article banner
Nyhet

Regeringsförslag: Stöd till företag baserat på omsättningstapp

Regeringen, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, presenterade idag en ytterligare åtgärd för att lindra coronavirusutbrottets konsekvenser för jobb och företag i Sverige. Stödet ska baseras på hur stort bortfall av omsättningen ett företag haft och uppges handla om sammanlagt 39 miljarder.

Stödet ska erbjuda en möjlighet för företag att överbrygga den absoluta krisen samt underlätta för företag att ställa om och anpassa sin verksamhet. Exempel på anpassningar som företagen har behövt göra är restauranger som nu behöver sälja större del av maten som hämtmat, eller taxiverksamhet som kan ställa om till leveranser.

Stödets storlek kommer bero på hur stort bortfall av omsättningen ett företag har haft och variera mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader exklusive lönekostnader för mars och april 2020.

För att kunna ta del av stödet måste företaget haft

  • en omsättning på minst 250000 kronor under det senaste räkenskapsåret och
  • ett omsättningstapp på minst 30 procent.

Omsättningstappet kommer beräknas på mars och april 2020 jämfört med samma månader förra året.

Maxbeloppet föreslås vara 150 miljoner kronor per företag och kommer inte att betalas ut till företag med hemvist i skatteparadis. Övriga företag och organisationer som har F-skatt kommer kunna beviljas stöd som betalas ut genom Skatteverket.

Än så länge handlar det alltså enbart om ett förslag från Regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna. Förslaget måste även förankras hos EU-kommissionen. Förslaget avses att lämnas över i en extra ändringsbudget och arbete pågår för att förslaget ska träda i kraft den 1 juli 2020.

Observera att denna information lades ut den dag som framgår ovan. Omständigheter kan ha tillkommit som innebär att informationen är inaktuell. Vänligen besök vår samlingssida för de senaste nyheterna.


Få de senaste nyheterna paketerade i ett mejl     

Prenumerera på våra nyhetsbrev