-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av hållbarhetsredovisning
Extern kvalitetssäkring som görs av en oberoende specialist skapar trygghet både för ditt företag och för den som ska använda informationen. Trovärdigheten i informationen ökar också genom att ditt företag bett om ett externt bestyrkande.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
Internrevision
Grant Thornton kan genomföra riktade granskningsinsatser för internrevisionens räkning. Hela internrevisionsfunktionen kan även outsourcas till Grant Thornton då vi genomför granskning i enlighet med styrelsens fastställda granskningsplan. Avrapportering sker löpande med tydliga granskningsresultat och relevanta rekommendationer till förbättringar.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.

-
Affärsrådgivning
På Grant Thornton erbjuder vi strategisk rådgivning som hjälper dig att planera, prioritera och utföra dina viktiga affärsstrategier på ett effektivt sätt. Hos oss får du helhetsrådgivning av vårt samlade tjänsteutbud tillsammans med specialister inom våra affärsområden.
-
Bolagstjänster
Att köpa ett lagerbolag möjliggör omgående verksamhetsstart utan väntan på registrering. Vi hjälper dig snabbt så att du kan komma igång med din verksamhet.
-
CSRD-direktivet
CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) är ett EU-direktiv och en del av EU:s så kallade gröna giv vars mål är att öka transparens, kvalitet och jämförbarhet. CSRD ersätter NFRD (Non Financial Reporting Directive), liksom Årsredovisningslagens krav på hållbarhetsrapportering.
-
Dispute services
Våra konsulter har lång erfarenhet av ekonomiska tvister, i såväl små som stora bolag. Våra insatser har varierat från enklare analyser och kortfattade kommentarer till fullständiga oberoende värderingar.
-
Finansiell rapportering
Våra konsulter stöttar dig som CFO eller ekonomichef med den finansiella rapporteringen. Vi ger professionellt stöd både när det gäller den legala rapporteringen enligt uppställda lagar och krav och den interna rapporteringen som ska utgöra beslutsstöd.
-
Forensic services
Grant Thornton genomför även anti –fraud-kartläggningar, en genomgång av företagets verksamhet där våra specialister bedömer risken för oegentligheter inom olika områden. Du får också praktiska förslag på hur fraudrisker kan förebyggas.
-
Governance risk compliance
I vår strävan att verka för ett välmående näringsliv i Sverige är Grant Thornton engagerade i att stötta främst mindre och snabbt växande organisationer i att etablera god och effektiv bolagsstyrning, riskhantering och regelefterlevnad.
-
Hållbarhetsrådgivning
Omvärldens krav på företagens prestation ökar, inte bara finansiellt, utan även miljömässigt och socialt. Det är företagens totala ansvarstagande och den funktion som de fyller i samhället som räknas.
-
Integration & Separation
Vi hjälper våra kunder genom hela processen, från att definiera separationsalternativ och förstå den potentiella påverkan på värdeskapandet, till att utveckla och leverera robusta separationsplaner.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i över 130 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
-
Internrevision
Grant Thornton kan genomföra riktade granskningsinsatser för internrevisionens räkning. Hela internrevisionsfunktionen kan även outsourcas till Grant Thornton då vi genomför granskning i enlighet med styrelsens fastställda granskningsplan. Avrapportering sker löpande med tydliga granskningsresultat och relevanta rekommendationer till förbättringar.
-
M&A services
Om du vill hitta en ny ägare till ditt företag har vi kunskapen och nätverket. Det är viktigt att hitta rätt typ av ägare och förbereda företaget på en ägarförändring. Genom vårt nätverk och våra långsiktiga relationer med olika typer av industriella köpare, investment- och riskkapitalbolag hjälper vi dig som befintlig ägare att hitta rätt typ av köpare. Vi projektleder och stöttar dig genom hela säljprocessen.
-
Penningtvätt och finansiering av terrorism
Grant Thornton ger rådgivning till dig som aktör inom den finansiella sektorn och står under Finansinspektionens tillsyn med att uppfylla de höga standarder som krävs för att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism.
-
Transaction advisory services
Inom transaktionsrådgivning, som omfattar både förvärvsrådgivning och försäljningsrådgivning, fokuserar vi på att du ska kunna fatta informerade beslut kring investeringar och överlåtelser. Våra experter ger dig en tydlig analys med slutsatser och rekommendationer.
-
Värdering och finansiell modellering
Vårt specialistteam kan hjälpa till med alla typer av företagsvärderingar. Teamet har bred erfarenhet och utför kontinuerligt oberoende värderingar, indikativa värdeutlåtanden och fairness opinons (så kallade second opinions). Bland våra kunder finns såväl svenska som internationella företag.

-
Kundfaktura
Med vår lösning för kundfakturor kan du upprätta en offert som omvandlas till arbetsorder och slutligen resulterar i en faktura som vi distribuerar till din kund. Vi hanterar även påminnelser och registrerar kundinbetalningar.
-
Kvitto och resa
Med vår smarta digitala funktion för kvittohantering effektiviserar vi bokföringsarbetet och sparar tid. Du som kund fotar kvittot direkt med din smartphone, lägger till belopp och kommentarer och sedan är underlaget klart för vidare elektronisk hantering och bokföring.
-
Leverantörsfaktura
Traditionell hantering av leverantörsfakturor kan vara tidskrävande och sakna effektiv styrning och kontroll. Grant Thorntons tjänst för elektronisk fakturahantering (EFH) ger dig helt nya möjligheter att effektivisera hanteringen av dina leverantörsfakturor. Fördelarna är flera, men framförallt sparar du både tid och pengar samtidigt som du får en säkrare process.
-
Löneservice
Grant Thornton erbjuder en komplett hantering av ditt företags löneservice: från inrapportering till utbetalning och rapportering, kontrolluppgifter, statistik och pensionsadministration. Tillsammans går vi igenom dina behov och skräddarsyr sedan en lösning som passar just din verksamhet.
-
Budget, rapporter och analyser
Med vår digitala lösning blir din ekonomiska information både mer lättillgänglig och lättare att förstå. Informationen är tillgänglig dygnet runt och du kan när som helst ta ut dina rapporter i realtid.
-
Redovisning
Vi kan sköta redovisning i form av löpande bokföring, bokslut, deklarationer och årsredovisning, medan du själv sköter kundfakturering, betalningar och lön. Fördelarna för dig är många; tillgång till uppdaterad kompetens, personlig kontakt och mindre sårbarhet.
-
Rådgivning
En nyckel till att bolag kan växa med lönsamhet är ordning och reda och struktur. Det gör att ”allt flyter” och att medarbetarna vet vilka befogenheter och vilket ansvar de har. Då kan även styrelsen och ägarna sova gott om natten, i vetskap om att det finns kvalitetssäkrade, effektiva rutiner på plats i verksamheten.
-
Specialisttjänster
Förutom att ditt bolag kan outsourca hela ekonomiavdelningen eller löneavdelningen till oss kan vi även vara behjälpliga med mer specialiserade eller tillfälliga tjänster. Vi har drivna konsulter och rådgivare som står redo att bidra med bred erfarenhet och ett nätverk av experter.
-
Tid och projekt
Vill du också förenkla kostnadsuppföljningen och få en mer överskådlig planering av företagets beläggning? Vår digitala lösning effektiviserar och säkerställer ditt företags tidrapportering och projektredovisning. Att ta fram underlag för löneutbetalning och fakturering har aldrig varit enklare.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.

Revisorn beskrivs ibland som ägarens bästa vän. Beskrivningen hänger bland annat samman med att revisorn genom sina granskningar ger trygghet och trovärdighet. Ägaren får bekräftelse på att bolagets rutiner fungerar och att den finansiella rapporteringen är korrekt.
Revisionen ger en genomlysning av de finansiellt mest väsentliga riskområdena, men även av hur företagets viktigaste rutiner och processer fungerar.
– Utöver att diskutera våra faktiska iakttagelser från revisionen, tycker jag att bolagen bör använda oss revisorer även när man som ägare, styrelse eller företagsledning vill vidareutveckla verksamheten. Som revisorer och rådgivare med insikter från såväl det reviderade bolaget som andra bolag i samma eller andra branscher kan vi ofta vara ett mycket bra, och ibland underutnyttjat bollplank. Frågorna kan gälla allt ifrån kontroll och effektivitetsfrågor i rutiner och processer, värderingsfrågor och rapporteringsfrågor, till frågor av utvecklingskaraktär och strategier, säger Mia Rutenius, som är auktoriserad revisor, Grant Thornton i Sverige.
När det gäller rapporteringen kan revisorerna bland annat ge råd om hur arbetet kan effektiviseras och om kontrollrutinerna är tillräckliga.
– För bolag som planerar börsnotering är det naturligtvis särskilt viktigt med en finansiell rapportering som är snabb, trygg och har hög kvalitet. Vi i revisionsteamet kan då agera bollplank exempelvis för vilka rutiner och kontroller som kan införas, hur bolaget kan dokumentera sina processer och hur man kan gå tillväga för att upprätta en ekonomihandbok.
När det gäller värderingsfrågor kan vi fungera som stöd när det handlar om rutiner och modeller för hur man värderar olika tillgångar, men också när det gäller exempelvis påminnelserutiner för att säkerställa att bolaget faktiskt får betalt för alla kundfordringar.
Mia påpekar att hon och hennes kollegor är väl insatta i de utmaningar som både det ägarledda företaget och ägaren själv kan stå inför. Det kan till exempel handla om den privata skattesituationen, att man vill ta sitt företag vidare till en ny fas och har funderingar kring styrelsesammansättning och styrelsearbete, att man står inför ett generationsskifte eller att man vill göra en "exit" som ägare genom försäljning eller börsnotering.
Så väljer revisorn vad som granskas
Revisorn inleder med en riskanalys som ringar in de områden som är mest väsentliga att granska för att kunna bedöma kvaliteten i den finansiella rapporteringen. Det handlar oftast om områden som innehåller komplexa transaktionsflöden eller områden där det finns ett stort inslag av bedömningar.
– Intäktsredovisning, värdering av goodwill, immateriella tillgångar, kundfordringar och lager eller olika typer av avsättningar, är exempel på vanliga riskområden som vi fördjupar oss i, säger Mia. Immateriella tillgångar är inte sällan svåra att värdera och bygger ofta på företagets bedömningar om framtiden.
– Om ett bolag exempelvis utvecklar en ny produkt så redovisas utvecklingskostnaderna som en tillgång i balansräkningen med ett värde som motsvarar de utgifter som har lagts ner fram till bokslutsdagen. När man bedömer om det värdet kan försvaras (eller om man behöver skriva ned det bokförda värdet till ett lägre belopp) så jämför man med verkligt värde, vilket i sin tur motsvaras av det beräknade framtida värdet, det vill säga vad produkten framöver bedöms generera i kassaflöden eller vinster. Vi kan vara ett stöd i att utarbeta rutiner och modeller för den här typen av värderingar. Revisorns arbete är reglerat av en omfattande internationell standard (ISA). Samtidigt balanseras denna styrning av en stor självständighet, där revisorn själv måste använda sin erfarenhet och sitt professionella omdöme i alla kritiska vägval och avgöranden.
– Att i varje uppdrag hitta rätt avvägning mellan reglering och självständighet är en utmaning i sig. Enligt lagen krävs dessutom en omfattande dokumentation av motiven för våra val och allt annat vi gör inom ramen för revisionen. Jag är övertygad om att få av våra kunder känner till hur omfattande dokumentationen är, säger Mia.
Hårda krav för att bli och förbli auktoriserad revisorFör att kunna ansöka om att bli auktoriserad revisor krävs minst sex års utbildning:
|
Planering, genomförande och summering
Tidslinjen för revisionen är kundanpassad och kan se lite olika ut beroende på verksamhetens omfattning och inriktning. Bolagets egna önskemål om vad revisorn ska göra spelar naturligtvis också in. Enkelt uttryckt kan dock revisionen delas in i tre faser: planering, genomförande och summering/avrapportering.
– Planeringsfasen börjar med ett inledande möte mellan revisionsteamet och kunden. Där går vi igenom nuläget i bolaget och planerade väsentliga händelser i verksamheten, exempelvis om man gjort ett förvärv, lagt ner en verksamhetsgren eller om nyckelpersoner i organisationen bytts ut. Vi beslutar också om inriktning och tidplan för årets revision samt övriga förväntningar på oss och vårt arbete, berättar Mia.
Genomförandet av själva revisionsarbetet planeras så att revisorsteamet i god tid kan hantera väsentliga frågor och iakttagelser för att undvika överraskningar.
– För att slutföra årets revisionsuppdrag summerar och avrapporterar vi vår revision till företagsledning, styrelse och ägare.
Varje dag ett äventyr
Mia konstaterar att efter tjugo år i yrket är varje dag fortfarande lite av ett äventyr.
– Jag får ständigt nya utmaningar från intressanta och utvecklande kunder. Jag kan inte tänka mig något som är roligare. Och ska jag avsluta med ett generellt råd till företagen så är det att de ska ställa många frågor till oss revisorer. Vi vill inget hellre än att hjälpa till.