Nyhet

Entreprenörsdagen 2 juli 2018

Hur blir Sverige världens bästa entreprenörsland?

Måndagen den 2 juli
Entreprenörer skapar jobb, bygger välfärd och är en stark innovationskraft. Under Entreprenörsdagen fokuserar vi på entreprenörernas utmaningar. Vilka lösningar leder till att fler ska kunna starta och driva framgångsrika företag som bidrar till samhällsnyttan?

Välkommen till vår mötesplats på Strandvägen H521, se karta.

Följ oss på @GrantThorntonSE #EntD #Almedalen

Almedalen för alla! I år direktsänder vi hela programmet från Grant Thorntons mötesplats i Almedalen 2-3 juli, både på webb och i sociala medier.

Dagens program

08.30-08.50
Vad behöver svenska småföretag för att växa och må bra?
Sverige behöver välmående företag som skapar jobb och tillväxt och är de inte lyhörda för omvärldsförändringar riskerar de att gå i konkurs. Vilka är dessa avgörande förändringar och vad behöver småföretag för att växa och må bra?

Günther Mårder, vd Företagarna

09.00-09.20
Så skapas framgångsrika företag
Vilka gemensamma faktorer skapar ett framgångsrikt företagande och hur röjs hinder som står i vägen för att ta företaget vidare?

Günther Mårder, vd Företagarna
09.30-09.50
Vägledning till framgångsrikt ägarskifte
Hur hittas en ny ägare till ett befintligt företag, när det inte är aktuellt att någon i familjen tar över? Vi går igenom hur processen kan se ut för ett lyckat ägarskifte och ger tips till dig som vill ta över ett av närmare 100 0000 företag i Sverige som behöver ny ägare.

Roland Dansell, Satish Sen, författare till boken

09.55-10.00
Inledning
Anna Johnson, vd Grant Thornton, hälsar välkommen till den fjärde upplagan av Entreprenörsdagen i Almedalen.

10.00-10.45
Så kan man köpa företag i Sverige utan pengar
Inom 10 år behöver 100 000 bolag nya ägare. Det är inte alltid någon i familjen vill ta över och nya ägare kan också tillföra nytänkande som tar bolaget vidare. Myten säger att det krävs mycket egna pengar men det finns andra sätt. Hur kan nya entreprenörer ta över och utveckla dessa bolag?

Moderator: Satish Sen, Kaleidoscope
Medverkande: Daniel Wiberg, chefsekonom, Företagarna, Juliana Falke vd Almi Gotland, Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson Centerpartiet, Behrang Gilanpour, Ozonetech, Moa Lilja, ICA Maxi Visby
10.45-11.00
Paus
11.00-11.45
Har Sverige för många små företag?
Det startas över 70 000 företag i Sverige varje år, men få av dessa blir större bolag som anställer fler. Varför är det så? Hur ser Sveriges unga företagartalanger på möjligheten att växa och har de andra behov än tidigare generationers jobbskapare?

Moderator: Fredrik Hagenius, entreprenör och grundare av Campusbokhandeln, YEoS och Decarbonise
Medverkande: Catrine Sageryd, grundare Mekina AB, Christoffer Sjögren, grundare Städarna AB, Martina Klingvall, grundare Telness AB, Marcus Abler, grundare Habity

12.00-14.00
Pausmingel med livepodd

12.15-12.45
Livepodd: Hur säkrar vi framtiden för svenska start ups?
Alla pratar om start ups och flera svenska start up-bolag har skapat stora framgångar, jobb och tillväxt både i Sverige och utomlands. Men vad begränsar svenska start ups i dag och hur ser förutsättningarna ut framåt? SUP46 har samlat hinder och möjligheter för svenska start ups i startupmanifestet. I en liveinspelad podcast diskuteras vad politiker kan och bör göra för att förbättra för startups i Sverige framåt.

14.00-14.45
Utgör dagens arbetsrättsliga regler hinder för företagens kompetensförsörjning?

Konjunkturen är stark bland landets småföretag – men tillväxten hämmas av krångel, höga kostnader och kompetensbrist. Hur kan dagens arbetsrätt förändras för att vara bättre anpassad för dagens arbetsmarknad? Kan en reform leda till att fler företagare tar steget och anställer?

Moderator: Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef Företagarna
Medverkande: Camilla Frankelius, förhandlingschef Sveriges Ingenjörer, Stefan Koskinen, förbundsdirektör Almega Tjänsteföretagen
14.45-15.00
Paus
15.00-15.45
Hur ska Sverige få fler växande småföretag?
Fyra av fem nya jobb skapas i de små företagen. Vad vill de politiska ungdomsförbunden göra för att ännu fler småföretag ska kunna växa och säkra framtida jobb? Politisk debatt mellan ungdomsförbunden. Var med och avgör vilket parti som har den mest småföretagsvänliga politiken!

Moderator: Günther Mårder, vd Företagarna
Medverkande: Sofia Fölster, MUF, Christian Carlsson, KDU, Joar Forssell, LUF, Louise Grabo, CUF, Oliver Björklund, Grön ungdom, Klara Linder, SSU, Tobias Andersson, SDU
15.45-16.00
Paus

16.00-16.45
Företagandets glastak – hur blir Sverige jämställt i entreprenörskap?
Sju av tio företagare i Sverige är män och exempelvis går endast en procent av riskkapitalet till techbolag grundade av kvinnor. Hur kommer det sig att ett av världens mest jämlika länder inte har ett jämlikt företagande? Hur tar vi vara på potentialen i ökat entreprenörskap i hela befolkningen?

Moderator: Maria Ludvigsson, ledarskribent SvD
Medverkande: Mikael Damberg, närings- och innovationsminister (S), Johan Eklund, vd Entreprenörskapsforum, Amanda Lundeteg/Tove Dahlgren, vd stiftelsen Allbright, Jessica Stark, vd Styrelseakademien Stockholm

18.00-21.00
Entreprenörsbaren
(personlig inbjudan)