article banner
Tips och råd

Hitta den bästa ledaren för teamet

rich text with image

Ett bra team behöver en bra ledare och för ett entreprenörsdrivet företag gäller det att vara noggrann den dag man bestämmer sig för att ta in en extern vd. Rätt kompetens är bara en av egenskaperna att hålla koll på.

Att sätta ihop det bästa teamet är en viktig fråga i många sammanhang, vare sig det gäller brännbollen på frukostrasten, fotbollslaget som tävlar i Champions League eller det entreprenörsdrivna företaget. Vanliga faktorer för att bygga ett väl fungerande team brukar vara att hitta personer med rätt kompetens som är rätt motiverade, har rätt personlighet och som kan skapa en bra teamdynamik.

För det entreprenörsdrivna företaget är en vanlig situation att man står inför ett byte av teamets kanske viktigaste nyckelspelare – vd:n. Och bestämmer man sig för att rekrytera en extern vd gäller det verkligen att hålla tungan rätt i mun.

– Det finns flera orsaker till att man väljer att rekrytera en extern vd. En kan vara att företaget står inför en förändring som kräver en annan typ av vd men en annan vanlig orsak är att en grundare och ägare av någon anledning vill förändra sin situation och lämna över vd-posten till någon annan, säger vår affärsrådgivare på Grant Thornton.

Har du förberett det grundläggande arbetet?

För att en sådan förändring ska fungera är det viktigt att företaget har klarat av det grundläggande arbetet kring ägande, styrning och ledning. Det som bör finnas på plats är ett tydligt ägardirektiv och ett aktivt styrelsearbete, helst med en extern styrelseordförande. Men det mest avgörande är att den person som träder tillbaka från vd-rollen verkligen inser vad det kommer att innebära.

– Ofta är det en engagerad entreprenör som är van vid att ha en daglig och nära kontakt med verksamheten. Nu måste han eller hon vänja sig vid att få input från styrelsen kanske en gång per månad och att telefonen inte ringer 17 gånger per dag utan en gång. Och då är det en kompis som ringer.

Se bortom de klassiska rekryteringskriterierna

När det gäller att hitta en extern kandidat för vd-posten med rätt kompetens bör man se längre än till de vanliga kriterierna som ”driven och lyhörd med förmåga att strukturera, leda och delegera”.

– En vanlig metod är att man för­söker rekrytera någon som jobbar i ett större företag men det kan vara en fallgrop eftersom den personen är van vid helt andra strukturer och rutiner jämfört med ett mindre entreprenörs­drivet företag. Jag tycker det är viktigare att vd-kandidaten är ”street-smart” och har god förmåga att snabbt förstå och anpassa sig till en annan typ av verksamhet.

För den som väljer att acceptera uppdraget som extern vd är det till att börja med viktigt att försäkra sig om att ägarna har en gemensam syn på hur företaget ska utvecklas långsiktigt, och att man själv delar den synen. Andra viktiga punkter att bocka av är att se till att man har ett tydligt och skriftligt vd-uppdrag, och att det är säkerställt att den avgående vd:ns nya roll är tydligt skild från ens egen.

Ett annat tips är att ordna så att man har med sig någon extern närmaste medarbetare som man verkligen kan lita på.

– Ett bra exempel från idrottsvärlden är Sven-Göran Eriksson som haft ett otal uppdrag som fotbollstränare och ofta tog med sig Tord Grip som assisterande tränare. Man kan anta att Grip fick höra ett och annat som man inte vågade säga till ”Svennis”, vilket bidrog till deras framgångar.

Tio tips till extern vd i ett ägarlett företag

  1. Försäkra dig om att ägarna har en gemensam syn på företagets långsiktiga utveckling – och att du själv ställer upp på den.
  2. Se till att du har ett tydligt, skriftligt vd-uppdrag – redan innan du skriver under kontraktet.
  3. Ett aktivt styrelsearbete – helst med en extern ordförande – bör vara ett krav från din sida.
  4. Säkerställ att avgående vd:s nya roll är tydligt skild från din roll som vd.
  5. Informera ägarna löpande om bolagets utveckling. Du tar hand om deras "baby" – självklart vill de veta hur det går.
  6. Förbered dig på att du blir hårt granskad i ett ägarlett företag, både från ägare och personal.
  7. Lär känna och respektera företagskulturen. Den påverkar alla delar av företaget – också ditt ledarskap.
  8. Skapa förtroende för dig som person innan du gör för många förändringar. Visa uppskattning för det som gjorts bra innan du kom. Bekräfta personalen.
  9. Skapa ett eget nätverk och se till att du har en erfaren mentor utan bindningar till företaget.
  10. Se till att ha en närmaste medarbetare som du kan lita på i alla väder.


Få de senaste nyheterna paketerade i ett mejl     

Prenumerera på våra nyhetsbrev