-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av lagstadgad hållbarhetsrapport
EU-direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) som infördes 1 juli 2024 innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata jämfört med tidigare. Dels blir rapporteringskraven betydligt striktare, dels kommer det krävas att revisorerna gör en översiktlig granskning av hållbarhetsrapporten. Hållbarhetsrapporten ska nu upprättas på koncernnivå och att all data skall göras tillgänglig i maskinläsbart skick i en central EU-databas.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fastighetsbeskattning
Ska du sälja en styckfastighet eller en bolagspaketerad fastighet? Vilken är den bästa strukturen för just ditt företag och vilka skatteeffekter medför olika handlingsalternativ? Våra experter hjälper dig genom hela processen.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
M&A Skatterådgivning
Vårt M&A-skatteteam erbjuder omfattande expertis inom skattefrågor kopplade till bland annat företagsförvärv, säljprocesser, börsintroduktioner (IPO), listbyten, incitamentsprogram och finansieringslösningar. Vi har erfarenhet av att stödja allt från globala koncerner och private equity-bolag till mindre svenska fåmansföretag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Skatterådgivning för fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Transfer Pricing och internprissättning
Omfattas du av dokumentationskraven? Behöver du stöd i att avgöra vad som är armlängdsmässig prissättning? Reglerna för internprissättning, även kallat transfer pricing, är stundtals snåriga. Våra skatterådgivare hjälper dig att göra rätt.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Finansiell redovisning och rapportering
Våra konsulter stöttar dig som CFO eller ekonomichef med den finansiella rapporteringen. Vi ger professionellt stöd både när det gäller den legala rapporteringen enligt uppställda lagar och krav och den interna rapporteringen som ska utgöra beslutsstöd.

Regeringen föreslår nu omfattande förändringar av regelverket för begränsning av ränteavdrag. Förslaget, som har skickats till Lagrådet för granskning, kan få stor betydelse för svenska företags ekonomi. De nya reglerna föreslås träda i kraft 1 januari 2026.
De viktigaste förändringarna i ränteavdragsreglerna 2026
Grant Thorntons experter har gått igenom förslaget och sammanfattar de viktigaste förändringarna.
Experternas kommentarer till förslaget
Sofia Almén och Marcus Rask, auktoriserade skatterådgivare på Grant Thornton, har följt framväxten av de nya reglerna som föregicks av en statlig utredning som presenterades i juni 2024. Nu har de gått igenom det nya lagförslaget i sin helhet.
Lagrådsremissen bekräftar flera av de centrala förbättringsförslag som fanns i utredningen, såsom gemensam beräkning för en beräkningsenhet, höjd beloppsgräns under förenklingsregeln och slopad tidsgräns för kvarstående negativa räntenetton. Förhoppningen är att ändringarna ska förenkla, förbättra och öka konkurrenskraften för svenska företag.
– Regeringens förslag innebär att regelverket kommer att bli väsentligt annorlunda från dagens, med potentiellt stora effekter för många företag. Dagens regler är komplicerade för många koncerner, och de beräkningar som behöver göras för att få överblick över olika alternativ måste ofta genomföras på kort tid i bokslutet, säger Sofia Almén.
Införandet av beräkningsenhet medför en stor förändring jämfört med dagens regler och det är viktigt att bolagen redan nu börjar se över sina interna processer, finansieringsstrukturer och börjar simulera olika utfall.
En annan del av förslaget som Sofia och Marcus lyfter fram handlar om att alla kvarstående negativa räntenetton som uppkommit sedan reglerna infördes 2019 ska omfattas av den slopade tidsgränsen.
– Företagen behöver hålla koll på sina kvarvarande räntenetton för att säkerställa om avdrag kan yrkas under nya regelverket, säger Marcus Rask.
Marcus Rask lyfter också fram att flera av de mer komplicerade förslagen från utredningen inte blir av. Bland annat slopas den föreslagna prövningen av fiktiva koncernbidrag inom EES, som hade kunnat vara svår att tillämpa. Det är också positivt att den föreslagna utvidgningen av förvärvsregeln inte genomförs – den hade annars kunnat leda till att ränteavdrag i princip helt försvunnit vid interna aktieförvärv inom koncerner.
Föreslås träda i kraft 2026
Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2026. Lagrådsremissen har nu överlämnats till Lagrådet för granskning. Därefter återstår behandling i riksdagen.
Regeringen påpekar dock att om och i vilken omfattning förslagen kommer att presenteras i budgetpropositionen för 2026 beror på det ekonomiska läget, reformutrymmet och finansieringsbehovet.
Grant Thorntons skatteexperter kommer att följa utvecklingen av lagstiftningsprocessen. Kontakta oss gärna för rådgivning.
Med vårt nyhetsbrev Target får du varje månad aktuella nyheter likt denna, tips från våra experter och information om kommande evenemang. Vi vill bidra till att ditt företag växer och utvecklas.