Branschnyhet

Så vill utredningen få företag att ge mer till ideell sektor

Sofia Bülow
Med:
insight featured image
Med hjälp av skattereduktion ska fler företag ge gåvor till ideella organisationer. Det är budskapet från en statlig utredning, som nu publicerats i ett delbetänkande. Förslaget innebär möjlighet till skattereduktion upp till 60 000 kr per år fr.o.m. 2026. Sofia Bülow, expert på skatt kopplat till företagsgåvor, kommenterar förslaget.
Contents

Regelverken kopplat till företags gåvor och sponsring är ett ständigt aktuellt ämne för ideella organisationer. Dagens regler innehåller både tolkningsutrymme och motsättningar, där det som skattemässigt är mest gynnsamt för mottagaren inte alltid är det föredragna alternativet för givaren.

Sofia Bülow är branschansvarig för ideell sektor på Grant Thornton, och ger råd till ideella organisationer i frågan.  

Sofia Bülow , Director Tax och branschansvarig för Not for Profit
Gåvor, sponsring och samarbeten med företag är viktigt för organisationerna, och är ett av de ämnen vi skatt- och momsspecialister får flest förfrågningar om. Ju tydligare och enklare reglerna är, desto lägre blir tröskeln för företag att engagera sig och bidra till organisationernas ändamål
Läs också
Tre större förändringar för stiftelser 2025
Läs artikeln
Tre större förändringar för stiftelser 2025

Utredning ska ge förslag till nytt regelverk

I inkomstskattelagen finns i dag ett generellt avdragsförbud för gåvor vilket innebär att företag aldrig kan få avdrag för rena gåvor till ideella organisationer. Vidare har inte heller sponsring, vid avsaknad av faktiska motprestationer, setts som en avdragsgill kostnad. Att företaget haft ett mer allmänt goodwillskapande syfte med sponsringen har inte setts som en tillräcklig grund för avdragsrätt.  

Regeringen har sedan tidigare tillsatt en särskild utredning om skatteincitament för juridiska personers gåvor till ideell verksamhet. Utredaren har till uppdrag att ta fram ett författningsförslag för gåvor från juridiska personer till ideella organisationer med syftet att öka donationerna och därmed stärka samhällsnyttiga insatser.

I ett tilläggsdirektiv beslutade regeringen nyligen att utredaren även ska analysera behovet av avdragsrätt för sponsringskostnader, dvs avdragsmöjligheten för sponsring. 

Branschnyhet
Domarna som kan vidga definitionen av allmän­­­nyttigt ändamål
Läs artikeln
Domarna som kan vidga definitionen av allmän­­nyttigt ändamål

Förslaget: Skattereduktion införs 2026

Utredningen ska vara klar den 19 januari 2026, men den 16 december 2024 publicerades ett delbetänkande avseende den del som avser avdragsrätten för gåvor. 

Förslaget innebär i korthet:

  • Avdraget görs genom så kallad reduktion. Det innebär att den skatt som gåvogivaren är skyldig att betala minskar med ett visst belopp. Storleken på minskningen avgörs av storleken på de gåvor som ges under ett år. Ett företag kan dock maximalt få reduktion om 60 000 kr per år.
  • Gåvor i spannet 2 000–200 000 kr ger en reduktion av skatten med 25 % av gåvans värde. Dvs om gåvan uppgår till 200 000 kr minskar gåvogivarens skatt med 25 % av 50 000 kr= 50 000 kr i minskad skatt.
  • Gåvor utöver 200 000 kr och upp till 400 000 kr ger en reduktion av skatten med 5 % av gåvans värde mellan 200 000 kr och 400 000 kr. Det innebär att en gåva om 400 000 kr ger en total minskning av skatten om 60 000 kr (25 % av 200 000 kr + 5 % av 200 000 kr).
  • Det är enbart gåvor i pengar till gåvomottagare som är godkända av Skatteverket som kan bli föremål för skattereduktion. En förutsättning är att dessa godkända gåvomottagare verkar eller stöttar inom de allmännyttiga ändamålen social hjälpverksamhet och vetenskaplig forskning.
  • Gåvor till andra allmännyttiga ändamål som t.ex. idrott och kultur kan inte bli föremål för skattereduktion. Gåvomottagare är ideella organisationer, d.v.s. stiftelser, ideella föreningar och registrerade trossamfund. 

Om innehållet i betänkandet leder till ändrad lagstiftning föreslås det omfatta gåvor som lämnas efter 31 december 2025. 

“Klimat­­­nyckel­­­talen gav en aha-upplevelse" – Friskis Jönköping växlar upp
Läs denna artikel
“Klimat­­nyckel­­talen gav en aha-upplevelse" – Friskis Jönköping växlar upp
Jag ser också fram emot att se vilka förslag som utredningen tar fram som kan göra sponsring mer jämställd.
Sofia Bülow Branschansvarig för ideell sektor på Grant Thornton

Positivt – men frågor kvarstår 

Sofia Bülow välkomnar utredningens förslag, samtidigt som hon betonar att det fortsatt finns frågetecken att räta ut. Till exempel vad som kan komma att gälla sponsring av andra allmännyttiga ändamål som till exempel idrott och kultur.  

– När utredningen nu fortsätter sitt arbete är sponsring en av frågorna som tas upp. Det är extra välkommet för idrottssverige, som inte berörs av de förslag som presenterats hittills. Jag ser också fram emot att se vilka förslag som utredningen tar fram som kan göra sponsring mer jämställd, säger Sofia Bülow. 

Rådgivning kopplat till gåvor och sponsring 

Ta hjälp av våra moms- och skatterådgivare för att säkra era företagssamarbeten idag och framåt.  

Kontakta oss

Branschspecifik rådgivning
Vi kan hjälpa er med: Not for Profit
Jag vill veta mer
Vi kan hjälpa er med: Not for Profit