Nyhet

Löneuttag inför årsskiftet – dags att agera

Med:
insight featured image
Nu är det hög tid för dig som är ägare i ett fåmansföretag att ta ställning till ditt löneuttag. I vissa fall behöver extra uttag göras under de sista månaderna av året för att uppfylla löneuttagskravet. Precis som 2020 gäller det även i år att agera med viss försiktighet om ditt bolag tagit emot stöd för korttidsarbete (permittering).

Många väljer att uppfylla det så kallade löneuttagskravet för att få tillgodogöra sig ett lågbeskattat utdelningsutrymme vid ingången av 2022. 

Vad gäller?

Ägare till fåmansföretag som uppfyller vissa kriterier kan tillgodoräkna sig ett lågbeskattat utdelningsutrymme (gränsbelopp) vid ingången av respektive kalenderår. Detta utrymme kan antingen bestå av ett schablonbelopp eller baseras på 50 procent av samtliga kontanta utbetalda löner i bolaget och dess dotterbolag (mer än 50 procent indirekt ägarandel).

- Här behöver man ställa sig några frågor. Till exempel hur stort gränsbelopp som respektive ägare behöver, kopplat till hur stora utdelningar man förväntas kunna ta samt uppskattat marknadsvärde på bolaget/koncernen med anledning av bland annat kommande omstruktureringar och/eller försäljningar, säger Mikael Knutsson, skatterådgivare på Grant Thornton.

Hur påverkar stöd för korttidsarbete?

En ökad lön räknas inte upp som en värdeöverföring och borde därmed som huvudregel inte påverka rätten till stöd negativt. Men Tillväxtverkets inställning till ökad lön efter stödperioden är något oklar. Precis som vi konstaterar de att det inte finns någon reglering avseende ökat löneuttag efter stödperioden men de uppger även att stödmottagaren ska bevisa att rätt till stöd föreligger. Frågan är om ett extra löneuttag kan ses som ett kringgående av regleringen och om det i så fall ska beaktas på grund av det.

– Här måste en bedömning göras i varje enskilt fall. Om bolaget har en historik kring att ta ut extra lön inför årsskiftet och/eller det extra löneuttaget är relativt lågt så bör det enligt vår bedömning vara möjligt att ta ut extra lön under november-december 2021, säger Mari-Helen Näslund, skatterådgivare på Grant Thornton, och fortsätter:

– Samtidigt är det inte säkert att det alltid går bra att ta ut en extra lön innan årsskiftet om den förbjudna perioden inte har hunnit passera (dvs om det inte efter den sista stödmånaden har passerat mer än sex kalendermånader till). Vi uppmanar därför till försiktighet. Resonera gärna med en person som är kunnig på området innan ni agerar.

Webbinarium kring skattefrågor inför årsskiftet

Missa inte vårt webbinarium kring skattefrågor där löneuttag berörs. Du kan se webbinariet i sin helhet via länken nedan.

Skattenyheter inför årsskiftet - allt du som företagare bör uppdatera dig på inom skatt och moms

Nyhetsbrev Target

Vill du få nyheterna direkt i din inkorg?

Bli först med att läsa senaste nytt och få värdefulla insikter för ditt företag. Vi bjuder på tips och råd samt inbjudningar till aktuella webbinarier.