”Idag är jämställdhet en hygienfaktor”
Intervju ”Idag är jämställdhet en hygienfaktor”
På vårdbemanningsföretaget Läkarjouren är jämställdhet och mångfald ständigt i fokus. - Det skapar kreativitet, och ger idéer och insikter som bidrar till utveckling, säger Annika Högström som grundade företaget för trettio år sedan.
3 min lästid |
Få svenska kvinnliga entreprenörer trots bättre förutsättningar
Intervju Få svenska kvinnliga entreprenörer trots bättre förutsättningar
Rapporten Kvinnors entreprenörskap - hur jämställt är företagandet? från Entreprenörskapsforum som kommer ut på Internationella kvinnodagen den 8 mars visar att andelen kvinnor som startar och driver företag i Sverige bara har ökat marginellt de senaste fyrtio åren. - Det är anmärkningsvärt att inte mer har hänt trots att förutsättningarna på många sätt förbättrats, säger Pernilla Norlin, vice vd, Entreprenörskapsforum.
Anna Johnson
| 5 min lästid |
”Kvinnor måste bli bättre på att slå sig för bröstet”
Intervju ”Kvinnor måste bli bättre på att slå sig för bröstet”
Victoria Skoglund är inte bara en av Sveriges ledande inspiratörer inom växter och trädgård. Hon är också entreprenören som byggt upp Zetas handelsträdgård till det framgångsrika företag det är idag. Som företagsledare strävar hon efter en jämställd arbetsplats, något som inte är helt lätt i trädgårdsbranschen.
4 min lästid |
”Jag är inte kvinna och vd – jag är vd”
Case ”Jag är inte kvinna och vd – jag är vd”
Susanne Ahrén var aldrig särskilt intresserad av att jobba i familjeföretaget. Hon utbildade sig först till gymnasielaboratorieassistent, för att efter några år skola om sig till idrottslärare. Till slut hamnade hon ändå på pappas företag och tyckte först att det var det tråkigaste hon gjort. Men sedan vände det och 2012 blev hon vd för Ahréns åkeri med 70 medarbetare. Hon är en av få kvinnor i branschen, men säger själv att det inte är något speciellt med det.
”Kvinnliga gaseller har ett driv utöver det vanliga”
Intervju ”Kvinnliga gaseller har ett driv utöver det vanliga”
Peter Fellman, chefredaktör på Dagens Industri, berättar om varför priset Årets kvinnliga Gasell är så viktigt och vilka gemensamma nämnare tidigare pristagare har haft.
"Alla initiativ som kan inspirera kvinnor att bli entreprenörer behövs"
Intervju "Alla initiativ som kan inspirera kvinnor att bli entreprenörer behövs"
I höst ska Dagens Industri för tjugonde året i rad utse Sveriges mest snabbväxande företag. Di Gasell har blivit en konjunkturindikator och Gasellföretagen viktiga förebilder för att skapa tillväxt. Grant Thornton har varit huvudpartner till Di Gasell sedan 2008 och uppmuntrar särskilt kvinnors entreprenörskap, bland annat genom att dela ut priset Årets Kvinnliga Gasell.

Har du frågor kring jämställdhet? Hör av dig till oss!