article banner
Intervju

”Drömmen om att skapa känslan av en boule-kväll i Marseille”

Alvaro Canepa Alvaro Canepa

Boulebar drivs av stort hjärta, passion och engagemang. I sitt arbete smittas Grant Thorntons rådgivare Alvaro Rodriguez av kulturen, passionen och inte minst av vd:n Henrik Kruse.

Boulebar är drömmen om en magisk kväll i en park i Marseille där gäster samlas över ett glas pastis, en middag och ett parti boule. Idén föddes i en park i södra Europa. Två svenska killar fick syn på en man i gröna byxor som elegant kastade en bouleboll. De blev genast nyfikna och började snart spela själva. När de kom hem till Stockholm introducerade de spelet för kompisgänget och snart föddes BK Grönbrallan – Sveriges första stora bouleklubb.

Idag har företaget Boulebar sju barer i Sverige och en i Köpenhamn. Nästa dröm är en större internationell etablering. Sedan flera år stöttar Grant Thornton företaget på deras tillväxtresa.

Vad var det som gjorde att Boulebar valde Grant Thornton som rådgivare?
Henrik: – Vi visste att de är bra på ägarledda företag. Själv ogillar jag att prata om skatt och redovisning, så vi behöver en bra partner som vi kan hålla i handen.
Alvaro: – Ja, Henrik sa till och med första gången vi träffades "Jag vill inte höra ordet skatteoptimering."
Henrik: – (Skratt) Nej, det vill jag verkligen inte. Jag gillar att betala den skatt jag ska göra, jag tycker att det är viktigt. Alvaro stöttar oss och ser till att allt blir rätt.

rich text with image

Berätta mer om hur Grant Thornton hjälper Boulebar!
Alvaro: – Till en början hjälpte vi till med lanseringen i Köpenhamn. Därifrån har det vuxit med rådgivning inom fler områden.
Henrik: – Och Grant Thornton hjälpte oss också i en väldigt svår situation, då vi nyligen hade problem med likviditeten. Det kändes tungt att inse att vårt 17-åriga drömprojekt äventyrades. Vi behövde en stark finansiell partner och det hittade Grant Thornton åt oss. De förmedlade kontakten med en investerare som trodde på oss. Och nu sitter vi här och kan fortsätta vår resa.

Alvaro, vad är det bästa med att jobba med Boulebar?
– Jag smittas av företagskulturen. Det finns en revanschkänsla, en underdogkänsla som jag kan identifiera mig med personligen. Man slår lite underifrån och har modet att strunta i konventioner. Henrik brinner verkligen för Boulebar, och för mig är det alltid en förmån att prata med någon som är så passionerad. Han är en sann kulturbärare.

Hur ser framtiden ut?
Henrik: – Den närmaste tiden ska vi stärka bolaget och kassan, men samtidigt gror drömmar och idéer om vad vi ska göra härnäst. Om fem till sju år tror jag att vi kan finnas i 15 länder.

Alvaro: – Och då flikar jag förstås in att för Boulebars framtida resa är finansiering en nyckelfråga. När man växer måste någon del kunna gå fel, så det måste finnas utrymme för det i kalkylen.

Henrik: – Precis det tänket behöver vi ha i nästa fas. När vi öppnar i fler länder, känns det tryggt att ha med Grant Thornton som rådgivare.

Hetaste tipsen från Henrik och Alvaro

När du startar
Den egna viljan är allt. Du måste vara beredd på motgångar och anpassa dig. Sedan är det viktigt att ha en bra affärsmodell. Och framför allt, sälja något som du tror på.

När företaget växer
Fokusera på finansiering och rätt människor. Om dessa två fallerar kan allt gå fel.

För att bli framgångsrik som rådgivare
Våga ställa frågor kring det du inte behärskar! Var nyfiken. Det är omöjligt att förstå varje kunds erbjudande eller produkt på en gång. Och framför allt – känn dig trygg med den breda expertis som vi tillsammans har på Grant Thornton . Tillsammans kan vi lösa nästan vilket problem som helst som dyker upp hos entreprenören.