Vi bidrar med ordning och reda genom effektiva processer, ekonomistyrning, revision och specialistrådgivning. På så sätt ökar effektivitet och transparens.
Minimera riskerna, känn dig trygg i dina affärsbeslut och fokusera på kärnverksamheten. Våra revisorer har djupgående kunskap om marknadens förändringar och...
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
Grant Thornton kan genomföra riktade granskningsinsatser för internrevisionens räkning. Hela internrevisionsfunktionen kan även outsourcas till Grant Thornton då vi genomför granskning i enlighet med styrelsens fastställda granskningsplan. Avrapportering sker löpande med tydliga granskningsresultat och relevanta rekommendationer till förbättringar.
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
Integritet. Kvalitet. Trygghet. Dessa tre ord utgör kärnan i hur vi arbetar. Vi tar oss tid att förstå vad som är viktigt för just din verksamhet. När vi vet...
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
Med oss som rådgivare kan du vara trygg. Vi erbjuder helhetsrådgivning av vårt samlade tjänsteutbud tillsammans med specialister från samtliga affärsområden....
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
Säkerställ ert företags ekonomiska trygghet med digitala redovisningstjänster - och få mer tid över till att fokusera på affärsskapande. Våra auktoriserade...
Vi erbjuder framåttänkande, skräddarsydda och skalbara lösningar för ert företags lönehantering. Våra lönespecialister fungerar som proaktiva rådgivare och...
Vad sägs om full kontroll över hur ditt företag mår genom en skräddarsydd digital redovisnings- och lönetjänst? Tekniska lösningar kombineras med proaktiv...
Branschexpertis är något som våra kunder både efterfrågar och värderar högt. Grant Thornton samlar experter och specialister från alla affärsområden i olika...
Techföretag är digitala från dag ett. Därför är vår kompletta lösning för ekonomihantering Grant Thornton Flow helt digital och du når den dygnet runt med...
Vi kan den privata vård- och omsorgsbranschen! Sedan 2010 tar vi årligen fram en studie av den privata vård och omsorgsmarknaden i Sverige ur ett finansiellt...
Branschgruppen för ideella organisationer och stiftelser har samlad kompetens från flera olika områden för specifikt anpassad rådgivning utifrån dina...
Att ta steget från ett ägarlett företag till ett Private Equity-ägt företag kan vara en stor förändring. Vi är ditt stöd i transformeringen. När tillväxtdrivna...
Transparensen ökar och de regulatoriska kraven blir mer komplexa för företag i den finansiella sektorn. Att hantera dessa förändringar är viktiga utmaningar...
Grant Thornton har lång erfarenhet inom livsmedelsindustrin och vi förstår dina utmaningar med nya produkter, marknader och distributionsmodeller. Vi hjälper...
Särskilda regelverk, förutsättningar som förändras och omvärldens ökande krav inom hållbarhet påverkar transportbranschen. För att hålla företag uppdaterade,...
Grant Thorntons fastighetsgrupp är ett team branschspecialister med lång erfarenhet inom rådgivning, skatt, redovisning och revision. Vi ger dig trygghet i...
Grant Thornton har för trettonde året i rad tagit fram en branschrapport som visar utvecklingen inom den privata vård- och omsorgssektorn i Sverige. Årets rapport visar att den privata vården har återhämtat sig efter pandemin - men att det också finns många utmaningar att lösa. ”Växande vårdköer, personalbrist och fler unga som mår dåligt är några faktorer som påverkar även den privata vården”, menar branschexperterna på Grant Thornton.
Grant Thorntons kartläggning av den privata vård- och omsorgssektorn i Sverige är en omfattande branschstudie baserad på både finansiell data, utredningar och kvalitativa intervjuer. Den belyser de utmaningar branschen har idag och framåt.
Ökad lönsamhet och omsättning
Årets rapport visar att svensk privatvård och omsorg har återhämtat sig bra efter pandemin. Omsättningen ökade med drygt sju miljarder, en ökning cirka fem procent jämfört med 2020 och lönsamheten ökade med 7,6 procent, den högsta sedan 2017. Tillväxten drivs till stor del av att fler vårdtagare återvänt till vården efter pandemin och att vården har börjat beta av vårdskulden som byggdes upp under pandemin. Tillväxten är kraftigast inom tandvård och primärvård.
Strukturella problem gör det dock svårt att hantera det uppdämda behovet av vård och omsorg. Under 2022 pågår fortfarande arbetet med att utföra de planerade operationerna som fick skjutas upp under pandemin.
Stora regionala skillnader
Rapporten visar att ingen av Sveriges 21 regioner klarar av att leva upp till den lagstadgade vårdgarantin. Det finns stora regionala skillnader och i vissa regioner har var tredje patient fått vänta längre än vårdgarantins 90 dagar.
- Regionala olikheter är viktiga att se över i syfte att göra vården mera jämlik i hela landet. Region Halland lyfts ofta fram som ett bra exempel där väntetiderna gått ned med hjälp av ett fokuserat arbete. Detta exempel visar att det går att komma till rätta med regionala olikheter, säger Stefan Wiklund, partner och chef för M&A på Grant Thornton.
Ökad psykisk ohälsa bland barn
Psykisk ohälsa bland barn och unga ökar. Trots att BUP byggts ut får varannan individ vänta längre än det utsatta målet för att få kontakt med BUP.
I ljuset av denna utveckling ökar också Sveriges användning av antidepressiva läkemedel. Utskrivningarna är idag 1,5 gånger högre än OECDs genomsnitt. Ökningen har varit särskilt dramatisk för barn och ungdomar där utskrivningarna ökat väsentligt mer än övriga ålderskategorier.
- Studier visar att sociala medier har stor negativ påverkan på ungas psykiska välmående, framför bland för unga flickor som till större del använder dessa medier, berättar Mats Fagerlund.
Kompetensbrist – en kärnfråga
En viktig fråga är kompetensbristen. År 2025 väntas 11 000 specialistsjuksköterskor och 1 300 barnmorskor saknas.
Även den svenska äldreomsorgen är fortsatt hårt pressad av bristande kompetens. Här har försök till förbättring skett via ”Äldreomsorgslyftet”, en statlig satsning för att höja kompetensen och öka andelen heltidsanställda inom äldreomsorgen.
Stefan Wiklund
I praktiken har denna åtgärd visat sig svår att genomföra. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med tillgänglig personal. Det behövs i stället ett annat arbetssätt, ny teknik eller ett mer effektivt resursutnyttjande
En oroande utveckling är att fler väljer att lämna sina arbeten inom den offentliga vården för att ta andra jobb. På den privata sidan märks inte riktigt samma utveckling, där är det fler som stannar.
Orsakerna till att personalen väljer att lämna sina arbeten anges vara ökad arbetsbelastning, dåligt ledarskap och svagt erkännande av anställda, men även att strukturella problem inte erkänns fullt ut.
Som en följd av kompetensbristen inom vården ökar kostnaderna för inhyrd personal. Trots att alla politiska partier säger att detta måste minska.
Internationell utblick
I ett internationellt perspektiv står sig Sverige väl när det gäller vårdkvalitet och resurser inom sjukhusvården. Utmaningarna ligger i för långa väntetider, bristande tillgänglighet och låg produktivitet. Sverige sticker också ut med lägst antal vårdplatser och vårdkontakter (läkarkonsultationer) per capita av samtliga länder som rapporten jämfört med.
- En underliggande utmaning i den svenska vården är bristande produktivitetsutveckling jämfört med andra länder. Med hänsyn till den pågående personalkrisen samt ökad ekonomisk belastning på regioner och kommuner så bör privata aktörer ha goda förutsättningar att erbjuda lösningar som kan öka produktiviteten och bidra till att lösa vårdens utmaningar i ett längre perspektiv, säger Mats Fagerlund.
Ersättningssystem i förändring
En av regeringens insatser för att främja en god och nära vård är fortsatt arbete med digitaliseringen inom vården. En viktig politisk fråga är hur ersättningssystemen för digitala vårdbesök ska konstrueras.
- Kärnfrågan är att ersättningssystemen fortsatt bygger på traditionella grunder som fysiska besök och att systemen inte ger rätt incitament till utveckling och innovation, säger Mats Fagerlund.
Personlig assistans – utmaningar och återkrav
Assistansbranschen har tidigare pekats ut som en särskild hårt drabbad bransch av välfärdsfusk.
- Försäkringskassan har under 2020 och 2021 krävt tillbaka nästan 1 miljard kronor av utbetalda assistanskrav. Återkraven riktar sig mot både stora och små aktörer. Det ökade antalet återkrav är en stor utmaning för de privata aktörerna i branschen, säger Stefan Wiklund.
Han fortsätter:
Den blygsamma uppräkningen av timbeloppet för ersättning har ifrågasatts och representanter från den privata sektorn som påtalat att om uppräkningen hade motsvarat löneutvecklingen skulle ersättningen för 2022 vara cirka 10 procent högre.
Den 1 januari 2023 träder en ny lag i kraft vilken kommer ge fler rätt till personlig assistans. Enligt Humana beräknas ca 2 000 personer, varav 400 barn omfattas av den nya lagen och kunna beviljas assistans.
- I Tidöavtalet framgår bland annat att ett statligt ansvar för personlig assistans bör övervägas, samt att bidragsfusk bör bekämpas hårdare. Det väntas också bli svårare för icke svenska medborgare att få assistansersättning under kommande mandatperiod, säger Stefan Wiklund.
Politisk komplexitet
Efter valet har många politiska skiften skett i kommuner och regioner där S går starkt framåt och i många fall får majoritet, trots att vi har högerstyrd regering på riksplanet. Dessutom föreslår både Coronakommissionen och Tidöavtalet en ökad statlig styrning av vården.
- Det innebär att det blir viktigt att förstå var i det politiska systemet besluten fattas, vad som är möjligt att påverka ute i kommuner och regioner och vad som är lagstiftningsberoende på riksplanet. Det blir en utmaning för de privata vårdbolagen att navigera i denna verklighet med en ökad politisk komplexitet, säger Mats Fagerlund.
Så mår den privata vård- och omsorgssektorn i Sverige
Vårdrapporten 2023
För fjortonde gången har vi på Grant Thornton nöjet att presentera en årlig studie av utvecklingen inom den privata vård- och omsorgssektorn i Sverige.
Vill du veta mer? Ladda ner Vårdrapporten och fördjupa dig i frågeställningar, insikter och slutsatser.
Med fortsatt osäkerhet på aktiemarknaden är det många som behöver överväga nedskrivning av värdepapper i bokslutet – och det är ditt regelverk som i slutändan avgör.
Brådskande att hantera coronaanstånd, nästa steg mot nya 3:12-regler och sänkt ränta på skattekontot är några av höstens nyheter som Grant Thorntons skatteexperter lyfter som extra viktiga. Håll dig uppdaterad om det senaste tillsammans med oss.
CFO-rollen är i förändring, med nya krav och förväntningar. ”Idag ligger fokuset mycket på vägen mot målet. Men det sker en förflyttning. Från att navigera bland regelverk och risker som dyker upp, till att själv vara med och rita kartan. Bolagets CFO blir mer av en nyckelperson i att definiera den långsiktiga riktningen”, säger Maaria Martin-Vivaldi, chef för Grant Thorntons revisionsverksamhet.