-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
Internrevision
Grant Thornton kan genomföra riktade granskningsinsatser för internrevisionens räkning. Hela internrevisionsfunktionen kan även outsourcas till Grant Thornton då vi genomför granskning i enlighet med styrelsens fastställda granskningsplan. Avrapportering sker löpande med tydliga granskningsresultat och relevanta rekommendationer till förbättringar.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
3:12-reglerna är krångliga och svåra att förstå, och en förenkling vore välkommen. Den utredning som regeringen flaggat för har ännu inte tillsatts, och osäkerheten leder till ett sämre beslutsunderlag för alla företag som omfattas av reglerna. Det säger Grant Thorntons skatteexpert Magnus Vennerström.
De så kallade 3:12-reglerna infördes i samband med den stora skattereformen 1990. De bestämmer hur ägare till fåmansföretag som är verksamma i betydande omfattning i bolaget ska beskattas för utdelning och kapitalvinst i bolaget. Syftet med reglerna är tudelat, å ena sidan ska de ge ekonomiska incitament till företagare genom lägre skatt, å andra sidan motverka att inkomster som hade beskattats högt om de hade varit lön tas ut som lägre beskattad utdelning och kapitalvinst.
Utdelning beskattas till två tredjedelar som inkomst av kapital med 30 procent skatt och förvärvsinkomster som inkomst av tjänst med kommunalskatt på cirka 30-35 procent, och över en viss nivå med statlig inkomstskatt på 20 procent (brytpunkt 1) eller 25 procent (brytpunkt 2). Det betyder att skillnaden mellan löneinkomst och kapitalinkomst kan bli påtaglig ur skattesynpunkt.
Reglerna är krångliga och har ändrats flera gånger sedan de infördes. Dessutom finns ett otal tolkningar och förhandsbesked från Skatteverket att ta hänsyn till.
– Även för oss som är experter på området kan det ibland vara svårt att svara på den mest grundläggande frågan, alltså om en ägare omfattas av 3:12-reglerna eller inte. En förenkling av reglerna vore verkligen på sin plats, säger Magnus Vennerström, skatteexpert på Grant Thornton.
Det finns också en politisk medvetenhet om att 3:12-reglerna är mogna för en översyn. I den så kallade Januariöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna anges redan under punkt tre, ”bättre villkor för företagande och entreprenörer”, att en förenkling av reglerna ska utredas 2019-2020 med sikte på en ny lagstiftning från 2022.
I den budgetproposition som presenterades 18 september sägs dock inget nytt om 3:12-reglerna.
– Vi svävar fortfarande i ovisshet kring vad de syftar på med begreppet förenklingar eftersom det ännu inte finns något utredningsdirektiv. När kommer en utredning att tillsättas? Är fortfarande ambitionen att de nya reglerna ska börja gälla den 1 januari 2022? Enligt min uppfattning är ovissheten aldrig bra eftersom det leder till att våra kunder har ett sämre beslutsunderlag, säger Magnus Vennerström och fortsätter:
– Det kan leda till att man skjuter på vissa beslut i förhoppningen att regelverket kommer att leda till framtida skattelättnader samtidigt som andra kunder agerar redan nu av rädsla för att de tänkta förenklingarna kommer att medföra ett ökat skatteuttag framöver.
Ett exempel där Magnus Vennerström gärna skulle se en förändring är den så kallade fyraprocentsregeln. Om en delägare äger minst fyra procent av kapitalet i bolaget och uppfyller löneuttagskravet har denne rätt att räkna in 50 procent av löneunderlaget fördelat på sina aktier i det belopp som kan beskattas som inkomst av kapital.
– Det innebär att om man går under en ägarandel på fyra procent så tappar man denna möjlighet. Det är något som kan verka begränsande om ett företag vill ta in ny kompetens och vill använda delägarskap som ett sätt att locka rätt personer. Den regeln borde kunna utformas på något annat sätt, säger han.
Samtidigt innebär inte en politisk strävan efter förenkling nödvändigtvis att villkoren för fåmansföretagen blir mer förmånliga. Tvärtom angavs i utredningsdirektiven till den närmast föregående utredningen om 3:12-reglerna att "en utgångspunkt för uppdraget är att de förslag som utredningen lämnar inte ska medföra minskade utan ökade skatteintäkter."
Den utredningen lämnade sitt betänkande hösten 2016 med förslag om att fåmansföretagare skulle bidra med ytterligare närmare fem miljarder kronor i skatt, i huvudsak genom att skattesatsen inom gränsbeloppet höjdes från 20 till 25 procent, förändringar av det lönebaserade utrymmet och en sänkning av schablonbeloppet i förenklingsregeln. Efter kraftig kritik meddelade regeringen i augusti 2017 att den inte skulle lägga fram förslaget.
Det är dock ingen tvekan om att en förenkling av 3:12-reglerna skulle välkomnas av Grant Thorntons kunder.
– Eftersom vi inriktar oss på entreprenörsdrivna företag utgörs i stort sett hela vår kundbas av företag med ägare som omfattas av 3:12-reglerna. Och med tanke på att Januariöverenskommelsen vill syfta till bättre villkor för företagare och entreprenörer borde en sådan förenkling inte leda till sämre villkor, säger Magnus Vennerström.
Behöver du hjälp med skattefrågor? Kontakta en våra skatteexperter! |