Case

BUBS förvärvas av Orkla – tog hjälp av Grant Thorntons M&A team

Med:
insight featured image
Familjen Lindström startade BUBS Godis AB hemma i Jönköping för 30 år sedan. Idag har bolaget en modern fabrik med förarlösa truckar och annan automatiserad utrustning. De har varit uppvaktade av intressenter i många år, men först nu var timingen rätt. När ett bud kom från Orkla Confectionery & Snacks Sverige valde ägarfamiljen att ta kontakt med Grant Thornton vars M&A-team fick uppdraget att hjälpa till vid försäljningen.

Från småskalig produktion till en modern och högteknologisk fabrik

BUBS ägare startade verksamheten i Jönköping 1992. Namnet står för den första bokstaven i förnamnen på familjemedlemmarna Bernt, Ulrik, Birgitta och Stefan. De har gått från småskalig godisproduktion till att bli ett högteknologiskt företag med en modern fabrik. Här finns både avancerad och automatiserad utrustning som idag skapar flera godissorter, bland annat den välkända hallonlakritsskallen.  

Försäljningen låg rätt i tiden  

Ägarfamiljen till BUBS hade inga planer på att sälja eftersom verksamheten var inne i en väldigt positiv utvecklingsfas. Men någonstans växer sig timingen rätt, både känslomässigt och finansiellt. Det fanns därför ett intresse av att lyssna på Orklas förslag och därefter gå vidare med att sälja. 

– Orkla är ett gediget bolag med stor erfarenhet av att växa affären via förvärv. De har varit oerhört professionella under hela processen, från start till mål. Det var extra intressant då de sökte ett varumärke och företag de kan använda för att göra sig starka inom konfektyrsektorn. Vi ville hellre bli ett varumärke i en portfölj än en produkt i ett varumärke, säger, Niclas Arnelin, tidigare Vd och numera Affärsområdeschef på BUBS. 

Tog hjälp av Grant Thorntons M&A-team

Diskussionen kring försäljning intensifierades under sommaren 2022 och då tog BUBS ägare kontakt med Grant Thornton vars M&A-team fick uppdraget att hjälpa till vid försäljningen.  

– Vi hade tidigare erfarenheter av Grant Thornton som levererat på ett bra sätt. Stefan Wiklund och hans team arbetade snabbt och effektivt med en hög grad av tillgänglighet och tät dialog, vilket varit en förutsättning i den här affären, förklarar Niclas Arnelin. 

Marcus Åvall är Manager på Grant Thornton och har ingått i teamet som hjälpte BUBS.

Marcus Åvall , Rådgivare inom M&A services
BUBS har varit väldigt professionella under hela processen där vi tidigt fick rätt kontakter in i bolaget samt bra underliggande information så vi kunnat sätta press på en så stor köpare som Orkla. Dessutom har vårt M&A-team definitivt blivit en erfarenhet rikare inom konsumentprodukter och konfektyrindustrin.

 

Vilka råd vill ni ge till entreprenörsföretag som funderar på att sälja, står inför en försäljning eller vill förändra sin ägarstruktur?  

– Min erfarenhet säger att man själv många gånger har svårt att värdera det egna bolaget samtidigt som man underskattar behovet av rådgivning inom både finans, skatt och inte minst juridik. Mitt råd är att ta hjälp i ett relativt tidigt stadie, budgetera ”kostnaden” och se till att kroka arm under processen tillsammans med rådgivarna, avslutar Niclas Arnelin. 

Vår expertis inom: M&A Services
Tjänster
Vår expertis inom: M&A Services
Jag vill veta mer