Nyhet

Budgeten öppnar för förmånligare skatt på personaloptioner

Magnus Vennerström
Med:
insight featured image
Efter politisk turbulens har en budget baserad på förslagen från M, SD och KD nu röstats igenom och det är plånboksfrågorna som är i fokus. För företagen är det inte mycket nytt, förutom att det ser ut som att beskattningen av personaloptioner kommer att bli förmånligare – något som är viktigt för många företag i kampen om kompetensen. Skatterådgivaren Magnus Vennerström kommenterar här.

Förslagen i budgeten flirtar med den enskilde arbetstagaren, där till exempel jobbskatteavdraget höjs för låg- och medelinkomsttagare. För företagen finns inte många ljusglimtar, förutom att beskattningen av personaloptioner blir förmånligare i vissa fall. 

- Genom en justering av gränserna för vilka företag som har möjlighet att ge ut kvalificerade personaloptioner till sina anställda kommer nu fler företag att kunna dra nytta av dessa förmånliga regler. Det är ett välkommet besked eftersom företag med färre än 150 anställda och en nettoomsättning eller balansomslutning om högst 280 mkr nu får möjlighet att använda denna incitamentslösning. 

Med tanke på att 2022 är valår, spår Magnus en lugn vår utan politiska utspel och lagändringar som träffar våra företag skattemässigt. Vill du uppdatera dig på vad våra experter säger om skattenyheter inför årsskiftet rekommenderar vi vårt kostnadsfria webbinarium. Magnus delar också med sig av en checklista inför årsskiftet: 

  • 3:12-reglerna kommer att vara oförändrade under beskattningsåret 2022.
  • Bygg gränsbelopp genom lönebaserat utrymme om möjlighet och ytterligare behov av gränsbelopp finns. Reglerna kommer sannolikt inte bli gynnsammare i framtiden.
  • Överväg att maximera fritt eget kapital för att öka handlingsfriheten vid framtida nya lagförslag. 
  • Beakta värdeöverföringsförbuden vid stöd för korttidsarbete och omställningsstöd.
  • Tänk på att stöd för korttidsarbete minskar löneunderlaget.
  • Har du rätt bolagsstruktur? Gör en omstrukturering innan första löneutbetalningen i januari 2022.

    Kunskap är nyckeln till framgång

    Få relevanta nyheter, inspirerande artiklar, tips & råd samt värdefulla webbinarier som bidrar till att ditt företag kan växa och utvecklas.