article banner
Case

”Ett smörgåsbord av företag där ute”

rich text with image

Från eventbolag till elverktyg. Catrine Sageryd hoppade på ett helt oprövat kort och lyckades över förväntan. "Genom att skruva lite på siffror och annat kan man se hur snabbt man kan få en verksamhet att växa. Det är jättespännande."

Catrine Sageryd är en entreprenör i dess rätta bemärkelse. Direkt efter gymnasiet startade hon sitt första företag – ett callcenterbolag i Thailand. Hon hann också introducera spikmattan på den thailändska marknaden innan hon flyttade tillbaka till Sverige och startade ett eventbolag.

– Men jag var trött på att jobba kvällar och nätter och när pappa tipsade mig om att ett konkursbo inom byggbranschen var till salu så tänkte jag "varför inte?"

Trots att Catrine varken kunde någonting om byggbranschen eller elverktyg lade hon ett skambud på bolaget – och fick det. Hennes pappa sa upp sig och började jobba med henne i företaget. Idag har företaget elva anställda och omsätter 18,5 miljoner kronor. Att det idag finns uppemot 100 000 generationsskiftesföretag är en lysande möjlighet för unga entreprenörstyper, menar Catrine Sageryd.

– Det finns många unga därute som vill bli entreprenörer, men det behöver inte betyda att man startar något från scratch. Är du en driven person, men du saknar en bra idé, så är generationsbolag något för dig, säger hon.

Om man hittar ett välmående generationsskiftesföretag med kunnig personal och sedan lyckas föryngra och föra in lite 2018 i det så har man allt att vinna, enligt Catrine Sageryd.

– Att starta ett företag från noll innebär att man inte bara måste ha en bra affärsidé, man måste hitta kunder, medarbetare och så vidare. I etablerade bolag finns redan en grund att stå på. Idag ser hon inte sig själv starta något företag från grunden igen.

– Varför skulle jag det, när det finns ett helt smörgåsbord där ute med intressanta företag?

Catrine Sageryd

Ålder: 29 år
Företag: Delägare och vd på Mekina AB som erbjuder byggföretag och uthyrare en helhetslösning vid köp och service av elverktyg
Antal anställda: 11
Omsättning: 18,5 mkr