Tips och råd

Attrahera talanger med rätt incitamentsprogram – att tänka på

Annelie Nilsson
Med:
insight featured image
Att rekrytera och behålla rätt medarbetare är idag en nyckelfaktor för att få företag att utvecklas. Men vad finns det egentligen för olika incitamentsprogram som passar både arbetsgivare och arbetstagare och vad är viktigt att tänka på ur ett skattemässigt och redovisningsmässigt perspektiv?

Många företagare ägnar mycket av sin arbetstid åt att leta efter, rekrytera och lära upp ny personal - tid som istället skulle kunna ägnas åt att sälja in nya uppdrag, eller utveckla verksamheten. För att få nyckelmedarbetare att trivas och stanna kvar i företaget är det viktigt att hitta rätt incitament.

Olika typer av incitament

Det finns olika typer av ersättningar och incitament som kan få medarbetare att stanna längre i ett bolag – till exempel högre lön, olika typer av optionsprogram, delägarskap eller förmåner i form av pensioner eller friskvård.

- Optionsprogram kan dock upplevas som lite krångligt, delägarskap kan vara uteslutet, en högre lön är inte alltid lockande och pension kan tyckas för avlägset, säger Annelie Nilsson, auktoriserad redovisningskonsult och affärsrådgivare på Grant Thornton.

Alternativt upplägg

I syfte att ta fram ett erbjudande som är förmånligt för både arbetsgivaren och arbetstagaren har SEB har tagit fram incitamentsprogrammet Särskild lön.

- Detta är en slags kapitalförsäkring som innebär att arbetsgivaren utfäster sig att betala ut en viss summa pengar till medarbetaren vid ett senare tillfälle under förutsättning att den anställde jobbar kvar i bolaget. Utbetalningen kan göras som ett engångsbelopp, portioneras ut under viss tid, eller som en pension i framtiden, säger Lina Nordin, försäkringsrådgivare på SEB.

Det här upplägget är inte särskilt komplicerat men det finns vissa saker att tänka på för att hanteringen ska bli så bra som möjligt ur ett avtalsrättsligt, skattemässigt och redovisningsmässigt perspektiv.

Vill du veta mer?

I ett webbinarium från den 13 april berättar Annelie Nilsson och Tomas Rosenqvist från Grant Thornton samt SEB:s försäkringsrådgivare Lina Nordin hur belöningsmodellen Särskild lön, fungerar, vilka möjligheter modellen har och vad som är viktigt att tänka på för att få ett så bra upplägg som möjligt.

Intresserad av fler webbinarier? Ta del av hela !

 

Kunskap är nyckeln till framgång

Få relevanta nyheter, inspirerande artiklar, tips & råd samt värdefulla webbinarier som bidrar till att ditt företag kan växa och utvecklas.