Skattenyhet

Få bättre koll på momsen – nyheter och tips från experterna

David Axelsson
Med:
insight featured image
Momsreglerna är krångliga och det är en utmaning för många företagare att hänga med i svängarna när det kommer nya rättsfall som påverkar momshanteringen. Samtidigt kan det få stora konsekvenser om du inte har koll på de senaste nyheterna. Grant Thorntons momsexpert David Axelsson guidar dig genom momsnyheterna och berättar hur du får bättre koll.

Trots att hanteringen av moms kan påverka företaget på både lång och kort sikt är det många företagare som duckar för momsfrågor eftersom de är så komplexa.  

- Det är svårt att hänga med i svängarna när det kommer ny praxis eller nya uttalanden från Skatteverket som i sin tur påverkar hur momslagen ska tolkas. Svenska företagare omfattas dessutom både av svensk praxis och praxis från EU-domstolen, säger David Axelsson. 

Ny praxis påverkar

Nyligen kom till exempel ett nytt ställningstagande från Skatteverket som innebär att samfälligheter nu ska debitera moms för sina tjänster. Detta är en tvärvändning mot hur lagen tolkats tidigare. Och EU-domstolen har nyligen beslutat att parkeringsböter ska bli momspliktiga.

- När det gäller utfallet i EU-domen gällande parkeringsböter synes rättsutvecklingen luta åt att allt fler sanktionsavgifter bedöms vara momspliktiga, säger David Axelsson och fortsätter:

- Det är alltså tydligt att nya rättsfall har stor betydelse för hur lagen ska tolkas. Därför är det viktigt att ha koll på praxis även om det inte kommer några nyheter i Momslagen.

Kostsamt att inte ha koll

Enligt momsexperterna på Grant Thornton kan det bli dyrt att inte ha koll.  

- Skatteverket kan påföra moms i efterhand och du kan få skattetillägg. Å andra sidan finns också pengar att spara om man hanterar momsen korrekt, säger David Axelsson.  

Utöver detta är det naturligtvis också viktigt att följa momsreglerna ur ett compliance- och investeringsperspektiv.  

 - Genom att följa momsreglerna visar du dina investerare och andra intressenter att du har bra koll på dessa frågor vilket är viktigt vid till exempel en försäljningsprocess eller vid re-finansiering, säger David Axelsson.

Så får du koll

På ett webbinarium den 23 mars kommer David Axelsson gå igenom nya domar, ställningstaganden från Skatteverket och vanliga frågeställningar på momsområdet.

 - Jämfört med 2021 är det i år lugnare med nya momsregler, men många nya rättsliga avgöranden. Dessa är viktiga att ha koll på eftersom de förändrar företags momsredovisning och momsposition. Vi kommer ta upp några exempel på webbinaret och även ta upp generella momsfrågeställningar som vi vet att de flesta bolag ställs inför idag, säger David Axelsson.

- Ett exempel som blivit aktuellt den senaste tiden är hur du ska hantera momsen på utrustning som du köper in till medarbetare som jobbar hemma, säger David Axelsson.

3 tips som ger dig koll på momsen:

  1. Ta fram en momshandbok som beskriver hur försäljning och inköp ska hanteras.
  2. Var proaktiv – uppmuntra ekonomiavdelningen och säljavdelningen att prata med varandra om nya flöden för att tidigt bedöma momskonsekvenserna, speciellt om det rör sig om utländska flöden.
  3. Ta kontakt med en expert som kan hjälpa dig att se över risker och möjligheter kopplade till momsen. Läs mer om vår tjänst Momschecken här.

Webbinarium

Vill du veta mer?

Under webbinariet "Moms - nyheter och alltid aktuella momsfrågor" går våra experter David Axelsson, Senior manager och av FAR auktoriserad skatterådgivare och Kristoffer Ohlsson, manager, igenom mer specifika frågor rörande moms såsom nya rättsfall och ställningstaganden från Skatteverket samt andra relevanta och aktuella frågor rörande moms.

Nyhetsbrev Target

Vill du få nyheterna direkt i din inkorg?

Bli först med att läsa senaste nytt och få värdefulla insikter för ditt företag. Vi bjuder på tips och råd samt inbjudningar till aktuella webbinarier.