Tips och råd

Så får du koll på företagets betalningsströmmar – fyra tips

Med:
insight featured image
Undrar du liksom många andra företagare vart pengarna tar vägen? Trots att omsättningen ökar och företaget växer finns det inte lika mycket pengar kvar på sista raden som du hade förväntat dig. Ofta är det bristande uppföljning av likviditet och kassaflöde som ligger bakom. Något som går att åtgärda med en genomgripande analys.

Att analysera och följa bolagets likviditet och kassaflöde är mycket viktigt då det ger en bra överblick hur mycket pengar bolaget har att röra sig med. Att inte ha koll på företagets betalningsströmmar kan däremot få allvarliga konsekvenser.

- Har du inte ha koll på kassaflödet kan det leda till likviditetsproblem vilket gör det svårare att få krediter, och att genomföra affärer du annars hade kunnat göra, säger Grant Thorntons experter på området, Monika Lindberg och Annelie Nilsson.

För att få bättre koll på likviditeten i bolaget är det bra att göra en övergripande analys där du tar reda på varifrån företagens likvida medel kommer, vad som påverkar medlen och vart de tar vägen.

Efter en sådan analys av den löpande verksamheten, dess investeringar och finansieringar får du en bra koll på alla betalningsströmmar i bolaget.

- Att göra den här typen av analyser och prognoser kräver dock en viss teknik. Det är inte svårt men det gäller att ha koll på begreppen och mata in rätt uppgifter för att det ska bli rätt på sista raden. Detta kommer vi berätta mer om på webbinariet den 20 maj, säger Monika Lindberg.

Fyra tips som ger dig koll på vart pengarna tar vägen

1. Fakturera omgående - genom att snabbt få in pengar för såld vara eller tjänst slipper du ligga ute med kapital.

2. Se över bolagets faktureringsrutin avseende hur ofta fakturerings sker, betalningsvillkor samt påminnelserutin.

3. Gör löpande prognoser och analyser- det går att boosta kassaflödet med rätt teknik.

4. Inför en investering, kalkylera hur den bäst skall finansieras utifrån bolagets förutsättningar.


Webbinarium: Vart tar pengarna vägen - om sambandet mellan likviditet och resultat

För att ge dig en djupare förståelse för hur resultat och likviditet hänger ihop höll Grant Thornton ett webbinarium med våra experter Monika Lindberg och Annelie Nilsson. Webbinariet ger dig en fördjupad förståelse för vad du kan göra för att optimera dina processer och betalningsflöden. Vi går igenom de fördelar och de tydliga mätbara vinsterna som hänger ihop med att noga planera och följa upp sin likviditet.

Webbinariet är kostnadsfritt, se det on demand nedan:

Vart tar pengarna vägen - om sambandet mellan likviditet och resultat

Nyhetsbrev Target

Vill du få nyheterna direkt i din inkorg?

Bli först med att läsa senaste nytt och få värdefulla insikter för ditt företag. Vi bjuder på tips och råd samt inbjudningar till aktuella webbinarier.