-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
De flesta ekonomiska bedömare är eniga – lågkonjunkturen är på väg att drabba Sverige under 2020. Men med en strukturerad omvärlds- och riskanalys kan man som företagare vara beredd redan innan nedgången är ett faktum.
Det finns gott om tecken som tyder på att svensk ekonomi är på väg in i en lågkonjunktur under 2020. Statliga Konjunkturinstitutet pekar i sin senaste prognos på att ekonomin är inne i en tydlig avmattningsfas och Nordea räknar i sitt konjunkturscenario med svagare inhemsk efterfrågan, lägre export och stigande arbetslöshet. Ekonomistyrningsverket i sin tur spår att tillväxten nästa år blir de svagaste sedan 2012.
Bland de underliggande faktorerna finns handelskonflikten mellan USA och Kina, samt det brittiska utträdet ur EU, osäkerhetsfaktorer som riskerar att slå mot den exportberoende svenska ekonomin. Ett annat problem är ränteläget – normalt kan penningpolitiska lättnader användas som ett medel att dämpa en avmattning i ekonomin, men när den svenska reporäntan redan ligger på -0,25 procent är utrymmet att stimulera genom räntesänkningar i stort sett obefintligt.
I den här situationen gäller det som företagare att ha örat mot rälsen och vara väl förberedd, så att de dåliga tiderna inte kommer som någon överraskning.
– Till att börja med är det viktigt att företaget har en strukturerad omvärldsanalys så att man vet vilka omvärldsfaktorer som påverkar företaget och kan följa hur dessa utvecklas. Företaget bör också ha en ordentlig risk- och intressentanalys och vara förberett inför olika scenarier, säger Per Gardelin, auktoriserad revisor på Grant Thornton.
En bra metod är att arbeta med tröskelvärden för vissa framåtriktade nyckeltal såsom exempelvis orderingång i rapportering och uppföljning, och att ha en tydlig plan för vad som ska hända när dessa värden passeras.
– Det gäller att ha en allmän vakenhet kring vad som händer, inte bara hos kunderna utan även hos leverantörer, finansiärer och i samhället i stort. Och den vakenheten behöver på ett strukturerat sätt omsättas i riskanalyser med planerade aktiviteter för olika scenarier när man gör sin affärsplanering, säger Per Gardelin.
Sex tips som gör dig redo:
- Investera i ordning och reda, det är grunden för att möta och i tid uppmärksamma förändringar i omvärlden. Med en god internkontroll och välfungerande internrapportering kan företagets ledning följa hur företaget går. Viktigt är även att rapporteringen är framåtriktad och innefattar prognoser och externa faktorer som påverkar företaget.
- Se över företagets rörelsekostnader. Vid en nedgång i efterfrågan kan ett företag snabbt behöva sänka sina kostnader. Finns det möjlighet att anpassa och skapa en mer flexibel kostnadsbild i företaget?
- Gör en intressentanalys. Vilka är företagets viktigaste intressenter? Hur påverkar de företaget och hur kan de påverkas av en nedgång i konjunkturen? Intressenter kan så klart stjälpa men allt som oftast hjälpa. En nära dialog och god relation skapar förutsättningar för det.
- Gör en riskanalys. Vad kan inträffa som påverkar företaget väsentligt och är det sannolikt att det inträffar? De risker som identifieras bör mötas med åtgärder och aktiviteter i företagets affärsplanering.
- Använd en nedgång i konjunkturen till att kraftsamla för kommande högkonjunktur. Till exempel genom att aktivt arbeta med försäljning och att bygga nya relationer eller genom att göra investeringar när kostnadsläget går ned med konjunkturen.
- Viktiga intressenter är alltid företagets kunder. Hur påverkas nyckelkunder av en lågkonjunktur? Går det att minska risken för kundförluster genom förändrade rutiner och betalningsvillkor? En annan viktig intressent kan vara företagets bank. En nära dialog med banken där eventuella kommande finansieringsbehov lyfts i god tid innan underlättar.