article banner
Case

Målet är att växa med kraft

Eways laddstation

EWAYS vision är att alla bilar i framtiden ska köras på el. Affärsidén föddes hemma vid grundarens köksbord och idag, knappt ett och ett halvt år senare, omsätter bolaget över fem miljoner. Målet är att fortsätta växa med kraft, men att samtidigt vara hållbara.

- Det är både lätt och roligt att köra elbil, marknaden har bara inte upptäckt det ännu. Genom att etablera laddstationer där människor ändå är; på jobbet, hemma och i anslutning till aktiviteter vill vi få bort det gamla tänket att man stannar på just en mack och tankar, berättar Niclas Sahlgren, vd och grundare av EWAYS.

Idén till EWAYS växte fram när Niclas ville göra något nytt som skulle bidra till hållbar utveckling. Han körde till exempel själv mycket bil, långa sträckor både sommar- och vintertid. Detta var samtidigt som Teslas stora framgång började och det ledde Niclas in på just elbilar.

- Med utgångspunkt i det mjukvaruföretag som jag är delägare i, började jag fundera på hur jag skulle kunna koppla samman mina kunskaper inom Internet of Things med att få fler att köra elbil. Resultatet blev EWAYS, en laddoperatör som levererar smarta lösningar för laddning av elbilar. Kunderna är ofta stora företag som behöver övervakning, statistik och innovativa betalningslösningar som EWAYS levererar genom uppkopplade laddstationer.

Det fanns inte mycket pengar i början, med däremot ett stort engagemang. Första halvåret drev Niclas verksamheten hemifrån. Sedan dess har bolaget etablerat sig väl och målet är att växa med kraft, men att göra det lönsamt.

- Första fasen har gått ut på att bevisa affärsidén och hitta vår roll i förändringen av samhället. Där har vi hittat en bra modell, nu ska vi skala den. Norra Europa är vår målmarknad. Men vi tar en sak i taget, först ska vi befästa positionen i marknaden. Allt vi gör ska vi göra med kvalitet och lönsamhet. Det kan vara så att vi behöver ta in kapital i framtiden, men just nu tillhandahåller vi en bra produkt och tjänst. Därför skyndar vi långsamt.

Tar hjälp av rådgivare
Grant Thornton har stöttat EWAYS med olika typer av rådgivning under resans gång.

- Idag omsätter vi en bit över fem miljoner, men när vi började var det som ett projekt, med en bifirma. Det har gått fort och då har det varit tryggt att ha hjälp av professionella rådgivare med att sätta upp den legala strukturen till exempel. Det har också varit värdefullt att ha en sparringpartner att bolla saker med.

Niclas berättar att EWAYS också kommer att ta hjälp av Grant Thornton när man ska förverkliga ambitionerna om att växa i andra länder.

- Min inställning är så här; sök rådgivning för det du måste ha hjälp med, startups har ofta inte ekonomi att reda ut allt. Men moms, skatt och legala strukturer måste bli rätt. Att jobba med en partner som också har fokus på hållbarhet är viktigt för oss. Det är också avgörande att dem vi anlitar kan frågeställningarna som vi arbetar med.

Vill du veta mer om EWAYS?
Läs mer om dem på eways.se.