-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
Internrevision
Grant Thornton kan genomföra riktade granskningsinsatser för internrevisionens räkning. Hela internrevisionsfunktionen kan även outsourcas till Grant Thornton då vi genomför granskning i enlighet med styrelsens fastställda granskningsplan. Avrapportering sker löpande med tydliga granskningsresultat och relevanta rekommendationer till förbättringar.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
När Annika Högström grundade vårdbemanningsföretaget Läkarjouren 1989 visste hon ingenting om företagande. Bemanning och personaluthyrning var ännu inte etablerade begrepp, men Annika körde på och var aldrig orolig för hur det skulle gå. Idag bedriver Läkarjouren verksamhet över hela Sverige och i Norge genom dotterbolaget Läkarjouren AS och omsätter 340 miljoner kronor. Idén är densamma idag som när bolaget grundades; att matcha specialistkompetenser med kvalificerade vårdtjänster, alltid utifrån kunskap och omsorg om både vårdgivarens och vårdtagarens behov och villkor.
Naturlig företagare
Annika Högström är sjuksköterska i botten och har inte vuxit upp med någon direkt förebild, ändå verkar företagande komma väldigt naturligt för henne. Hur har det blivit så?
- Jag är självlärd och har alltid sett företagandet som något roligt och varje problem som en spännande utmaning, säger hon och fortsätter:
- Min farmor drev hotell och köpte fastigheter, så även om hon inte direkt var någon förebild så finns det kvinnor före mig i släkten som varit företagsamma. Det kanske ligger något i det.
Tänk systematisk och nätverka
Eftersom Annika idag har lång erfarenhet stödjer hon gärna yngre kvinnor. Ett råd hon skulle vilja ge unga kvinnor som står i startgroparna att bilda bolag är att tänka systematiskt från idé till genomförande.
- Företagande handlar om att tänka i processer, det är bra att fundera på hur man kan förfina dessa i varje steg från idé, till genomförande, försäljning och intjäning.
Hon vill också råda kvinnor att gå med i olika nätverk. Själv är hon med i både lokala norrländska nätverk och det nationella nätverket 17 med kvinnor som startat bolag vars bolag omsätter minst 50 miljoner kronor.
- I nätverk träffar man personer som har samma upplevelser som en själv. Vi bidrar också till att synliggöra kvinnors företagande Det är viktigt att visa att det går att skapa framgångsrika företag även som kvinna.
Vad innebär jämställdhet för dig?
- Generellt innebär det att män och kvinnor ska ha samma makt att forma sitt liv och påverka samhället i olika frågor. Jag märker redan en stor skillnad på attityd bland unga kvinnor som startar företag idag jämför när jag satte igång. Idag är jämställdhet en hygienfaktor. Om man vill vara ett konkurrenskraftigt företag idag måste man ta de här frågorna på allvar. Varje företag måste göra sin egen analys utifrån den bransch de befinner sig i, säger hon.
Jämställdhet ständig i fokus
På Läkarjouren är jämställdhetsaspekten ständigt i fokus. Annika Högström betonar vikten av att direktiven är konkreta och inte bara består av tjusiga planer. Hon säger också att problematiken på Läkarjouren är den omvända jämfört med många andra branscher.
- Vi har svårt att rekrytera män och vi försöker ständigt analysera och konkretisera varför det är så och hur vi kan komma till rätta med denna utmaning. Vi strävar efter att få in mångfald på andra sätt, till exempel genom att rekrytera medarbetare med olika åldrar och bakgrund. Det skapar kreativitet, och ger nya idéer och insikter som bidrar till utveckling, säger hon.
Uppmuntrar kvinnor
Annika Högström vill också uppmuntra kvinnorna som jobbar på Läkarjouren att lära sig mer om företagande och styrelsearbete.
- Man måste börja någonstans och med insikt och kunskap väcks intresse att ta uppdrag, säger hon.
Invanda normer och gamla strukturer
I bemanningsbranschen generellt är annars fördelningen mellan män och kvinnor ganska jämn, även om det fortfarande sitter fler män i styrelser och ledande positioner.
- Jag tror det beror på gamla strukturer. Många män rekryterar fortfarande andra män från egna nätverk som liknar dem själva.
Varför tror du att andelen kvinnor som startar och driver företag inte ökar mer?
- Kvinnors ägande är fortfarande hälften av männens och då är det svårare att våga satsa och ta risk. Tyvärr går också mycket av riskkapitalet fortfarande till män. Det är ju inte så att kvinnor har sämre idéer, men det känns fortfarande som att kvinnor har svårare att få tillgång till pengarna, säger hon.
Kunskap är nyckeln till framgång
Få relevanta nyheter, inspirerande artiklar, tips & råd samt värdefulla webbinarier som bidrar till att ditt företag kan växa och utvecklas.