article banner
Case

Hitta rätt ägare för nästa steg

Efter flera år med stark tillväxt behövde Alfta Kvalitetslego hitta en ny ägare för att kunna ta nästa steg i utvecklingen. Med hjälp av Grant Thorntons M&A-team hamnade man på rätt plats hos Storskogen.

Alfta Kvalitetslego startades 1991 av Åke Näslund, Hans-Olov Berg och Stellan Hugg, som alla hade en lång erfarenhet av mekanisk tillverkning och konstruktion. Det som fick trion att starta egen verksamhet var att det företag där de arbetade, Timberjack, köptes upp av amerikanska John Deere som flyttade verksamheten från Alfta.

Alfta Kvalitetslego har haft en stadig tillväxt sedan starten. 1994 hade företaget nio anställda, idag har den siffran växt till drygt 60 och omsättningen uppgår till strax över 150 miljoner kronor per år. Affärsidén är att genom bearbetning i CNC-svarvar och fleroperationsmaskiner erbjuda tillverkning av komponenter med fokus på hög kvalitet och flexibilitet.

rich text with image

– Våra kunder finns framför allt inom tillverkning av skogsmaskiner och entreprenadtillbehör, men vi kan erbjuda komponenter till alla typer av maskintillverkare som efterfrågar hög kvalitet, säger Niklas Näslund som är son till Åke Näslund och nuvarande vd för Alfta Kvalitetslego.

Niklas Näslund tog över vd-posten 2013 men började arbeta i företaget redan som sommarjobbare under skoltiden. Det var inte någon större tvekan om att han skulle ta klivet in i familjeföretaget.

– Hockeyproffs, eller att börja jobba i pappas firma, det var det som kändes naturligt för mig.

För att kunna leva upp till löftet om hög kvalitet och flexibilitet har det krävts att Alfta Kvalitetslego kontinuerligt investerat i ny utrustning. Idag består maskinparken av tre CNC-svarvar, elva fleroperationssvarvar och fjorton fleroperationsmaskiner.

– Vår konkurrensfördel är att vi har en hög teknisk kompetens och att vi använder den absolut senaste tekniken. Under de senaste fem åren har vi därför investerat cirka 30 miljoner kronor i maskinparken, säger Niklas Näslund.

Under åren 2014 till 2018 växte Alfta Kvalitetslego kraftigt. Omsättningen ökade från 87 till 154 miljoner kronor och Niklas Näslund började fundera på hur företaget skulle kunna ta ytterligare steg framåt. Lösningen blev att börja se sig om efter en köpare som skulle kunna vara en affärspartner och ta Alfta Kvalitetslego in i en större industristruktur.

– Det som var viktigt för oss när vi bestämde oss för att börja leta efter en köpare var att det skulle vara någon med ett långsiktigt perspektiv och att det inte skulle finnas något hos det köpande bolaget som ”krockade” med våra befintliga kunder. Vi ville också hamna i ett större industriellt sammanhang men med fortsatt produktion i Alfta och så små förändringar som möjligt för våra anställda.

rich text with image

Nästa steg blev att ta kontakt med Grant Thorntons finansiella rådgivare Mats Öberg som Niklas samarbetat med tidigare. Med hjälp av Grant Thornton samlades information in rörande verksamheten och informationen förpackades i ett så kallat informationsmemorandum som senare skulle distribueras till potentiella intressenter. Grant Thornton genomförde även en scanning av tänkbara köpare, både finansiella och industriella, som presenterades och utvärderades.

– Vi har stor erfarenhet av att jobba med ägarledda bolag och den här typen av uppdrag, vidare har vi ett omfattande nätverk vilket gör det möjligt för oss att ta fram förslag på köpare som kan möta de krav och önskemål som våra uppdragsgivare har, säger Mats Öberg.

Av de köparkandidater som kontaktades fick 10 möjlighet att träffa ägarna till Alfta Kvalitetslego, därefter erhölls indikativa bud som utvärderades. Valet föll slutligen på Storskogen Industrier, en privatägd företagsgrupp som äger 45 fristående företag med fokus på industri och logistik. Storskogens samlade omsättning uppgår till knappt 7 miljarder kronor per år. Affären genomfördes under sommaren 2019.

– Vi är jättenöjda, både med hur försäljningsprocessen genomfördes av Grant Thornton och med Storskogen som köpare. Det känns verkligen som att vi hamnat rätt, säger Niklas Näslund som behåller en minoritetspost och fortsätter som VD för Alfta Kvalitetslego.

– Nästa mål är att öka omsättningen i Alfta Kvalitetslego till 200 miljoner kronor. Men jag har också fått möjligheten att komma in i styrelsearbete i andra bolag inom Storskogen vilket känns väldigt inspirerande.

Niklas Näslunds tips till den som vill ta in nya ägare:

  • Se till att ha ordning och reda i företaget när säljprocessen sätter igång. När du väl sitter där kommer du verkligen att bli granskad och då gäller det att inte vara svarslös.
  • Var medveten om att det kommer att ta mycket energi och att det är ett stort steg att sälja ett familjeägt företag.

Mats Öbergs tips till den som vill ta in nya ägare:

  • Förbered bolaget innan en försäljningsprocess. Vi bistår ofta företag som avser att sälja inom 2-5 år. Då finns det tidsmässigt utrymme att jobba med ordning- och redafrågor, interna processer, hantera nyckelpersonsberoende, analysera lönsamheten, jobba med rörelsekapitalprojekt etc. Väl förberedda bolag skapar större intresse, och är oftast mer lönsamma, vilket är en fördel när ägarna fattar beslut om att sälja sitt bolag.


Få de senaste nyheterna paketerade i ett mejl     

Prenumerera på våra nyhetsbrev