Tips och råd

Frågorna entreprenörsbolagen ställer till sin revisor just nu

Marcus Jonasén
Med:
insight featured image
Vad är aktuellt för entreprenörsföretag just nu? Och vilka frågor ställer andra ekonomichefer till sin revisor? Marcus Jonasén är auktoriserad revisor och partner på Grant Thornton. Han träffar löpande såväl bolagens ägare och styrelse som dig som är CFO – inte minst nu under bokslutsperioden. Här delar han med sig av några spaningar.

Vad är aktuellt hos entreprenörsföretagens ekonomichefer just nu? 

– Överlag skulle jag säga utvecklingen inom AI och fokus på hållbarhet. Men det varierar såklart beroende på typ av bolag och bransch. Vi pratar också mycket kring likviditet och finansiering med kunderna i dessa tider. Regelbördan och komplexiteten för medelstora företag ökar, det är mycket att hantera när du ska bygga bolagsstrukturer eller etablera utomlands. Det går också snabbare nuförtiden. Här blir vi som revisorer ett stöd för företagen så att de kan fatta rätt beslut.  

Träffar du bara företagens CFO digitalt numera? 

– Pandemin förändrade såklart arbetssättet, inte minst med ökad digitalisering. För kundernas del så är min upplevelse att de har ett mer tillgängligt revisionsteam nu när vi kan ta mycket löpande avstämningar digitalt på distans. Många bolag håller också hybridstämmor, vilket gör att jag som påskrivande revisor också kan delta på betydligt fler stämmor än tidigare. Samtidigt utför vi fortfarande stora delar av revisionen på plats hos företagen, vilket är viktigt för att förstå verksamheten på riktigt. Även avstämningsmötena på plats ute hos företagen är fortsatt värdefulla.  

Vilka frågor ställer en bra styrelse/ledning till revisorn? 

– De “bra” frågorna är de som ställs i rätt tid och i en proaktiv anda, vilket även ger ett bättre och mer givande samarbete. Frågornas karaktär är olika beroende på storlek och ägarbild i bolaget samt vilka behov som finns, skulle jag säga. I alla större företag sker revisonen utifrån ett årshjul, som inkluderar ett flertal möten med ledningen samt slutrapportering till styrelsen. De företag som verkligen deltar aktivt i dessa möten får ut mer av sin revision. 

Slutligen, har du något tips just nu? 

Marcus Jonasén , Auktoriserad revisor
Duktiga ekonomichefer och ägare utmanar sin revisor och använder oss som bollplank. Våga vara transparant och ha högt i tak. Min erfarenhet är att samarbetet blir riktigt bra är när kunden själv öppnar upp till en konstruktiv dialog.
Vår expertis inom: Revision
Tjänster
Vår expertis inom: Revision
Jag vill veta mer

Nyhetsbrev Target

Vill du få nyheterna direkt i din inkorg?

Bli först med att läsa senaste nytt och få värdefulla insikter för ditt företag. Vi bjuder på tips och råd samt inbjudningar till aktuella webbinarier.