-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av hållbarhetsredovisning
Extern kvalitetssäkring som görs av en oberoende specialist skapar trygghet både för ditt företag och för den som ska använda informationen. Trovärdigheten i informationen ökar också genom att ditt företag bett om ett externt bestyrkande.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
Internrevision
Grant Thornton kan genomföra riktade granskningsinsatser för internrevisionens räkning. Hela internrevisionsfunktionen kan även outsourcas till Grant Thornton då vi genomför granskning i enlighet med styrelsens fastställda granskningsplan. Avrapportering sker löpande med tydliga granskningsresultat och relevanta rekommendationer till förbättringar.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Affärsrådgivning
På Grant Thornton erbjuder vi strategisk rådgivning som hjälper dig att planera, prioritera och utföra dina viktiga affärsstrategier på ett effektivt sätt. Hos oss får du helhetsrådgivning av vårt samlade tjänsteutbud tillsammans med specialister inom våra affärsområden.
-
Bolagstjänster
Att köpa ett lagerbolag möjliggör omgående verksamhetsstart utan väntan på registrering. Vi hjälper dig snabbt så att du kan komma igång med din verksamhet.
-
Dispute services
Våra konsulter har lång erfarenhet av ekonomiska tvister, i såväl små som stora bolag. Våra insatser har varierat från enklare analyser och kortfattade kommentarer till fullständiga oberoende värderingar.
-
Finansiell rapportering
Våra konsulter stöttar dig som CFO eller ekonomichef med den finansiella rapporteringen. Vi ger professionellt stöd både när det gäller den legala rapporteringen enligt uppställda lagar och krav och den interna rapporteringen som ska utgöra beslutsstöd.
-
Forensic services
Grant Thornton genomför även anti –fraud-kartläggningar, en genomgång av företagets verksamhet där våra specialister bedömer risken för oegentligheter inom olika områden. Du får också praktiska förslag på hur fraudrisker kan förebyggas.
-
Governance risk compliance
I vår strävan att verka för ett välmående näringsliv i Sverige är Grant Thornton engagerade i att stötta främst mindre och snabbt växande organisationer i att etablera god och effektiv bolagsstyrning, riskhantering och regelefterlevnad.
-
Hållbarhetsrådgivning
Omvärldens krav på företagens prestation ökar, inte bara finansiellt, utan även miljömässigt och socialt. Det är företagens totala ansvarstagande och den funktion som de fyller i samhället som räknas.
-
Integration & Separation
Vi hjälper våra kunder genom hela processen, från att definiera separationsalternativ och förstå den potentiella påverkan på värdeskapandet, till att utveckla och leverera robusta separationsplaner.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i över 130 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
-
Internrevision
Grant Thornton kan genomföra riktade granskningsinsatser för internrevisionens räkning. Hela internrevisionsfunktionen kan även outsourcas till Grant Thornton då vi genomför granskning i enlighet med styrelsens fastställda granskningsplan. Avrapportering sker löpande med tydliga granskningsresultat och relevanta rekommendationer till förbättringar.
-
M&A services
Om du vill hitta en ny ägare till ditt företag har vi kunskapen och nätverket. Det är viktigt att hitta rätt typ av ägare och förbereda företaget på en ägarförändring. Genom vårt nätverk och våra långsiktiga relationer med olika typer av industriella köpare, investment- och riskkapitalbolag hjälper vi dig som befintlig ägare att hitta rätt typ av köpare. Vi projektleder och stöttar dig genom hela säljprocessen.
-
Penningtvätt och finansiering av terrorism
Grant Thornton ger rådgivning till dig som aktör inom den finansiella sektorn och står under Finansinspektionens tillsyn med att uppfylla de höga standarder som krävs för att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism.
-
Transaction advisory services
Inom transaktionsrådgivning, som omfattar både förvärvsrådgivning och försäljningsrådgivning, fokuserar vi på att du ska kunna fatta informerade beslut kring investeringar och överlåtelser. Våra experter ger dig en tydlig analys med slutsatser och rekommendationer.
-
Värdering och finansiell modellering
Vårt specialistteam kan hjälpa till med alla typer av företagsvärderingar. Teamet har bred erfarenhet och utför kontinuerligt oberoende värderingar, indikativa värdeutlåtanden och fairness opinons (så kallade second opinions). Bland våra kunder finns såväl svenska som internationella företag.
-
Kundfaktura
Med vår lösning för kundfakturor kan du upprätta en offert som omvandlas till arbetsorder och slutligen resulterar i en faktura som vi distribuerar till din kund. Vi hanterar även påminnelser och registrerar kundinbetalningar.
-
Kvitto och resa
Med vår smarta digitala funktion för kvittohantering effektiviserar vi bokföringsarbetet och sparar tid. Du som kund fotar kvittot direkt med din smartphone, lägger till belopp och kommentarer och sedan är underlaget klart för vidare elektronisk hantering och bokföring.
-
Leverantörsfaktura
Traditionell hantering av leverantörsfakturor kan vara tidskrävande och sakna effektiv styrning och kontroll. Grant Thorntons tjänst för elektronisk fakturahantering (EFH) ger dig helt nya möjligheter att effektivisera hanteringen av dina leverantörsfakturor. Fördelarna är flera, men framförallt sparar du både tid och pengar samtidigt som du får en säkrare process.
-
Löneservice
Grant Thornton erbjuder en komplett hantering av ditt företags löneservice: från inrapportering till utbetalning och rapportering, kontrolluppgifter, statistik och pensionsadministration. Tillsammans går vi igenom dina behov och skräddarsyr sedan en lösning som passar just din verksamhet.
-
Budget, rapporter och analyser
Med vår digitala lösning blir din ekonomiska information både mer lättillgänglig och lättare att förstå. Informationen är tillgänglig dygnet runt och du kan när som helst ta ut dina rapporter i realtid.
-
Redovisning
Vi kan sköta redovisning i form av löpande bokföring, bokslut, deklarationer och årsredovisning, medan du själv sköter kundfakturering, betalningar och lön. Fördelarna för dig är många; tillgång till uppdaterad kompetens, personlig kontakt och mindre sårbarhet.
-
Rådgivning
En nyckel till att bolag kan växa med lönsamhet är ordning och reda och struktur. Det gör att ”allt flyter” och att medarbetarna vet vilka befogenheter och vilket ansvar de har. Då kan även styrelsen och ägarna sova gott om natten, i vetskap om att det finns kvalitetssäkrade, effektiva rutiner på plats i verksamheten.
-
Specialisttjänster
Förutom att ditt bolag kan outsourca hela ekonomiavdelningen eller löneavdelningen till oss kan vi även vara behjälpliga med mer specialiserade eller tillfälliga tjänster. Vi har drivna konsulter och rådgivare som står redo att bidra med bred erfarenhet och ett nätverk av experter.
-
Tid och projekt
Vill du också förenkla kostnadsuppföljningen och få en mer överskådlig planering av företagets beläggning? Vår digitala lösning effektiviserar och säkerställer ditt företags tidrapportering och projektredovisning. Att ta fram underlag för löneutbetalning och fakturering har aldrig varit enklare.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.

- Särskilt det ena förhandsbeskedet kan komma att medföra långtgående negativa konsekvenser för befintliga ägarstrukturer där det finns till exempel investerare eller riskkapitalbolag som utomstående ägare indirekt genom bolag. Något som blir vanligare och vanligare för fåmansföretag idag, säger Joanna Bertlin, skatterådgivare på Grant Thornton.
Kort bakgrund om regelverket
De särskilda reglerna för beskattning av delägare i fåmansföretag (3:12-reglerna) syftar till att motverka att arbetsinkomster omvandlas till lägre beskattade kapitalinkomster. För delägare som är (eller under den senaste femårsperioden varit) verksamma i betydande omfattning i fåmansföretag (kvalificerade andelar) finns därför särskilda regler som förenklat innebär att utdelning och kapitalvinst i viss omfattning ska tas upp i inkomstslaget tjänst i stället för kapital. Reglerna gäller också delägare som är (eller under den senaste femårsperioden varit) verksamma i betydande omfattning i ett fåmansföretag som bedriver samma eller likartad verksamhet. Denna bestämmelse syftar till att förhindra att verksamhet flyttas mellan olika företag för att undgå beskattning. Enligt praxis är det tillräckligt att kapital som genererats i ett fåmansföretag förs över till ett annat företag för att samma eller likartad verksamhet ska föreligga.
Det finns ett undantag från när andelarna inte är kvalificerade även om delägaren varit verksam i betydande omfattning. Det gäller om den så kallade utomståenderegeln är tillämplig. Av bestämmelsen följer att om utomstående i betydande omfattning äger andelar i, och har rätt till utdelning från det företag där delägaren är verksam så ska andelarna i fåmansföretaget anses kvalificerade bara om det finns särskilda skäl. Bakgrunden till utomståenderegeln är att risken för omvandling av arbetsinkomster till kapitalinkomster blir mindre om utdelning och kapitalvinst tillfaller också de utomstående ägarna. Enligt förarbetena och rättspraxis går denna gräns vid 30 procent.
- 3:12-reglernas komplexitet och utveckling i rättspraxis har medfört att det ofta är svåra bedömningar att göra huruvida en delägares andelar är kvalificerade eller inte. De mest komplexa bedömningarna rör utomståenderegelns förhållande till bestämmelsen om samma eller likartad verksamhet. Här krävs en förståelse för hela systematiken med 3:12-reglerna och syftet bakom dessa. Jag hade önskat en djupare analys och tydligare motivering av SRN i detta avseende, säger Joanna Bertlin, skatteexpert på Grant Thornton.
Mer om det aktuella förhandsbeskedet
Omständigheterna i förhandsbeskedet är i korthet följande.
A, som är högre befattningshavare i X AB, har erbjudits att förvärva en mindre andel av aktierna i X AB av bolagets majoritetsägare. X AB ägs till mer än 70 % av Y AB. Y AB ägs av ett antal personer som har kvalificerade andelar i Y AB men som inte är verksamma i betydande omfattning i X AB. Y AB har tillfört kapital till X AB genom nyemission i X AB. Frågan är om A:s aktier i X AB efter ett förvärv skulle vara kvalificerade andelar. Sökanden menar att frågan ska besvaras nekande eftersom det inte finns någon risk för inkomstomvandling. Skatteverket anser tvärtom att utomståenderegeln inte är tillämplig då överföringen av kapital medför att företagen bedriver samma eller likartad verksamhet. |
SRN går på Skatteverkets linje och anser att utomståenderegeln inte är tillämplig. I sin motivering hänvisar SRN till praxis vad avser samma eller likartad verksamhet och överföring av kapital och understryker att det saknar betydelse på vilket sätt vinstmedlen överförs. Vidare menar SRN att det inte finns något utrymme att göra en annan bedömning på grund av att det i det enskilda fallet inte skulle finnas någon risk för inkomstomvandling. Det enda undantaget från tillämpningen är när det saknas ägarsamband mellan företagen.
Konsekvenser om förhandsbeskedet står sig?
Om HFD gör samma bedömning som SRN kommer det medföra långtgående negativa konsekvenser för en mängd ägarstrukturer där det finns utomstående ägare genom indirekt ägda bolag. Fysiska personer som själva är verksamma i sina egna ägarbolag, till exempel ett investeringsbolag, kommer inte kunna anses som utomstående ägare om de deltagit i en nyemission eller på annat sätt tillfört kapital till verksamhetsbolaget. Inte heller de riskkapitalbolag som är fåmansföretag där delägarna innehar kvalificerade andelar, kommer kunna anses som utomstående i fåmansföretag de investerar.
- Dessa konsekvenser är oförenliga med 3:12-reglernas syfte och systematik. Om bolaget måste lämna utdelning till passiva utomstående ägare som äger minst 30 procent har det inte ansetts lönsamt att ta utdelning i stället för lön. I förarbetena lyfter man dessutom fram att utomståenderegeln även ska kunna vara tillämplig vid indirekta äganden. I annat fall skulle det allvarligt kunna begränsa tillförseln av riskkapital. Detta är precis vad som kommer att ske om HFD gör samma bedömning som SRN, säger Joanna Bertlin.
Vår kommentar
Det har sedan HFD:s domar om kapitalsmitta från 2010 stått klart att överföring av kapital medför att företag bedriver samma eller likartad verksamhet. Det har varit fråga om överföring av kapital i form av till exempel utdelning, underprisöverlåtelse, köpeskilling till marknadspris, inlösen, likvidation. Även aktieägartillskott och lån har förekommit som ett led i kapitalöverföringen och då medfört smitta. Detta är en naturlig följd av rättsutvecklingen och logiskt i den mån kapitalet härrör från upparbetade vinstmedel från arbetsinsatser.
Om däremot kapital endast lämnas i rent investeringssyfte för att täcka ett kapitalbehov i ett fåmansföretag är denna rättsutveckling inte rimlig. Det kan till exempel vara fråga om kapital som lämnas av ett investeringsbolag eller riskkapitalbolag (där ägarna har kvalificerade andelar) i form av kapitaltillskott eller deltagande i nyemissioner. Det kan inte ha varit lagstiftarens syfte att en sådan kapitalanskaffning ska medföra att utomståenderegeln inte kan tillämpas. Tvärtemot understryks i förarbetena att utformningen av utomståenderegeln inte får begränsa tillförseln av riskkapital.
Om HFD gör samma bedömning som SRN tappar utomståenderegeln på sätt och vis sin funktion. I förhandsbeskedet görs ingen skillnad i hur till exempel verksamheten bedrivs. En investerare äger mer än 30 procent, vilket borde vara tillräckligt för att det inte finns samma skäl till att inkomstomvandla bolagets vinster. Ägarna med kvalificerade andelar kan ju till exempel inte sätta sin egen lön och inte heller ensamt bestämma om vilken utdelning som ska göras.
Noteras kan att HFD hittills inte har tagit ställning till frågan huruvida lån, aktieägartillskott eller nyemission isolerat medför samma eller likartad verksamhet med följden att utomståenderegeln inte är tillämplig. Frågan huruvida lån isolerat medför kapitalsmitta har prövats i två förhandsbesked från SRN. I båda fallen ansåg SRN att så var fallet. Ena förhandsbeskedet överklagades till HFD, som dock undanröjde förhandsbeskedet eftersom omständigheterna kring lånet inte ansågs tillräckligt klarlagda. Vidare kan noteras att samma eller likartad verksamhet enligt praxis inte föreligger generellt vid alla typer av kapitalöverföringar. Exempelvis vid utdelning krävs det att fysiska personer som är verksamma i det (utomstående) fåmansföretaget även har varit verksamma i det utdelande fåmansföretaget för att samma eller likartad verksamhet ska föreligga. I det aktuell fallet hade de fysiska personerna inte varit verksamma i det utdelande bolaget med följden att utomståenderegeln var tillämplig.
- Vår förhoppning är att HFD ändrar förhandsbeskedet. I annat fall kan det ifrågasättas om utomståenderegeln fortfarande är ändamålsenlig eller om det krävs en lagändring. Något som skulle kunna inrymmas i 3:12-utredningenens uppdrag att analysera regelförenklingar och hitta en balans mellan att stimulera ökat entreprenörskap och högre tillväxt samt att förhindra inkomstomvandling.
- Sveriges företagare behöver enklare regler att förhålla sig till med tydligare förutsebarhet, annars kan det allvarligt skada den innovationskraft och investeringsvilja som finns hos Sveriges entreprenörer och investerare, avslutar Joanna Bertlin.