article banner
Intervju

"Alla initiativ som kan inspirera kvinnor att bli entreprenörer behövs"

rich text with image

I höst ska Dagens Industri för tjugonde året i rad utse Sveriges mest snabbväxande företag. Di Gasell har blivit en konjunkturindikator och Gasellföretagen viktiga förebilder för att skapa tillväxt. Grant Thornton har varit huvudpartner till Di Gasell sedan 2008 och uppmuntrar särskilt kvinnors entreprenörskap, bland annat genom att dela ut priset Årets Kvinnliga Gasell.

Förra året gick utmärkelsen till Maria Mattson Mähl, grundare av utbildnings- och matchningsföretaget AlphaCE. Här berättar hon vad priset betytt för henne.

Vad betyder det för dig att du blev utsedd till Kvinnlig Gasell 2018?
Jag har alltid älskat DI:s gaselltävling och redan när vi startade AlphaCE 2012 hade vi som mål att bli Gasell i Kalmar Län, vilket vi blev 2017. Att bli Årets Kvinnliga Gasell 2018 var både förvånande och hedrande. Jag fick förstås både uppmärksamhet och gratulationer när det begav sig, men faktum är att priset har följt med mig. Jag blir ofta presenterad med det epitetet, vilket är roligt.

Varför behövs en speciell kategori för att lyfta kvinnor som driver företag?
Antalet kvinnor som startar och driver snabbväxande bolag är lågt, dessutom är trenden vikande. Därför behöver vi alla former av initiativ som kan inspirera fler kvinnor att vilja bli entreprenörer.

Vilket är ditt bästa tillväxttips till dem som strävar efter att hamna på Gasellistan nästa år?
För att bli Gasell måste man ha en tillväxt och positivt rörelseresultat i flera år. Lägg en bra strategi och gör ett gediget arbete med affärsplanen – då är det lättare att mäta och följa upp om man är på rätt väg. Sedan måste man våga sikta mot stjärnorna. Du kanske bara når trädtopparna. Men för att bli en snabbväxare måste du våga gå för de stora affärerna och kontrakten.

Di Gasell

I höst hyllar vi Sveriges all växande bolag lite extra när Di Gasell firar 20-årsjubileum. Grant Thornton är långvarig partner till Di Gasell och har förmånen att jobba nära många fantastiska entreprenörer som bidrar till tillväxt och arbetstillfällen i näringslivet.

Som rådgivare vill vi med hjälp av insiktsfulla råd, relevanta beslutsunderlag och smarta digitala tjänster ge dig ett dygn med fler timmar. Vi vill vara bollplanket som effektiviserar din intensiva vardag, löser problem samt bidrar med erfarenhet, uppslag och idéer. Vårt mål är ju detsamma som ditt – att ditt företag ska växa och nå sin fulla potential.

 

Kriterier för priset Årets Kvinnliga Gasell
Priset tilldelas ett gasellföretag med en vd eller grundare som är en inspiratör och förebild för andra kvinnor. En entreprenör som står för innovation och nytänkande och som på ett tydligt sätt integrerar samhällsnytta i sin affärsidé. 2018 utsågs Maria Mattsson Mähl till Årets kvinnliga Gasell och året innan var det Reneé Voltaire som fick ta emot priset.

Nätverket 17

Nätverket 17 är en intresseorganisation som ska främja kvinnors entreprenörskap och företagande. Visionen är att lika många kvinnor som män ska äga och driva stora företag och Nätverket 17 vänder sig primärt till kvinnor som byggt större företag, omsätter minst 50 miljoner kronor och har en betydande ägarandel i företaget samt makten att påverka strategiska beslut.

Nätverket är en partipolitiskt oberoende aktör som ger medlemmarna möjlighet att träffa andra entreprenörer och utbyta erfarenheter. Medlemmar förväntas stötta varandra och även ha ett inkluderande förhållningssätt till de kvinnor och entreprenörer som inte är medlemmar.


Få de senaste nyheterna paketerade i ett mejl     

Prenumerera på våra nyhetsbrev