Rapport

Trots corona – hög aktivitet på transaktionsmarknaden 2020

Marcus Åvall
Med:
insight featured image
Coronapandemin innebar en kraftig minskning av antalet företagstransaktioner på den nordiska marknaden under första halvåret 2020. Men tack vare en rejäl återhämtning under andra halvåret, framför allt på den svenska marknaden, slutade året med ännu fler transaktioner än rekordåret 2019. Det visar Grant Thorntons rapport som kartlagt den nordiska transaktionsmarknaden.

Rapporten ger en sammanfattande överblick av trenderna på den nordiska transaktionsmarknaden. Analyserna utgår från antalet transaktioner, köparnas geografiska härkomst, sektorer och omvärldsfaktorer.

2020 började i nivå med det starka transaktionsåret 2019 men marknaden avstannade tidigt i och med utbrottet av coronapandemin. Sifforna för första halvåret 2020 visade på ett markant fall i antalet transaktioner i hela Norden jämfört med första halvåret 2019.

Ladda ner rapporten: Nordiska transaktionstrender 2020

Aktiviteten tog fart under andra halvåret

Men efter sommaren började transaktionsaktiviteten ta fart igen, och den största återhämtningen skedde i Sverige där antalet transaktioner under andra halvåret uppgick till 219 bolagsförsäljningar, en ökning med 47 procent jämfört med motsvarande period 2019.

– Det som absolut sticker ut i rapporten är den svenska marknadens återhämtning under andra halvåret och speciellt de sista fyra månaderna där vi nästan fördubblar siffrorna under varje månad jämfört med 2019, säger Marcus Åvall, rådgivare inom på Grant Thornton.

Förklaringar till detta är bland annat att det svenska samhället inte avstannat på samma sätt som i andra länder och att det finns många välskötta tillväxtbolag i Sverige som är intressanta för en bred investerarkrets.

– Det är till viss del också kopplat till att vi har lyckats ställa om vår vardag på ett väldigt bra sätt med digitala lösningar. Vi ser att mjukvarusektorn är den mest transaktionsintensiva sektorn och att industrisektorn i Sverige har klarat sig förhållandevis bra, där vi även ser många transaktioner under 2020, säger Anna Murray, Head of M&A, Grant Thornton.

Fortsatt stark aktivitet under 2021

När det gäller transaktionsaktiviteten under 2021 är bedömningen i rapporten att den kommer att vara fortsatt stark i Sverige och att övriga nordiska länder återhämtar sig succesivt i samband med att coronapandemin blir mindre påtaglig.

– Vi har en väldigt stark transaktionsmarknad som taktat på i full fart från andra halvan av 2020 och även under 2021 ser vi en stark marknad där vi redan har stängt ett antal transaktioner och räknar med att stänga ytterligare en handfull till under de närmaste veckorna, säger Anna Murray och fortsätter:

– Det är fullt drag och en viktig anledning till det är att vi ser att många bolag och branscher har klarat pandemin oväntat bra och lyckats ställa om. Framför allt ser vi att investeringsviljan har kommit tillbaka – det finns kapital och bankerna är relativt välvilliga till att finansiera förvärv.

Lyckad affär med Martinsons

Bland de transaktioner som kan nämnas är Holmens förvärv av träindustriföretaget Martinsons som slutfördes mitt under sommaren och som hade ett transaktionsvärde på 97 miljoner euro.

– Vi började arbetet med den affären under 2019 och vi gick ut till marknaden i början av 2020 precis när pandemin bröt ut och marknaden började stängas ner. I stort sett alla andra transaktioner avstannade men vi fortsatte eftersom det fanns ett starkt intresse för Martinsons, både från svenska och internationella aktörer, och både från finansiella och industriella köpare. Vi lyckade signera affären just när det var som värst med pandemin och affären blev väldigt lyckad för säljarna, säger Marcus Åvall.

Läs mer om Holmens förvärv av Martinsson Group.

 

Kunskap är nyckeln till framgång

Få relevanta nyheter, inspirerande artiklar, tips & råd samt värdefulla webbinarier som bidrar till att ditt företag kan växa och utvecklas.