-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
Internrevision
Grant Thornton kan genomföra riktade granskningsinsatser för internrevisionens räkning. Hela internrevisionsfunktionen kan även outsourcas till Grant Thornton då vi genomför granskning i enlighet med styrelsens fastställda granskningsplan. Avrapportering sker löpande med tydliga granskningsresultat och relevanta rekommendationer till förbättringar.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
3:12 utredningen är här: ”Ha is i magen nu”
Den 3 juni 2024 presenterade finansminister Elisabeth Svantesson regeringens 3:12-utredning. Syftet har varit att förenkla och förbättra skattereglerna för Sveriges entreprenörer och det är ett flertal nyheter som utredningen nu föreslår - till fördel för en del och till nackdel för andra. Grant Thorntons Catrin Åkerlund har representerat FAR och varit en av experterna i utredningen.
Kort om 3:12-reglerna
För delägare som är (eller under den senaste femårsperioden varit) verksamma i betydande omfattning i fåmansföretag finns särskilda regler (3:12-reglerna). Reglerna innebär förenklat att utdelning och kapitalvinst i viss omfattning ska tas upp i inkomstslaget tjänst i stället för kapital.
Syftet med 3:12-reglerna är att motverka att arbetsinkomster omvandlas till lägre beskattade kapitalinkomster.
Reglerna gäller också delägare som är (eller under den senaste femårsperioden varit) verksamma i betydande omfattning i ett fåmansföretag som bedriver samma eller likartad verksamhet. Denna bestämmelse syftar till att förhindra att verksamhet flyttas mellan olika företag för att undgå beskattning enligt 3:12-reglerna. Enligt praxis har det varit tillräckligt att kapital som genererats i ett fåmansföretag förts över till ett annat fåmansföretag för att samma eller likartad verksamhet ska föreligga.
3:12 – så påverkar utredningen dig som delägare i fåmansföretag
Vi går igenom den rykande färska utredningen kring 3:12-reglerna, vilka nyheter som kommer och hur företag och delägare kommer att påverkas. Missa inte detta tillfälle om du som delägare i fåmansföretag vill hålla dig uppdaterad kring utvecklingen på området.
Vanliga frågor om 3:12
De unika svenska reglerna för beskattning av entreprenörer skiljer sig från resten av världen. För den som äger och arbetar i ett fåmansföretag fördelas beskattningen av utdelningar och kapitalvinster schablonmässigt mellan inkomstslagen tjänst och kapital.
Bakgrunden till de speciella reglerna är att en ägare som kontrollerar ett fåmansföretag själv kan bestämma hur mycket ersättning som ska betalas ut som lön och hur stor del av vinsten som exempelvis ska delas ut. Tanken med fördelningen mellan inkomstslagen kapital och tjänst är att ägare till fåmansföretag inte i avsevärd mån ska uppnå någon bättre ekonomisk situation än vanliga löntagare.
När en delägare till ett fåmansföretag, är verksam i betydande omfattning är andelarna kvalificerade och utdelningar och kapitalvinster ska deklareras på blankett K10. Detsamma gäller om någon närstående till delägaren är verksam i betydande omfattning. Reglerna innebär förenklat att utdelning och kapitalvinst i viss omfattning ska tas upp som inkomst av tjänst i stället för kapital. Den effektiva skattesatsen för den del som beskattas som kapital är 20 procent, medan den del som behandlas som tjänsteinkomster beskattas progressivt, och skattesatsen kan alltså bli så hög som över 55 procent. Det finns dock takbelopp som begränsar hur stor del av utdelningar och kapitalvinster som beskattas i inkomstslaget tjänst. Över dessa takbelopp sker beskattning i inkomstslaget kapital till en skattesats om 30 procent.
De särskilda skattereglerna för delägare i fåmansföretag infördes i samband med skattereformen i början av 1990-talet och lagtexten hittade man i 3 § 12 moment i lagen om statlig inkomstskatt, därav begreppet 3:12-reglerna. Lagen om statlig inkomstskatt kom senare att ersättas av inkomstskattelagen så numera hitta vi regelsystemet i 57 kapitlet i inkomstskattelagen, men begreppet 3:12-reglerna lever kvar allt jämt och lär fortsätta att göra det i framtiden också.
3:12-reglerna gäller för delägare som är aktiva i fåmansföretag. Om en ägare inte är verksam i betydande omfattning i bolaget beräknas inget gränsbelopp och en rak effektiv skatt om 25 procent gäller i stället. Aktierna är då okvalificerade och utdelningar och kapitalvinster ska deklareras på blankett K12. Det kan exempelvis vara fallet när femårsperioden i ett karensbolag har löpt ut. Skattesatsen om 25 procent kan även gälla när det finns ett betydande ägande av externa passiva ägare på så sätt att utomståenderegeln är tillämplig.
Utomståenderegeln är en undantagsregel som förenklat innebär att om en utomstående ägare i betydande omfattning (minst 30 procent) äger del i företaget och har rätt till utdelning, ska en andel bara anses kvalificerade om det finns särskilda skäl.
Det belopp som får tas upp till den lägre skattesatsen om 20 procent beräknas vid ingången av varje år och kallas för gränsbelopp. Det finns två metoder för att beräkna gränsbeloppet, förenklingsregeln och huvudregeln. Förenklingsregeln, även kallad schablonregeln, innebär att delägare som äger 100 procent av ett fåmansföretag får tillgodogöra sig 2,75 inkomstbasbelopp (204 325 kronor inkomståret 2024) som gränsbelopp per år. För den som äger del av ett fåmansföretag proportioneras schablonbeloppet utifrån ägarandel. Huvudregeln, även kallad löneunderlagsregeln, utgår ifrån omkostnadsbeloppet för aktierna i fåmansföretaget. Om vissa krav är uppfyllda får delägare dessutom lägga till ett lönebaserat utrymme som bygger på de utbetalda lönerna i företaget och eventuella dotterföretag. Detta kan ibland resultera i höga gränsbelopp för delägaren.
Det är därför viktigt för ägare att ha koll på sitt löneuttag och olika förmåners effekt för att avgöra om du man har rätt att tillgodogöra sig ett lönebaserat utrymme. Det är möjligt att växla mellan de olika reglerna för att beräkna gränsbelopp genom åren, men förenklingsregeln kan bara användas på ett kvalificerat aktieinnehav per år och person.
Fem rådgivningstjänster vi kan stötta dig med
Planera för skatteaspekten vid försäljning av bolag
Är du entreprenör och planerar att sälja ditt företag? Oavsett om du står inför en försäljning eller om du planerar att driva ditt företag i många år framåt är det bra att vara förberedd för att en dag sälja. Vårt team av skatterådgivare kan ta fram en plan på kort och lång sikt.
Upprätta och säkerställa att K10-blanketten är korrekt ifylld
Det är vanligt att ägare i fåmansföretag tar hjälp med att upprätta sin inkomstdeklaration. Har du som ägare tagit utdelning eller sålt aktier i bolaget behöver du till exempel tänka till kring hur du fyller i K10-blanketten rätt. Våra auktoriserade skatterådgivare guidar dig rätt utifrån dina förutsättningar.
Utreda om utomståenderegeln är tillämplig eller inte
Det finns både osäkerhet och oförutsebarhet kring när utomståenderegeln kan tillämpas. Vår rådgivare hjälper till att göra en bedömning av om regeln kan anses uppfylld. Vi har också flera experter som är väl insatta i aktuell rättspraxis för att få med alla aspekter i rådgivningen.
Utreda och strukturera arbetet vid avveckling av bolaget
Vi säkerställer att dina aktier inte längre omfattas av 3:12-reglerna. Om du har varit passiv i ditt fåmansföretag under en så kallad karensperiod och nu anser att dina aktier i bolaget inte längre omfattas av 3:12-reglerna rekommenderar vi dig att prata med våra experter innan du tar en större utdelning eller avvecklar bolaget. Det kommer löpande avgörande från våra domstolar som påverkar bedömningen, så det gäller att vara uppdaterad på området med den senaste praxisen.
Kartlägga om strukturen är rätt i ägarmodellen
Har du rätt bolagsstruktur? Rätt bolagsstruktur kan bland annat maximera ditt lågbeskattade utdelningsutrymme, underlätta att ta in nya delägare eller göra dig förberedd inför en framtida försäljning. Ta en diskussion med en av våra experter för att se om din bolagsstruktur är optimal utifrån dina förutsättningar och framtidsplaner.
Om Grant Thornton
Grant Thornton är ett ledande revisions- och rådgivningsföretag med 1 400 medarbetare som erbjuder tjänster inom revision, skatt, redovisning och specialistrådgivning. Visionen är att tillsammans med entreprenörsföretag skapa framtiden – utifrån övertygelsen att hållbart företagsbyggande handlar om en helhet där såväl ekonomiska som miljömässiga och sociala aspekter ingår. Grant Thornton är ett medlemsföretag i Grant Thornton International Ltd med över 73 000 medarbetare i cirka 150 medlemsländer.
Få de senaste insikterna, tips och råden samt inbjudningar till aktuella event direkt i din inkorg.