-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
Internrevision
Grant Thornton kan genomföra riktade granskningsinsatser för internrevisionens räkning. Hela internrevisionsfunktionen kan även outsourcas till Grant Thornton då vi genomför granskning i enlighet med styrelsens fastställda granskningsplan. Avrapportering sker löpande med tydliga granskningsresultat och relevanta rekommendationer till förbättringar.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
Varför har man en budget?
En budget kan användas som en prognos eller målbild för hur året eller den valda perioden kommer att gå. Den bör visa hur mycket intäkter och kostnader den ideella organisationen kommer att ha och kunna användas som underlag vid beslutsfattande samt uppföljning.
– En del kanske tänker att budgetarbete är ett tidskrävande extramoment som inte ger så mycket – året kommer ändå gå som det går. Budgetarbete är dels ett bra verktyg för att reflektera över verksamheten och ett kvitto på att du har koll på vad som händer i organisationen. Rapportering och uppföljning under året och vid årets slut blir också lättare om det finns en budget att utgå från, säger Emma Nordin, auktoriserad redovisningskonsult specialiserad inom ideell sektor.
Många ideella organisationer behöva jobba med att uppfylla vissa specifika nyckeltal. Det kan till exempel vara Svensk Insamlingskontrolls nyckeltal till rapportpaketet, skattemässiga krav som Verksamhetskravet och Fullföljdskravet, eller andra nyckeltal valda av styrelsen utifrån verksamhet och intressenter.
I tuffare tider är det ännu viktigare med budgetar, inte minst kostnadsbudgetar. Det måste gå runt för organisationens överlevnad.
Hur gör man en budget?
– Mitt råd är att börja med sådant du känner till. Vad brukar hända? Vad vet du kommer att hända? Vad är troligt kommer att hända? En budget kan utgå från en minimum-nivå vad siffrorna behöver bli, en ambitiös nivå och målbild om var ni tror att ni kan lyckas med under det kommande året, eller något däremellan, säger Fredrik Schwerin, auktoriserad redovisningskonsult med lång erfarenhet av redovisning och rådgivning inom ideella sektorn.
En budget utgår alltså från omvärlden och organisationens riktning och mål. Samla så mycket information ni kan från omgivningen och involvera gärna medarbetarna, både för att de ska vara medvetna om budgeten, men att de också sitter på värdefull kunskap om verksamheten.
Det finns många verktyg och program för budget och uppföljning. Välj ett användarvänligt och lättöverskådligt verktyg för att spara både tid och resurser. Det är viktigt att inte skynda igenom budgetarbete. Ju mer ordentligt budgetarbetet görs i början, desto mer nytta kommer ni ha av den sen vid uppföljning, rapportering och utvärdering.
Budgettips #1Budget kan vara andra nyckeltal än de klassiskt finansiella som till exempel intäkter, personalkostnader och resultat. Har ni prioriterade mål för resor, sjukfrånvaro, elförbrukning etcetera., sätt upp mätbara mål och lägg in dem i budgeten. |
Uppföljning och reservplan
Jobba löpande med budgeten under året, följ upp och stäm av avvikelser.
Se till att ha löpande uppföljning som rapporteras till styrelsen och uppdatera ert agerande på en gång när läget har förändrats. När läget har förändrats är det bra att ha en reservplan redo (ta gärna fram reservplanen under framtagandet av budgeten).
– Har någon del av verksamheten blivit mycket dyrare än vad ni hade budgeterat för? Klarar ni då fortfarande nyckeltalen eller behöver ni justera verksamheten och hur ska ni då prioritera? avslutar Emma Nordin.
Budgettips #2Om ni plötsligt fått in mycket mer inkomster än vad ni hade räknat med är det bra att ha en reservplan på aktiviteter som gör att ni fortfarande klarar Svensk Insamlingskontrolls krav och det skattemässiga fullföljdskravet. |
Vill du få nyheterna direkt i din inkorg?
Bli först med att läsa senaste nytt och få värdefulla insikter för ditt företag. Vi bjuder på tips och råd samt inbjudningar till aktuella webbinarier.