De metoder som företag idag tillämpar för att fastställa en transfer pricing policy har ofta tagits fram under en tid då man ställdes inför normala risker i normala kommersiella situationer. I samband med coronaviruset covid-19 testas metoderna på ett helt nytt sätt och ger upphov till andra typer av risker. Skatterådgivaren Lars Jernkrok delar här med sig hur man kan analysera koncernens flöden och prissättningspolicy.
- Genom att vara proaktiv i den uppkomna situationen går det att fatta välbalanserade beslut kring vissa transfer pricing-relaterade risker. Beroende på den individuella situationen kan man uppnå en reducerad effektiv skatt på koncernnivå och ett förbättrat kassaflöde. Just nu hjälper jag flera bolag att analysera deras nuvarande policy. Vi ser att det i många fall finns stöd för att den ekonomiska risken ska delas av flera bolag i koncernen, säger Lars Jernkrok.
Transfer pricing-analys
I en analys fokuserar man på de avtal som är tecknade mellan parterna och vilken effekt covid-19 har på de olika parternas möjlighet att fullgöra sina förpliktelser. Det kan t ex handla om att tillhandahålla tjänster, tillverka och distribuera produkter samt sälja ett företags produkter. De frågeställningar som kan uppstå handlar i stora drag om vem som bör bära den ekonomiska risken för diverse olika scenarios.
- En sådan här extraordinär situation som näringslivet nu hamnat i kan riskera att inte bara leda till problem att fullgöra sina förpliktelser utan även till omstruktureringar inom en koncern – nedläggning och flytt av produktionskapacitet, reduktion och flytt av personella resurser samt överlåtelser av immateriella tillgångar. Alla dessa åtgärder kan få konsekvenser på företagens transfer pricing och bör utredas, säger Lars Jernkrok.
Viktigt att tänka på är att en sådan här analys måste ha sin grund i ”armlängdsprincipen”, dvs den måste kunna finna stöd i såväl svensk lag som OECD:s riktlinjer samt i de avtal som är upprättade mellan parterna.