Titta på vårt aktuella webbinarium med skatteexperterna Lars Jernkrok och Emma Grönroos. Här får du bland annat veta mer om de regler och riktlinjer som gäller för Transfer Pricing både i Sverige och i andra länder, hur dokumentationskraven ser ut, vilka prissättningsmetoder som finns och hur du ska resonera när du ska fastställa din egen prissättningspolicy.
-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
Internrevision
Grant Thornton kan genomföra riktade granskningsinsatser för internrevisionens räkning. Hela internrevisionsfunktionen kan även outsourcas till Grant Thornton då vi genomför granskning i enlighet med styrelsens fastställda granskningsplan. Avrapportering sker löpande med tydliga granskningsresultat och relevanta rekommendationer till förbättringar.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
Transfer Pricing handlar i grunden om att företag inte ska kunna föra över vinster från ett land till ett annat genom en prissättning som inte är marknadsmässig. Sedan länge gäller därför den så kallade armlängdsprincipen som går ut på att gränsöverskridande transaktioner mellan företag i samma koncern ska ske till marknadsmässiga priser och villkor. Utifrån denna princip tillämpas olika prissättningsmetoder för att utarbeta en så korrekt prissättningspolicy inom koncernen som möjligt. Tyvärr är det inte alltid så lätt att sätta rätt pris som man kan tro.
Ska motverka skatteplanering
Vikten av korrekt prissättning är inget nytt, men har ökat i betydelse i takt med att flödet av varor, tjänster, tillgångar och finansiella transaktioner mellan koncernbolag i olika länder har ökat. Detta i kombination med en ökad press från länder som värnar om sin skattebas och som därmed lägger mer resurser på att kontrollera att multinationella bolag har en korrekt prissättning.
- Eftersom det handlar om prissättning av transaktioner inom koncernens kärnverksamhet rör det sig om väldigt stora belopp som dagligen ska hanteras korrekt i en alltmer komplex värld. De senaste åren har reglerna kring Transfer Pricing både utvecklats och stramats åt för att förhindra skatteplanering, vilket har lett till att den här frågan blivit alltmer omfattande för multinationella bolag, säger Emma Grönroos.
Krav på dokumentation
Reglerna kring Transfer Pricing och armlängdsprincipen finns i inkomstskattelagen (4 kap. 19-20 §§) samt i riktlinjer utfärdade av OECD. Riktlinjerna är inte legalt bindande men är allmänt accepterade och tillämpas av svenska domstolar samt av Skatteverket. I riktlinjerna beskrivs fem olika metoder man kan använda för att komma fram till marknadsmässigt pris.
Det finns också detaljerade regler kring dokumentation av internprissättning i många länder, inklusive Sverige. Dokumentationen ska i de flesta fall kunna presenteras för såväl svenska som andra inblandade länders skattemyndigheter vid begäran.
- Enligt de svenska reglerna måste företag över en viss storleksgräns dokumentera sin internprissättning. I dokumentationen måste man kunna visa hur man kommit fram till att prissättningen på transaktionerna är marknadsmässig. Kraven ser olika ut beroende på vilket land man befinner sig i. Därför är det viktigt att ha koll på vilka regler som gäller i de länder som transaktionerna sker mellan, säger Lars Jernkrok.
Felaktig prissättning kan kosta
Eftersom prissättningen påverkar hur mycket skatt som betalas i ett land kan felaktig prissättning medföra att länder tappar viktiga skatteintäkter. Om Skatteverket granskar ett bolags internprissättning och kan visa att denna inte är marknadsmässig kan det få stora konsekvenser.
- Om Skatteverket kan visa att bolaget har en felaktig prissättning blir följden att företaget upptaxeras. Utöver själva upptaxeringen och den tillkommande skatt som den medför kan Skatteverket även påföra skattetillägg, säger Lars Jernkrok och tillägger:
- Förutom att en felprissättning kan bli väldigt kostsam är det också tidskrävande att hantera rent administrativt. Processerna hos Skatteverket och domstolarna är ofta långa och frågorna är komplexa.
En upptaxering i ett land leder också till att resultatet i andra änden av transaktionen behöver justeras och sänkas i motsvarande mån vilket i sig leder till ytterligare administration.
- Det kan bli en ganska omfattande process när alla länder i efterhand ska komma överens om vilken prissättning som är den korrekta, säger Lars Jernkrok.
Experternas tips för att undvika att göra felGör en ordentlig översyn av din Transfer Pricing-policy. Gå igenom alla transaktioner i de bolag som berörs. Hur agerar de i förhållande till varandra och hur kan man karaktärisera deras inbördes roller? Vilket bolag och vilka personer har det yttersta ansvaret sett både till det affärsmässiga och i förhållande till hanteringen av prissättningen? Utse en eller flera personer som är ytterst ansvariga för att prissättningen är korrekt och att policyn hela tiden är aktuell och anpassad efter verksamhetens förändringar och kraven i omvärlden. Ett avslutande tips från experterna är att hålla sig uppdaterad kring reglerna om prissättning och dokumentation: reglerna ändras ofta och det utvecklas praxis åt olika håll i olika länder. Det är därför inte alltid lätt att veta vad som gäller. Detta kan snabbt bli ett stort problem om man inte har någon som är skatteansvarig på företaget som kan fånga upp alla frågor i god tid. Det kan därför vara mycket värt att ta hjälp av någon som dagligen arbetar med detta. |