-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
Internrevision
Grant Thornton kan genomföra riktade granskningsinsatser för internrevisionens räkning. Hela internrevisionsfunktionen kan även outsourcas till Grant Thornton då vi genomför granskning i enlighet med styrelsens fastställda granskningsplan. Avrapportering sker löpande med tydliga granskningsresultat och relevanta rekommendationer till förbättringar.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
Efter Panamaskandalen som briserade 2016, och andra ifrågasatta skatteupplägg, finns idag ett ökat fokus på skatt som hållbarhetsfråga, något som gäller såväl stora som små bolag. Det har resulterat i flera intern ationella initiativ med syfte att motverka osund skattekonkurrens som i sin tur lett till en hel del förändringar av de svenska skattereglerna.
–Det som driver utvecklingen är att det finns en större medvetenhet kring skatteundandragande och hållbarhetsfrågor i allmänhet, med ett ökat medialt intresse kring de här frågorna. Och för företagen innebär det att man måste börja se närmare på hur man kan och bör hantera hållbarhetsfrågor inom en koncern, med fokus på bland annat inkomstskatt och internprissättning, säger Carl Ljungdahl, partner och auktoriserad skatterådgivare på Grant Thornton.
Nya riktlinjer för skatteområdet enligt Global Reporting Initiative (GRI)
Ett viktigt steg togs 2017 när det internationella standardiseringsorganet för hållbarhetsredovisning, GRI, initierade ett projekt för att ta fram nya riktlinjer gällande skatteområdet. Det har nu resulterat i nya riktlinjer GRI 207: Tax 2019 som kommer att träda i kraft den 1 januari 2021 men kan tillämpas redan idag.
– Den nya standarden syftar till att öka transparensen kring skatt och hjälper företag att formulera och kommunicera sin strategi och inställning till skatt. Den innehåller även riktlinjer för rapportering av intäkter, skatter och affärsaktiviteter på en land-för-land-basis.
För företag som väljer att rapportera enligt GRI:s standarder för frivillig hållbarhetsredovisning och som har identifierat skatt som en väsentlig fråga, innehåller den nya skattestandarden fyra upplysningar som bolag kan rapportera om i sin hållbarhetsredovisning. Dessa är bolagets inställning till skatt (till exempel skattestrategi); skattestyrning, kontrollramverk och riskhantering; intressentdialog och hantering av skatteangelägenheter samt land-för-land-rapportering.
Tidigare lösningar kan bli direkt felaktiga
Genom att beskriva bolagets inställning till skatt får olika intressenter en bild av hur bolaget balanserar regelefterlevnad på skatteområdet med affärsaktiviteter samt förväntningar kring etik och hållbar utveckling. Det kan exempelvis illustreras genom bolagets inställning till skatteparadis, olika typer av skatteincitament som bolaget tillämpar och bolagets inställning till internprissättning.
– Tidigare års finansieringslösningar och internprissättning kan i vissa fall vara direkt felaktiga i förhållande till nya skatteregler. Ett exempel är ett snabbt växande bolag med internationell verksamhet där man tidigare inriktat sig på att få en så låg skattekostnad som möjligt genom att via internprissättning och ränteläge utnyttja skillnader i skattesatser mellan olika länder, säger Carl Ljungdahl.
Flera initiativ på EU-nivå
Det finns också ett flertal initiativ på EU-nivå som syftar till att bekämpa ekonomisk brottslighet, skatteundandragande och skatteflykt. Men genom att göra skattefrågan till en del av hållbarhetsarbetet får företag ett bra verktyg för att undvika problem.
– Det man kan säga sammanfattningsvis är att det under de senaste åren skett väldigt mycket på skatteområdet i form av nya lagar och direktiv. Det har blivit en komplex geografi att navigera igenom och om man inte har koll på detta finns det en massa fallgropar som riskerar att bli en dyrbar erfarenhet. Om man blir föremål för en granskning kan det handla om flera års transaktioner som kan komma att revideras, vilket kan leda till betydande kostnader i form av tillkommande skatt och skattetillägg, säger Carl Ljungdahl.
Tre tips för att komma i gång med hållbarhetsarbetet när det gäller skatter:1. Kartlägg nuläget genom att göra en övergripande skattegranskning av företagsgruppen |