article banner
Skattenyhet

Från 1 juni: Skatt på parkering och gåvor till anställda slopas tillfälligt

Catrin Åkerlund Catrin Åkerlund

Riksdagen har nu sagt ja till regeringens förslag om att fri parkering i anslutning till arbetsplatsen ska vara skattefri. Om man som anställd tillåts att parkera sin bil vid arbetsplatsen utan någon kostnad är detta normalt en förmån som ska tas upp till beskattning, vilket innebär att arbetsgivaren får betala arbetsgivaravgifter och den anställde får betala inkomstskatt baserat på parkeringsplatsens marknadsvärde.

Tanken är  att sänka kostnaden så att fler väljer bilen till jobbet framför kollektivtrafiken, vilket ska minska smittspridningen av covid-19. Detta kommer gälla under perioden 1 april – 31 december 2020.

Förutom fri parkering så införs även tillfälligt skattefrihet för gåvor från arbetsgivaren till ett värde på upp till 1000 kr per anställd och omfattar gåvor som lämnas under perioden 1 juni – 31 december 2020. Denna tillfälliga skattefrihet ska bidra till ökad konsumtion och en ytterligare lindring av de ekonomiska konsekvenser som många företag drabbats av till följd av covid-19. Skattelättnaden ger företag möjlighet att exempelvis ge sina anställda presentkort och därmed stödja det lokala arbetslivet.

Auktoriserad skatterådgivare
Catrin Åkerlund Kontakta Catrin

Den tillfälliga skattefriheten gäller utöver de möjligheter som redan finns när det gäller att ge gåvor till anställda. De gåvor som redan är undantaga från skatteplikt är:

En julgåva per år per anställd som inte överstiger 450 kr inkl. moms

  • Jubileumsgåva när företaget firar 50-, 100-årsjubileum och liknande, om värdet inte överstiger 1350 inkl. moms
  • Minnesgåva till en varaktigt anställd vid en särskild högtidsdag, längre tids anställning eller när anställningen upphör, om värdet inte överstiger 15 000 kr inkl. moms och gåvan endast lämnas vid ett tillfälle utöver då anställningen upphör.

Lagändringarna träder i kraft den 1 juni 2020.

Observera att denna information lades ut den dag som framgår ovan. Omständigheter kan ha tillkommit som innebär att informationen är inaktuell. Vänligen besök vår samlingssida för de senaste nyheterna.


Få de senaste nyheterna paketerade i ett mejl     

Prenumerera på våra nyhetsbrev