article banner
Tips och råd

5 tips för ett mer effektivt entreprenörsliv

rich text with image

De flesta företag bygger på en tydlig idé och målsättning, en riktning att följa under uppstartsfasen. Men hur säkrar man att mål och strategier fortsätter att vara tydliga och vägledande även på sikt när verksamheten växer? Grant Thorntons affärsrådgivare ger dig fem tips för ett långsiktigt framgångsrikt företagande.

 1. Visa ägarviljan tydligt i ett ägardirektiv
  Vet du, dina partners och era anställda verkligen vilka mål som företaget har för verksamheten? Har de olika delägarna samma syn på företagets inriktning, värderingar och målsättning? Hur länge skall ni hålla på och vilket värde vill ni att företaget skall ha om ni vill sälja i framtiden?
  Det kan kännas som stora frågor, men om alla har samma bild av vart företaget är på väg och hur man ska ta sig dit är det otroligt energigivande.
 2. Starta styrelsearbete med extern input
  Att starta ett aktivt professionellt styrelsearbete innebär att företaget formaliseras en smula, vilket oftast är positivt. Bäst är det om styrelsen kan få input också genom externa ledamöter. Extern kunskap och erfarenhet, samt nya kontakter, kan göra stor skillnad i ett växande företag!
 3. Gör en affärsplan med aktiviteter som driver mot målet
  Dagens affärsklimat kräver en effektiv och flexibel planering som kan uppdateras under året. Genom att upprätta en affärsplan skapar du aktiviteter, främst inom marknadsföring och försäljning, som kan samspela med ägarviljan och strategin för att ta företaget vidare mot sina mål.
 4. Se till att företagets ekonomistyrning är uppdaterad
  Vet du vilka delar av företaget som går bra respektive mindre bra? Med en effektiv ekonomistyrning får du möjlighet att styra företaget på ett sätt som är fördelaktigt för ökad försäljning och lönsamhet.
 5. Skapa effektivitet genom att delegera
  För den som har startat och drivit upp ett bolag kan det vara svårt att inse att man inte behöver ta alla besluten själv när bolaget börjar bli större. Riktiga värden skapas i företag där medarbetarna kan ta egna beslut i sin vardag, i situationer där de känner sig trygga i företagets målsättningar och värderingar. 


Få de senaste nyheterna paketerade i ett mejl     

Prenumerera på våra nyhetsbrev