Tips och råd

Ge skattefria gåvor till anställda i jul – detta gäller

Med:
Mikaela Seveson
insight featured image
Julen närmar sig och det börjar bli dags att fundera på vad du ska ge dina anställda i julklapp. Har du inte utnyttjat den skattefria Coronagåvan än kan du passa på att lägga den till den ordinarie skattefria julgåvan. Då får dina anställda en extra fin julklapp i år. Här berättar Grant Thorntons expert Mikaela Seveson vad som gäller för att klappen ska bli skattefri.

När Corona drabbade samhället år 2020 införde regeringen en möjlighet för företag att ge sin personal en skattefri gåva i form av till exempel ett presentkort på en restaurang eller i en butik. Denna möjlighet finns kvar även i år och nu har beloppet dessutom höjts till 2 000 kronor per anställd.

Syftet med Coronagåvan är att stötta det svenska näringslivet och stimulera den ekonomiska återhämtningen men också att arbetsgivare ska kunna visa de anställda lite extra uppskattning under och efter pandemin.

- Har du ännu inte utnyttjat möjligheten att ge dina anställda en gåva kan det vara bra att passa på nu innan årsskiftet eftersom möjligheten försvinner nästa år. Alla gåvor som är skattefria ska redovisas som personalkostnader, berättar Mikaela Seveson som är lönerådgivare på Grant Thornton.

Kombinera Coronagåva med julgåva

Mikaela Seveson tipsar vidare att det nu innan jul går att kombinera Coronagåvan med julgåvan som är skattefri upp till 500 kronor.

- Då får arbetsgivare möjlighet att ge en julgåva på upp till 2 500 kronor utan att den anställda behöver beskattas för detta.

Om du redan har gett dina anställda en gåva i år, som är lägre än 2 000 så kan du nyttja resterande belopp fram till årsskiftet.

- Det går alltså bra att dela upp gåvan under året och ge vid flera tillfällen, bara gåvorna inte överstiger 2000 kr totalt, eller 2500 kronor nu i juletider, då måste de anställde skatta för det överstigande beloppet, säger Mikaela Seveson.

Måste vara en anställd

Möjligheten att ge en Coronagåva gäller alla bolag med anställda. Även en företagare som är ensam anställd i sitt aktiebolag får ta emot en skattefri gåva berättar Mikaela Seveson. Däremot gäller det inte den som har enskild firma.

- Om du har en enskild firma kan du ge dina anställda en skattefri gåva men du får inte ge Coronagåva eller julgåva till dig själv, eftersom du då inte är anställd förklarar Mikaela Seveson och fortsätter:

- För att gåvan ska vara skattefri så måste även arbetsgivaren säkerställa att alla anställda eller en större grupp anställda får ta del av gåvan, inte bara några stycken. Det behöver inte vara samma gåva till alla anställda, men den ska ha samma marknadsvärde.

Att tänka på

• Om gåvan överstiger 2 000 kronor beskattas den anställde med den del som överstiger 2 000 kronor.

• Gåvan får inte vara i kontanter eller ett presentkort som går att byta ut mot pengar.

• Om medarbetare skänker sin gåva till en ideell organisation via till exempel ett gåvorkort från arbetsgivaren så blir den skattepliktig eftersom gåvan då jämställs med kontanter.
Däremot kan en arbetsgivare bestämma att skänka pengar till en ideell organisation utan att den anställda beskattas för det.

• De anställda får inte göra ett utlägg för gåvan. Arbetsgivaren måste ta kostnaden direkt.

• Alla gåvor som är skattefria ska redovisas som personalkostnader.

 

Nyhetsbrev Target

Vill du få nyheterna direkt i din inkorg?

Bli först med att läsa senaste nytt och få värdefulla insikter för ditt företag. Vi bjuder på tips och råd samt inbjudningar till aktuella webbinarier.