lindstedt, grundare av serviceföretaget Hemfrid som berättade om de 17 som grundat, äger och driver företag som omsätter mer än 50 miljoner sek.

Maria och Jessica var båda skeptiska till att den uppgiften verkligen stämde och bestämde sig för att tillsammans med Collectors vd Lena Apler, Monika Lindstedt på Hemfrid samt Anna Bråkenhielm, vd på Passion for Business, att göra en reality check.

Sagt och gjort. På internationella kvinnodagen 8 mars 2018 presenterade nätverket en lista med 32 kvinnliga företagare som alla uppfyllde kravet på en omsättning över 50 miljoner kronor. Idag har den siffran ökat till ett 40-tal.

– Vi har fått fantastiskt mycket uppmärksamhet för vårt initiativ. Nu fortsätter vi jobbet med att uppmuntra fler kvinnliga företagare att försöka nå en omsättning på 50 miljoner. Vi märker att det finna många som ligger strax under gränsen och som ser ett medlemskap i nätverket som en morot att nå dit, säger Maria Mattson Mähl.

Grant Thornton har sedan den 1 januari i år startat ett samarbete med Nätverket 17 och ser det som ytterligare en möjlighet att utveckla och främja entreprenörskap i Sverige.

– Jämställdhet är en hjärtefråga för oss där vi vill ligga längst fram i branschen. Samarbetet kommer att ge oss nya spännande kontaktytor med etablerade entreprenörer och tillfällen till erfarenhets- och kunskapsdelning – det är en riktig win-win situation, säger Monika Wannholm, kontorschef på Grant Thornton i Stockholm.