-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
Snårigt när företag söker finansiering för forskningsprojekt
Att söka och få forsknings- och utvecklingsmedel kan innebära stora fördelar för företag, men det finns också fallgropar. Genom att tidigt få hjälp i processen, både vid ansökan om medel och genomförandet av projektet, kan du dock undvika felaktigheter och oförutsedda kostnader menar Johan Andersson, auktoriserad revisor på Grant Thornton:
– För att få ansöka om forsknings- och utvecklingsmedel måste företaget följa givarens krav. Det kan handla om att rapportera resultat, kostnader, aktiviteter och effekter på ett visst sätt och inom en viss tid. Det kan också handla om att företaget måste följa vissa regler för upphandling, offentlighet, sekretess och immaterialrätt. Ett råd är att säkerställa att företaget redan från start har rutiner och processer på plats för att kunna möta de ibland unika rapporteringskrav som vissa bidrag kräver.
Om kraven inte följs kan man riskera att få betala tillbaka medlen eller bli utesluten från framtida utlysningar.
– För att undvika detta behöver företaget ha en god kontroll över sin ekonomiska rapportering samt ta hjälp av experter vid osäkerhet. Det är också bra att ha en fungerande redovisning som kan hantera specifika krav på redovisningen som många bidrag har.
Ett exempel på ett sådant krav är det nya EU-direktivet CSRD som innebär att stora företag måste rapportera om sin hållbarhetsprestanda på ett standardiserat sätt. Detta kan också påverka hur forsknings- och utvecklingsmedel ska redovisas, särskilt om de är kopplade till hållbarhetsmål.
Nationella myndigheter och givare
Några av de största givarna av forsknings- och utvecklingsmedel är Naturvårdsverket, Vinnova och Energimyndigheten.
För att söka stöd eller medel måste ditt aktiebolag:
- ha ett organisationsnummer,
- vara registrerat i Sverige och
- ha en god ekonomisk ställning.
- ofta ha tillgång till annan finansiering utöver bidrag/stöd
- vara aktivt inom någon av aktuella områden
Naturvårdsverket har bland annat programmet Klimatklivet, som ger stöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av växthusgaser. Klimatklivet har en budget på cirka 2,5 miljarder kronor per år fram till 2026. Programmet riktar sig främst till små och medelstora företag inom alla branscher.
Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet, som finansierar forskning och utveckling inom bland annat AI, bioteknik, hälsa, livsmedel, mobilitet och samhällsutveckling. De delar ut cirka 3 miljarder kronor per år till olika projekt och har ett brett utbud av program och utlysningar, som varierar i storlek, omfattning och villkor. Vinnova riktar sig till alla typer av företag, men prioriterar de som har hög innovationspotential.
Energimyndigheten är ansvarig för energipolitiken i Sverige, och stödjer forskning och utveckling inom förnybar energi, energieffektivisering, smarta elnät och hållbara transporter. Energimyndigheten har flera olika program och utlysningar, som varierar i storlek, omfattning och villkor. De delar ut cirka 1,8 miljarder kronor per år till olika projekt och riktar sig till alla typer av företag, men prioriterar de som bidrar till energiomställningen.
Forsknings-och utvecklingsmedel från EU
Utöver de nationella myndigheterna finns det också möjlighet att söka forsknings- och utvecklingsmedel från EU. EU har flera olika fonder och program, till exempel Horisont Europa, LIFE, Interreg och Eureka. Dessa fonder och program har olika syften, teman, budgetar och krav. EU riktar sig till alla typer av företag, men prioriterar de som samarbetar över gränserna och bidrar till EU:s strategiska mål.
För att söka medel från EU måste ditt aktiebolag:
- ha ett organisationsnummer,
- vara registrerat i ett EU-land
- ha en god ekonomisk ställning
- ofta ha tillgång till annan finansiering utöver bidrag/stöd
- vara aktivt inom någon av aktuella områden
– Bidrag och olika stöd påverkar vidare den legala redovisningen och kan ha olika påverkan på skatt och momshantering. Det är därför alltid bra att säkerställa en korrekt hantering redan initialt avslutar Johan Andersson.
Vill du få nyheterna direkt i din inkorg?
Bli först med att läsa senaste nytt och få värdefulla insikter för ditt företag. Vi bjuder på tips och råd samt inbjudningar till aktuella webbinarier.