Skattenyhet

Skattereglerna att ha koll på 2022 - experterna guidar

insight featured image
På ett webbinarium den 24 november samlades experter från Företagarna och Grant Thornton för att summera skatteåret 2021 och blicka framåt. Här är en kort sammanfattning av de viktigaste skattereglerna och momsnyheterna som det kan vara värt att hålla ögonen på för dig som företagare.
Snabblänkar

Förslag från budgetpropositionen – så påverkas skatten

Grant Thorntons skatteexpert Magnus Vennerström redogjorde för de viktigaste nyheterna inför årsskiftet i regeringens budgetproposition och kommande lagändringar. Samma dag var det omröstning i riksdagen, men punkterna nedan är fortsatt aktuella.

Bland annat framkom att:

  • Reglerna för personaloptioner utvidgas. Gränsen för antalet anställda och delägare höjs till 150 och gränsen för omsättningen höjs till 280 miljoner kronor per år.
  • 3:12 reglerna förblir oförändrade under 2022.

Skattereduktion för investeringar i inventarier:

Det är hög tid att se över vilka inventarier som köpts in under året. Nu införs nämligen en skattereduktion på 3,9 % av anskaffningsvärdet för inventarier som anskaffats före årsskiftet 2021.

Anstånd med skatteinbetalningar

Möjligheten att få anstånd med de skatteinbetalningar som infördes under pandemin förlängs i ytterligare två år för de som upphör i mars/april nästa år. Behöver du längre tid måste du ansöka om detta till Skatteverket i samband med att ditt anstånd löper ut.

Krav på löneuttag

För att få tillgodoräkna sig ett löneutrymme måste delägare eller närstående i bolag ta ut en lön upp till ett visst gränsbelopp. Tipset från Magnus Wennström är därför att inte ta ut för mycket lön, men att ta ut lön upp till brytpunkten om det finns möjlighet.

Löneuttag inför årsskiftet – dags att agera
Löneuttag inför årsskiftet – dags att agera
Läs denna artikel

Vanliga momsfrågor – i Sverige och i EU

Lena Westfahl som är momsexpert på Grant Thornton berättade att inga stora ändringar är på gång i den svenska momslagstiftningen. Däremot kommer ett nytt regelverk för e-handel inom EU.

- Enligt det nya regelverket behöver den som säljer varor till andra EU-länder inte längre momsregistrera sig i de länder där kunderna finns. Plattformar kommer att behöva redovisa moms, trots att de inte själva är säljare, berättade Lena Westfahl.

Hennes generella tips till företagare var att lyfta momsfrågan till styrelserummen.

- Det pratas för lite om moms men här finns det ofta pengar att tjäna. Dock är reglerna komplexa och olika momsregler gäller för olika branscher så det kan vara bra att ta hjälp för att hantera dessa frågor korrekt.

E-handel: De nya momsreglerna skapar utmaningar
E-handel: De nya momsreglerna skapar utmaningar
Läs denna artikel

Skattenyheter inom transaktionsmarknaden

Carl Ljungdahl, som är skatteexpert på transaktioner och omstruktureringar berättade att det sker många bolagsuppköp för närvarande. Framförallt inom byggsektorn, samt i IT-branschen, men alla branscher är påverkade av den högkonjunktur som just nu pågår.

Carl Ljungdahls tips inför en transaktion är att se över:  

  1. Ägarstruktur. Är ägarna överens att försäljning ska göras? Har du rätt bolagsstruktur?
  2. Momsrutiner. Ett område där det ofta förekommer felaktigheter.
  3. Prissättning av interntransaktioner – måste ske marknadsmässigt.

- Det är viktigt att vara proaktiv och se över rutiner och processer ifall en försäljning skulle aktualiseras. Det kan vara bra att få hjälp av experter som kan göra en genomlysning av bolaget inför en eventuell försäljning.

Experternas checklista inför årsskiftet 

1. Bygg så mycket gränsbelopp du kan genom lönebaserat utrymme.

2. Överväg att maximera fritt eget kapital för att öka handlingsfriheten.

3. Gör ansökan om anstånd för skatteinbetalningar i tid.

4. Se över bolagsstrukturen. Gör en omstrukturering innan första löneutbetalningen 2022.

5. Har du planerat för framtida inköp av inventarier i ditt bolag kan det vara läge att göra dem redan i år, då regeringen har beslutat att införa en tillfällig lag om skattereduktion för investeringar i inventarier som anskaffats under kalenderåret 2021.

Våra experter finns här för dig i dina skattefrågor

Har du frågor om skattenyheterna inför nästa år, eller generella frågor så tveka inte att ta kontakt med en av Grant Thorntons skatteexperter.

Missade du webbinariet? Se det när det passar dig

Skattenyheter inför årsskiftet

Nyhetsbrev Target

Vill du få nyheterna direkt i din inkorg?

Bli först med att läsa senaste nytt och få värdefulla insikter för ditt företag. Vi bjuder på tips och råd samt inbjudningar till aktuella webbinarier.