-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av hållbarhetsredovisning
Extern kvalitetssäkring som görs av en oberoende specialist skapar trygghet både för ditt företag och för den som ska använda informationen. Trovärdigheten i informationen ökar också genom att ditt företag bett om ett externt bestyrkande.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
Internrevision
Grant Thornton kan genomföra riktade granskningsinsatser för internrevisionens räkning. Hela internrevisionsfunktionen kan även outsourcas till Grant Thornton då vi genomför granskning i enlighet med styrelsens fastställda granskningsplan. Avrapportering sker löpande med tydliga granskningsresultat och relevanta rekommendationer till förbättringar.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Affärsrådgivning
På Grant Thornton erbjuder vi strategisk rådgivning som hjälper dig att planera, prioritera och utföra dina viktiga affärsstrategier på ett effektivt sätt. Hos oss får du helhetsrådgivning av vårt samlade tjänsteutbud tillsammans med specialister inom våra affärsområden.
-
Bolagstjänster
Att köpa ett lagerbolag möjliggör omgående verksamhetsstart utan väntan på registrering. Vi hjälper dig snabbt så att du kan komma igång med din verksamhet.
-
Dispute services
Våra konsulter har lång erfarenhet av ekonomiska tvister, i såväl små som stora bolag. Våra insatser har varierat från enklare analyser och kortfattade kommentarer till fullständiga oberoende värderingar.
-
Finansiell rapportering
Våra konsulter stöttar dig som CFO eller ekonomichef med den finansiella rapporteringen. Vi ger professionellt stöd både när det gäller den legala rapporteringen enligt uppställda lagar och krav och den interna rapporteringen som ska utgöra beslutsstöd.
-
Forensic services
Grant Thornton genomför även anti –fraud-kartläggningar, en genomgång av företagets verksamhet där våra specialister bedömer risken för oegentligheter inom olika områden. Du får också praktiska förslag på hur fraudrisker kan förebyggas.
-
Governance risk compliance
I vår strävan att verka för ett välmående näringsliv i Sverige är Grant Thornton engagerade i att stötta främst mindre och snabbt växande organisationer i att etablera god och effektiv bolagsstyrning, riskhantering och regelefterlevnad.
-
Hållbarhetsrådgivning
Omvärldens krav på företagens prestation ökar, inte bara finansiellt, utan även miljömässigt och socialt. Det är företagens totala ansvarstagande och den funktion som de fyller i samhället som räknas.
-
Integration & Separation
Vi hjälper våra kunder genom hela processen, från att definiera separationsalternativ och förstå den potentiella påverkan på värdeskapandet, till att utveckla och leverera robusta separationsplaner.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i över 130 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
-
Internrevision
Grant Thornton kan genomföra riktade granskningsinsatser för internrevisionens räkning. Hela internrevisionsfunktionen kan även outsourcas till Grant Thornton då vi genomför granskning i enlighet med styrelsens fastställda granskningsplan. Avrapportering sker löpande med tydliga granskningsresultat och relevanta rekommendationer till förbättringar.
-
M&A services
Om du vill hitta en ny ägare till ditt företag har vi kunskapen och nätverket. Det är viktigt att hitta rätt typ av ägare och förbereda företaget på en ägarförändring. Genom vårt nätverk och våra långsiktiga relationer med olika typer av industriella köpare, investment- och riskkapitalbolag hjälper vi dig som befintlig ägare att hitta rätt typ av köpare. Vi projektleder och stöttar dig genom hela säljprocessen.
-
Penningtvätt och finansiering av terrorism
Grant Thornton ger rådgivning till dig som aktör inom den finansiella sektorn och står under Finansinspektionens tillsyn med att uppfylla de höga standarder som krävs för att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism.
-
Transaction advisory services
Inom transaktionsrådgivning, som omfattar både förvärvsrådgivning och försäljningsrådgivning, fokuserar vi på att du ska kunna fatta informerade beslut kring investeringar och överlåtelser. Våra experter ger dig en tydlig analys med slutsatser och rekommendationer.
-
Värdering och finansiell modellering
Vårt specialistteam kan hjälpa till med alla typer av företagsvärderingar. Teamet har bred erfarenhet och utför kontinuerligt oberoende värderingar, indikativa värdeutlåtanden och fairness opinons (så kallade second opinions). Bland våra kunder finns såväl svenska som internationella företag.
-
Kundfaktura
Med vår lösning för kundfakturor kan du upprätta en offert som omvandlas till arbetsorder och slutligen resulterar i en faktura som vi distribuerar till din kund. Vi hanterar även påminnelser och registrerar kundinbetalningar.
-
Kvitto och resa
Med vår smarta digitala funktion för kvittohantering effektiviserar vi bokföringsarbetet och sparar tid. Du som kund fotar kvittot direkt med din smartphone, lägger till belopp och kommentarer och sedan är underlaget klart för vidare elektronisk hantering och bokföring.
-
Leverantörsfaktura
Traditionell hantering av leverantörsfakturor kan vara tidskrävande och sakna effektiv styrning och kontroll. Grant Thorntons tjänst för elektronisk fakturahantering (EFH) ger dig helt nya möjligheter att effektivisera hanteringen av dina leverantörsfakturor. Fördelarna är flera, men framförallt sparar du både tid och pengar samtidigt som du får en säkrare process.
-
Löneservice
Grant Thornton erbjuder en komplett hantering av ditt företags löneservice: från inrapportering till utbetalning och rapportering, kontrolluppgifter, statistik och pensionsadministration. Tillsammans går vi igenom dina behov och skräddarsyr sedan en lösning som passar just din verksamhet.
-
Budget, rapporter och analyser
Med vår digitala lösning blir din ekonomiska information både mer lättillgänglig och lättare att förstå. Informationen är tillgänglig dygnet runt och du kan när som helst ta ut dina rapporter i realtid.
-
Redovisning
Vi kan sköta redovisning i form av löpande bokföring, bokslut, deklarationer och årsredovisning, medan du själv sköter kundfakturering, betalningar och lön. Fördelarna för dig är många; tillgång till uppdaterad kompetens, personlig kontakt och mindre sårbarhet.
-
Rådgivning
En nyckel till att bolag kan växa med lönsamhet är ordning och reda och struktur. Det gör att ”allt flyter” och att medarbetarna vet vilka befogenheter och vilket ansvar de har. Då kan även styrelsen och ägarna sova gott om natten, i vetskap om att det finns kvalitetssäkrade, effektiva rutiner på plats i verksamheten.
-
Specialisttjänster
Förutom att ditt bolag kan outsourca hela ekonomiavdelningen eller löneavdelningen till oss kan vi även vara behjälpliga med mer specialiserade eller tillfälliga tjänster. Vi har drivna konsulter och rådgivare som står redo att bidra med bred erfarenhet och ett nätverk av experter.
-
Tid och projekt
Vill du också förenkla kostnadsuppföljningen och få en mer överskådlig planering av företagets beläggning? Vår digitala lösning effektiviserar och säkerställer ditt företags tidrapportering och projektredovisning. Att ta fram underlag för löneutbetalning och fakturering har aldrig varit enklare.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.

Brexit kryper närmare – direkt påverkan på moms och tull
Det har varit många turer med Brexit. Den 1 januari 2021 är det dock dags och Storbritannien blir ett så kallat tredjeland om det nu inte blir någon förändring i sista stund. För svenska bolag som säljer till eller köper från brittiska öarna får detta en rad konsekvenser när det gäller moms och tull.
Rent konkret blir det en liknande situation som vi idag har med till exempel Norge och Åland. Brexit påverkar främst varuhandeln där det nu blir importmoms och tullhantering när varorna kommer till Sverige respektive Storbritannien. Svenska företag som säljer varor till brittiska kunder kan bli skyldig att momsregistrera sig i Storbritannien. Bland annat måste svenska webbhandlare som regel redovisa brittisk moms från första varuförsäljning till konsumenter.
Brexit påverkar även momsredovisningen vid tjänstehandel. Här är några exempel. Tjänsteförsäljning till brittiska företag ska inte längre redovisas som EU-handel i momsdeklaration och periodisk sammanställning utan i stället som export. Svenska Techföretag som säljer spel, musik och andra tjänster över internet till brittiska konsumenter kan inte längre redovisa brittisk moms genom s.k. MOSS deklaration. Dessa företag måste i stället momsregistreras i Storbritannien för att redovisa förekommande brittisk moms. Svenska Fintech-bolag som säljer momsfria finansiella tjänster till brittiska företagskunder har möjlighet att dra av mer moms på sina svenska kostnader.
Vill du veta mer om konsekvenserna av Storbritanniens utträde ur EU? Läs vår artikel:

5 tips för att bli redo för Brexit
Omvänd moms på viss teknik införs den 1 april 2021
Från och med den 1 april 2021 ska företag själva hantera moms vid inköp inom Sverige av mobiltelefoner, bärbara datorer, pekdatorer, spelkonsoler och integrerade kretsanordningar. Detta beslutade riksdagen i början av december när de antog regeringens proposition.
Idag är huvudregeln att säljaren av en vara eller tjänst inom Sverige lägger moms på fakturan och betalar in momsen till Skatteverket. Med omvänd moms blir det i stället köparen, dvs företagen, som själva redovisar momsen och betalar in den till Skatteverket och säljaren tar inte ut moms på fakturan.
Den nya omvända momsen för viss teknik gäller vid försäljning till momsregistrerade företag med leverans inom Sverige där fakturerat belopp överstiger 100 000 kr. Företag som berörs av de nya reglerna bör redan nu börja förbereda sig så redovisningssystemen kan hantera den omvända momsen fr.o.m. den 1 april 2021. De nya momsreglerna innebär en ökad administration för många företag, både säljare och köpare av dessa produkter.
I artikeln nedan berättar våra momsexperter mer om vad nya regeln om omvänd moms på teknik innebär.

Omvänd moms på teknik – påverkar företagen redan 2021?
Rekordstor höstbudget – dessa delar kan träffa techbolagen
- Nedsättning av arbetsgivaravgifter inom forskning och utveckling. Enligt förslaget sänks kravet på hur stor del den anställde ska arbeta med forskning och utveckling från 75 procent av arbetstiden till 50 procent. Avdragstaket föreslås också höjas från 450 000 kr till 600 000 kr per månad. Föreslås från den 1 juli 2021.
- För att stimulera till nya investeringar föreslås en tillfällig skattereduktion om 3,9 procent av anskaffningsvärdet på inventarier som anskaffas under år 2021. Skattereduktionen kommer att gälla vid sidan av det ordinarie systemet med värdeminskningsavdrag. Detta föreslås träda i kraft den 1 januari 2022.
- Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för personer mellan 19 och 23 år. På ersättningar upp till 25 000 kr per månad föreslås arbetsgivaravgifterna uppgå till 19,73 procent, jämfört med dagens 31,42 procent. Detta föreslås träda i kraft den 1 april 2021 och ska gälla till och med den 31 mars 2023.
Forskning och utveckling – känner du till avdragsmöjligheterna?
2020 är sista året att yrka på nedsättning av arbetsgivaravgifter för anställda som arbetar med forskning och utveckling (FoU) i kommersiellt syfte. Detta är en möjlighet som infördes 2014 och som även omfattar konsultföretag där anställda arbetar med FoU hos uppdragsgivaren.
Syftet med nedsättningen är att stimulera till ökade investeringar inom FoU. I januari i år presenterades en proposition baserad på regeringens förslag att höja takbeloppet för avdraget från 230 000 kr till 450 000 kronor. Enligt höstbudgeten (se ovan) är det nu troligt att beloppet höjs till 600 000 kronor.
Med rätt hantering och transparens kan det handla om mångmiljonbelopp att få tillbaka, för till exempel företag inom systemutveckling och dataprogrammering. Våra skattekonsulter har stor erfarenhet av FoU-avdrag och kan stötta dig och ditt företag, läs mer i artiklen nedan.

Betalar ditt företag för mycket arbetsgivaravgifter?
Incitamentsprogram – hur lyckas man behålla medarbetare
Att rekrytera och behålla rätt medarbetare är idag en nyckelfaktor för att få företag att utvecklas inte minst inom techbranschen. Men det är också en utmaning att skapa rätt incitamentsprogram för organisationen. En hög lön räcker inte alltid för att behålla nyckelarbetare i företaget. Det finns flera andra möjligheter att skapa incitament för att stanna längre i ett bolag – till exempel olika typer av optioner eller delägarskap.
Vilken typ av incitamentsprogram som passar respektive företag och medarbetare beror på vilket stadie man är i som företag, vilken bransch man verkar inom och vad man som företagare vill uppnå.
I ett mer nystartat techföretag kan kvalificerade personaloptioner vara intressant för att få lojala medarbetare och på sikt dela med sig av bolaget till en låg kostnad för de anställda. I en ny dom från Högsta förvaltningsdomstolen har möjligheten att leverera aktier till de anställda när det finns en spridd ägarkrets blivit något säkrare för de anställda. I ett mer moget techföretag kan teckningsoptioner vara ett verktyg för att få medarbetarna att driva företaget mot en viss riktning.
I nedan artikel har vi samlat fördelar och nackdelar med olika typer av incitament. Du kan också ladda ner vår guide.

Incitament som får medarbetarna att stanna
Nya momsregler för e-handel inom EU
Den 1 juli 2021 införs nya regler för e-handel av varor till konsumenter inom EU, detta har riksdagen nu beslutat om. De nya reglerna medför bland annat att e-handlare i ännu större omfattning ska redovisa och betala moms i konsumentens hemland. Samtidigt så förenklas momsredovisningen så att e-handlarna kan redovisa flera länders moms i en enda deklaration utan att behöva vara momsregistrerad i de olika länderna.
Mer information om de nya momsreglerna för varuhandel via webben hittar du i vår artikel nedan.

Har du koll på de nya momsreglerna för handel via webben?
Positiv momsdom för datacenter
Datacenter är ett hett segment inom Tech. Efter en dom från EU-domstolen har momshanteringen blivit mer fördelaktig för datacenter. Målet gällde en s.k. colocation-tjänst, dvs. när ett datacenter upplåter plats i skåp för inplacering av kundens server tillsammans med elektricitet och andra tjänster för optimal serverdrift. Av EU-domstolens dom följer att tjänsten är momspliktig, vilket gör att datacentret kan dra av moms på sina kostnader, och tjänsten kan säljas utan moms till i utlandet etablerade företagskunder. Enligt tidigare svensk praxis var det som utgångspunkt en momsfri fastighetstjänst utan rätt till momsavdrag för datacentret.
Kunskap är nyckeln till framgång
Få relevanta nyheter, inspirerande artiklar, tips & råd samt värdefulla webbinarier som bidrar till att ditt företag kan växa och utvecklas.