article banner
Case

Koll på Moderskeppets besättning

rich text with image

Moderskeppet i Jönköping erbjuder onlineutbildningar inom foto, bildbehandling, video och design. Från starten som ett enmansprojekt 2005 har man idag vuxit till att erbjuda 400 kurser och har en omsättning på 12 miljoner kronor med elva anställda. Grant Thornton tar hand om företagets lönehantering vilket förenklar tillvaron för ägaren Mattias Karlsson Sjöberg.

Moderskeppet sjösattes 2005 av högskoleläraren Mattias Karlsson Sjöberg som ville ge studenterna ett bättre läromedel när det gällde foto och bild. Sajten moderskeppet.se startades med en skola i bildbehandling och en blogg. 2006 lanserades den första kursen ”Från färg till svartvitt med Photoshop”.

2012 omvandlades de dåvarande 34 kurserna till en onlinetjänst och idag har Moderskeppet vuxit till ett företag med cirka 400 kurser inom foto, bildbehandling, video och design. Fortfarande lanseras ungefär en ny kurs varje vecka.

Moderskeppet ägs av Mattias Karlsson Sjöberg tillsammans med Fredrik Melén och Anders Jensen via ägarbolaget Pixondu AB. Totalt finns elva anställda och omsättningen uppgår till cirka 12 miljoner per år.

Moderskeppets upplägg är att man som medlem betalar en avgift månadsvis eller årsvis, och på så vis får tillgång till samtliga kurser. Dessa är anpassade för dator, surfplatta och mobil, och kan genomföras i den takt som passar användaren.

– Idag har vi ungefär 16 000 medlemmar och det är i huvudsak fotointresserade privatpersoner. Medelåldern ligger på ungefär 52 år så man kan säga att fotografering är något av en vuxensport. Många av medlemmarna är pensionärer som har tagit upp fotointresset när de upptäckt vilka möjligheter som den digitala fototekniken erbjuder, säger Mattias Karlsson Sjöberg.

När det gäller framtiden för Moderskeppet tror Mattias Karlsson Sjöberg att man kanske nått en gräns för hur många medlemmar som lockas av kurserna, men han ser samtidigt att det finns andra utvecklingsmöjligheter för företaget.

– Fotointresset kan möjligen ha nått sin topp och jag kan tycka att vi får känna oss nöjda med att ha ungefär 16 000 medlemmar. Men det som vi ska jobba med framåt är att utveckla vår förmåga att lära företag och organisationer hur man producerar onlineutbildningar, instruktioner och handböcker. Vi har ju tagit fram mer än 400 kurser och ungefär 11 000 videoklipp så man kan verkligen säga att vi är experter på detta. Jag tror att det finns en stor potential i det erbjudandet.

I takt med att Moderskeppet utvecklats från något av ett hobbyprojekt till ett riktigt företag har också den administrativa bördan ökat för Mattias Karlsson Sjöberg. Pixondu valde därför i september 2018 att ge Grant Thornton uppdraget att sköta företagets samlade lönehantering.

– I och med att vi blivit fler anställda har också personalomsättningen ökat, och lönehanteringen innebar en hel del pappersarbete. Nu är det bara för mig att trycka på ”den stora gröna knappen” när det är dags för löneutbetalning. Det har fungerat jättebra och verkligen förenklat processen för oss, säger Mattias Karlsson Sjöberg.

Konsult för lönehanteringen är Elin Falk på Grant Thorntons kontor i Jönköping.

– Det som är viktigt för mig är att vi har ett bra samarbete med kunden och det tycker jag verkligen att vi har i det här fallet. Vi hjälper varandra och kan säkerställa att lönehanteringen fungerar smidigt för alla inblandade, säger Elin Falk.


Få de senaste nyheterna paketerade i ett mejl     

Prenumerera på våra nyhetsbrev