Nyhet

Har du koll på de nya momsreglerna för handel via webben?

Jens Widén
Med:
insight featured image
Den 1 juli 2021 kommer nya momsregler som påverkar företag som säljer varor via webben. För att veta om ditt företag träffas av reglerna har vi tagit fram ett självtest. Vi har också skapat en guide till reglerna och bjuder dessutom in till ett kostnadsfritt webbinarium. Tipset är att redan nu börja förbereda dig!

De nya reglerna innebär bland annat att den som säljer varor till andra EU-länder inte längre behöver momsregistrera sig i de länder där kunderna finns. Plattformarkan komma att behöva redovisa moms, trots att de inte själva är säljare. Reglerna omfattar i vissa fall även säljare från länder utanför EU.

- Reglerna planeras att träda i kraft 1 juli 2021 men vi rekommenderar ändå att redan nu titta på hur försäljningen till privatpersoner i andra EU-länder ser ut och fundera på om en registrering till någon av de särskilda ordningarna är att föredra framför att registrera sig för mervärdesskatt i enskilda länder, säger Jens Widén, momsexpert på Grant Thornton. 

En sammanfattning av lagförslaget: 

  • Den nuvarande omsättningströskeln för distansförsäljning av varor från andra EU-länder föreslås att slopas och ersättas av en EU-gemensam tröskel på 99 680 SEK.
  • Elektroniska marknadsplatser (plattformar) blir i vissa fall blir skattskyldiga för mervärdesskatt avseende försäljning av varor från säljare i tredjeland och inom EU som görs via plattformen.
  • Mini One Stop Shop (MOSS), som i dag gäller för elektroniska tjänster, utökas till att gälla för alla tjänster och för vissa omsättningar av varor.
  • En ny ordning införs som är tillämplig på distansförsäljning av importerade varor från tredje land vars värde på försändelsen inte överstiger 150 euro. 

Gör vårt självtest 
För att underlätta för dig att sätta dig in i reglerna har vi skapat en sida med massa nyttig information. Du kan göra ett enkelt självtest för att se om – och hur – ditt företag omfattas av reglerna. Det finns också en guide med info om alla lagförslag och hur du bör förbereda dig. Du hittar allt på vår samlingssida: Momsregler vid e-handel.

 

Kunskap är nyckeln till framgång

Få relevanta nyheter, inspirerande artiklar, tips & råd samt värdefulla webbinarier som bidrar till att ditt företag kan växa och utvecklas.

Prenumerera på våra nyhetsbrev