-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
Internrevision
Grant Thornton kan genomföra riktade granskningsinsatser för internrevisionens räkning. Hela internrevisionsfunktionen kan även outsourcas till Grant Thornton då vi genomför granskning i enlighet med styrelsens fastställda granskningsplan. Avrapportering sker löpande med tydliga granskningsresultat och relevanta rekommendationer till förbättringar.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
Bakgrund till regelverket
I direktivet, ”Network and Information Systems 2 Directive” (NIS 2-direktivet, eller direktiv (EU) 2022/2555), framgår att nätverks- och informationssystem har utvecklats till ett centralt inslag i vardagslivet i och med den snabba digitala omställningen och sammankopplingen av samhället. Utvecklingen innebär en utvidgad cyberhotbild och att incidenter blir mer sofistikerade, omfattande och vanligt förekommande.
Beredskap och ändamålsenlighet på cybersäkerhetsområdet är centralt för att många kritiska sektorer ska kunna tillgodogöra sig den digitala omställningen och fullt ut utnyttja digitaliseringens ekonomiska, sociala och hållbarhetsmässiga fördelar. Givet dessa förutsättningar syftar NIS 2 till att uppnå en hög gemensam cybersäkerhetsnivå inom EU.
Från NIS 1 till NIS 2
I dagsläget gäller NIS-direktivet (direktiv (EU) 2016/1148), men genom NIS 2-direktivet upphör NIS-direktivet att gälla med verkan från och med den 18 oktober 2024. Samma datum ska EU:s medlemsstater ha säkerställt lokal implementering av NIS 2. För att vara redo när lokal reglering som implementerar direktivet börjar gälla är det viktigt för aktörer som omfattas att hålla sig uppdaterade om det lokala implementeringsarbetet.
Nyheter med NIS 2
NIS 2 innebär flera förändringar jämfört med NIS-direktivet. Några av de viktigaste är:
- Tillämpningsområdet utökas till att omfatta flera sektorer. Sedan tidigare omfattas aktörer inom sektorerna energi, transport, bankverksamhet, finansmarknadsinfrastruktur, hälso- och sjukvård, leverans och distribution av dricksvatten och digital infrastruktur. Med det nya direktivet tillkommer aktörer inom sektorer som bl.a. förvaltning av IKT-tjänster, offentlig förvaltning, avfallshantering, post- och budtjänster, produktion, bearbetning och distribution av livsmedel, tillverkning, m.fl. Regelverket ställer även krav på säkerhet i leveranskedjan för aktörer som omfattas, varför vissa aspekter indirekt blir relevanta för underleverantörer.
- Skärpta säkerhetskrav och åtgärder för att skydda nätverks- och informationssystem och dessa systems fysiska miljö från incidenter. I detta avseende lyfter NIS 2 bl.a. säkerhet i leveranskedjan, driftskontinuitet, incidenthantering, personalsäkerhet, strategier för åtkomstkontroll och tillgångsförvaltning, användning av multifaktorautentisering och säkerhet vid förvärv, utveckling och underhåll av nätverks- och informationssystem.
- Strängare tillsyn och administrativa sanktionsåtgärder. Inom ramen för NIS 2 utökas tillsynsmyndigheternas mandat när det gäller bl.a. regelbundna och riktade säkerhetsrevisioner, inklusive ad hoc-revisioner och säkerhetsskanningar, samt tillgång till uppgifter, handlingar och information. Under NIS 2 kommer sanktionsavgifter vid bristande regelefterlevnad att kunna uppgå till högst 10 000 000 EUR eller 2 % av den totala globala årsomsättningen, alternativt 7 000 000 EUR eller högst 1,4 % av den totala globala årsomsättningen beroende på omständigheterna.
NIS 2 och CER-direktivet
NIS 2-direktivet har till viss del samordnats och har vissa likheter med EU:s CER-direktiv (Critical Entities Resilience Directive, eller direktiv (EU) 2022/2557), vilket syftar till att minska sårbarheter och stärka motståndskraften hos samhällsviktiga verksamheter. Därav gäller samma datum för lokal implementering som för NIS 2 (18 oktober 2024). Även sektorer som omfattas är snarlika då CER-direktivet tar sikte på aktörer inom sektorer som energi, transport, bankverksamhet, finansmarknadsinfrastruktur, hälso- och sjukvård, digital infrastruktur, offentlig förvaltning, produktion, bearbetning och distribution av livsmedel m.m.
CER-direktivet ställer krav på aktörer som omfattas av direktivet när det gäller riskbedömningar, åtgärder för att stärka robusthet och motståndskraft (t.ex. fysiskt skydd av lokaler och kritiska infrastruktur, driftskontinuitet, personalsäkerhet, m.m.) samt rapportering av incidenter. inom ramen för direktivet lyfts dessutom bakgrundskontroller av personal och konsulter fram.
Implementering och väg framåt
För svensk del kommer frågan om lokal implementering av både NIS 2 och CER behandlas av en särskild utredare inom ramen för Kommittédirektiv Dir. 2023:30. Detta uppdrag ska redovisas senast den 23 februari 2024 och i samband med detta kommer aspekter i förhållande till lokal svensk implementering förhoppningsvis bli tydligare.
Vi hjälper dig!Grant Thornton har bred kompentens inom IKT-riskhantering, affärskontinuitet och säkerhetsfrågor, både vad gäller regelverksfrågor och IT-teknisk kunskap, och kan hjälpa ditt företag med frågor som rör NIS 2 och CER. Exempel på tjänster vi erbjuder är utbildningar, workshops och gapanalyser i förhållande till regelverk, samt ytterligare råd och stöd för en lyckad implementering. Tveka inte att kontakt våra experter nedan om du har några frågor eller funderingar! Johan SarasaloHead of BRS Corporate Läs mer och kontakta Johan Sarasalo Christer RunestamExpert mot samhällsviktiga verksamheter och branschansvarig för Financial Services |
Vill du få nyheterna direkt i din inkorg?
Bli först med att läsa senaste nytt och få värdefulla insikter för ditt företag. Vi bjuder på tips och råd samt inbjudningar till aktuella webbinarier.