Tips och råd

Tre tips för att undvika att betala för bluffakturor

Johanna Hellström Johanna Hellström

Jul och nyår är högsäsong för bluffakturor. När många är lediga sitter inte de vanliga rutinerna till hundra procent, då passar blufföretagen på. Så här undviker du att ditt företag eller din organisation drabbas.

Antalet bluffakturor halverades visserligen under 2018. Men i snitt anmäls 13 företag per dag i Sverige och de fejkade fakturorna har ett värde på 270 miljoner, enligt Dagens Industri.

Oftast är själva betalningen en bekräftelse på att du godkänner avtalet så det bästa är att upptäcka den här typen av fakturor innan du betalar.

  • Ha som rutin att alltid dubbelkolla när det kommer en faktura från en ny leverantör. Dubbelkolla också så att bankgirot går till rätt företag.
  • Oftast gäller det liknande tjänster som många företag har. T ex annonsering på olika sökmotorer online där man imiterar seriösa aktörer med liknande namn.
  • Se till att det finns rutiner oavsett belopp. Oftast har man bra rutiner för stora belopp, med det är oftast små summor som lättare slinker igenom. Och de kan av misstag betalas upprepade gånger.


Få de senaste nyheterna paketerade i ett mejl     

Prenumerera på våra nyhetsbrev