Marbit är ett entreprenörsdrivet bolag som i drygt 35 år tagit hand om Stockholms utemiljö. När vd Hans Ahlquist kände att det var dags för nästa utvecklingsfas tog han kontakt med Grant Thornton. Tack vare deras rådgivare har bolaget i dag en ny stark ägare som kan lyfta företaget till nästa nivå.

Familjeföretaget Marbit som grundades av Rolf Lundgren 1998 är en markentreprenad med ansvar för bland annat miljön på många av Stockholms parker, gator och torg.

Kunderna är framför allt statliga beställare och kommuner där antalet ramavtal ökat på senare år. Bolaget har i dag 50 anställda och 2021 var omsättningen 238 miljoner kronor.

Hjälp med att nå nya mål

Hans Ahlquist köpte samtliga aktier i bolaget av grundaren Rolf Lundgren i samband med ett generationsskifte 2011. Det var när bolaget hade nått 200 miljoner i omsättning och ledningen ville ta företaget till nästa nivå. De insåg att det behövdes hjälp utifrån för att kunna nå det nya målet om 500 miljoner kronor i omsättning.

- Samtidigt närmade jag mig sextioårs-strecket och min dotter ville inte ta över, så det var dags att tänka på hur vi kunde ta bolaget vidare, säger Hans Ahlquist.

De vände sig till ett antal olika rådgivare, men till slut föll valet på Grant Thornton.

- Vi hade kontakter där sedan tidigare och när vi övervägt olika alternativ blev Grant Thornton det självklara valet.

Viktigt med rätt köpare

När försäljningsprocessen kom i gång blev det tydligt att det fanns många intressenter. Vestum kom in tidigt i processen och några månader senare var affären genomförd.

Conny Ryk, Vestums vd, gläds åt köpet:

- Det är mycket roligt att vi lyckas knyta an ytterligare drivna och duktiga entreprenörer till Vestum-familjen, säger han i ett pressmeddelande.

Allt har fungerat klockrent

Efter några månader i den nya familjen har det visat sig att Vestum är helt rätt för Marbit. Hans Ahlquist, som efter försäljningen gått från att vara både vd och ägare, till att enbart vara vd i Marbit, tycker att allt har fungerat klockrent med de nya ägarna.

- Tillväxtplanen ligger fast och Vestum låter oss fortsätta utvecklingen av Marbit som ett fristående bolag precis på samma sätt som tidigare, viket var det vi önskade. Den enda skillnaden är att vi har fått en ny styrelseordförande som tillför nya perspektiv och så har vi fått andra krav på hur vi rapporterar eftersom Vestum är ett börsnoterat bolag, säger han.

Gick smidigt med Grant Thorntons hjälp

Enligt Hans Ahlquist hade det varit omöjligt att genomföra affären så smidigt utan Grant Thorntons lösningsfokuserade inställning och proffsiga handledning.

- Jag förstod inte hur mycket jobb det skulle vara innan vi satte i gång. Det var en stor utmaning för oss att ta fram alla dokument som behövdes, men Grant Thornton hjälpte oss ta fram allt material och förberedde oss inför alla möten med potentiella köpare på ett mycket bra sätt.

Hans Ahlquist vill framför allt understryka den hjälp de fått av rådgivaren Patrik Rudfelt som varit drivande genom hela processen.

- Han har ständigt varit vid vår sida, väglett oss och snabbt svarat på frågor. Vi hade aldrig klarat det här utan honom och hans kollegor.

Vilka råd vill du ge till andra entreprenörsbolag som står inför att sälja eller förändra ägarstrukturen?

- Ta hjälp! Hade vi försökt göra det här skiftet själva hade vi inte fått ett lika bra resultat och antagligen inte ens gått i mål. Hela processen har gjort att bolaget har mognat rent strukturellt. Vi har lärt oss massor på vägen och det har varit värt alla pengar och all nedlagd tid. Dessutom har vi kunnat driva verksamheten vidare som vanligt under hela försäljningsprocessen vilket varit både kostnads- och tidseffektivt, säger Hans Ahlquist.