Tips och råd

Expertens bästa lönetips – att tänka på inför semestern

Pernilla Broberg
Med:
insight featured image
Det är fortfarande kyligt ute men en sak är säker. Sommaren närmar sig med stormsteg. Enligt Grant Thorntons löneexpert Pernilla Broberg är planering A och O för att säkerställa att alla medarbetare får rätt lön i rätt tid. – Det ökar även chanserna för att du som är löneansvarig ska få en avkopplande och skön semester, säger hon.

Här är Pernilla Brobergs fem lönetips inför semestern:

Planera noga

Du som är ansvarig för lönerna i bolaget har självklart bra koll på lönesystemen, access till alla system och vet vilka rutiner som gäller. Men vad händer om du blir sjuk? Då är det bra om någon annan kan utföra dina arbetsuppgifter. Oavsett om du jobbar i litet eller stort företag är det bra att se till att någon annan kan göra ditt jobb lika bra som du. Gör lathundar och dokumentera alla processer och rutiner samt se till att rätt personer har de behörigheter som krävs.

Var ute i god tid

Beslut om när semesterperiod är förlagd ska arbetsgivaren ge minst två månader i förväg. Det innebär att arbetsgivare måste påbörja semesterplaneringen i god tid. I mars bör allt vara klart. Önskemål om föräldraledighet ska ske två månader i förväg för att arbetsgivaren ska ha chans att förbereda sig och eventuellt ta in vikarier. Ju mer du planerar och desto tidigare du får in alla uppgifter desto tidigare kan du göra klart lönerna.

Ha fungerande rutiner

Att vara löneansvarig kan ibland kännas ensamt, men det är faktiskt upp till hela företaget att visa respekt och samarbeta för att lönen utbetalas korrekt. Se till att rutinerna fungerar så att medarbetare i tid lämnar in tidrapporter, semesterönskemål och utlägg.

Glöm inte sommarvikarier

Ett vanligt misstag är att vikarier, eller nyanställda inte läggs in på sommarens lönelista. Dina chefer bör meddela dig som löneansvarig om bolaget planerar att ta in extra personal under sommaren, men det hindrar ju inte att du som är löneansvarig också tar upp frågan i god tid.

Ta hjälp

Om du trots dessa tips känner dig väldigt ensam eller stressad inför sommaren. Var lugn. Det finns hjälp att få. Att ta in någon utifrån som ser över processer, och checklistor samt säkerställer att rutinerna fungerar ökar chanserna för att lönerna utbetalas korrekt - och att även du som ansvarar för detta får en skön och avkopplande semester.

Kontakta löneexperten Pernilla Broberg du vill veta mer eller har frågor.

 

Kunskap är nyckeln till framgång

Få relevanta nyheter, inspirerande artiklar, tips & råd samt värdefulla webbinarier som bidrar till att ditt företag kan växa och utvecklas.