Nyhet

Se filmerna från Almedalen 2018

Hur gick diskussionerna i vårt tält på Strandvägen H521?

Här hittar du sammanfattningar, analyser och insikter från våra seminariedeltagare och moderatorer.

  

Entreprenörsdagen den 2 juli

Hur skapar vi förutsättningar för att fler ska vilja ta över befintliga företag?
100 000 företag behöver nya ägare inom 10 år: "Vi behöver jobba på nya sätt för att knyta kontakter mellan dagens företagare och framtidens företagare", säger Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

Hur skapar vi förutsättningar för att fler ska vilja ta över befintliga företag?
"Det måste börja redan i skolan." – Moa Lilja, som tar över ICA Maxi i Visby efter sina föräldrar, berättar om sin resa in i entreprenörskapet och vad hon tror krävs för att fler ska välja att driva företag.

Hur skapar vi förutsättningar för att fler ska vilja ta över befintliga företag?
Hur sänker vi trösklarna till entreprenörslivet? För Behrang Gilanpour började det med en anställning. Han tog sedan tillsammans med sin bror över företaget – Ozontech – och lyckades vända förlust till vinst och tillväxt.

Ge tre konkreta tips till de som har tankar på att starta företag.
Hur ska du göra om du vill starta och driva ett företag med tillväxtambitioner? Martina Klingvall Holmström, entreprenör och grundare av Telness, delar sina tre bästa tips.

Vilka tips ger du till dem som vill lyckas med sin start-up?
Det är lättare att våga satsa på tillväxt om man lär sig att misslyckanden är lärande. Det är ett av tipsen från Christoffer Sjögren, entreprenör och grundare av Städarna.

Företagandets glastak – hur blir Sverige jämställt i entreprenörskap?
Jämställt företagande är en affärsstrategisk fråga, säger Tove Dahlgren på AllBright. Ta del av hennes tre förslag om åtgärder som omfattar förankring, budgetering och utbildning.

Ideella organisationers dag den 3 juli

Hur kan vi skapa sammanhållning och tillit i Sverige?
Vi ställde oss frågan hur vi kan skapa större tillit och sammanhållning i Sverige. Patrik Oksanen, journalist och politisk redaktör, slår ett slag för de personliga mötena och initiativen och menar att ideella organisationer betyder mycket i det sammanhanget.

Hur kan vi skapa sammanhållning och tillit i Sverige?
Civilsamhället har en stor betydelse för sammanhållning och tillit genom att bidra till att aktuella problem identifieras och adresseras, menar Stefan Fölster, nationalekonom, författare och chef för Reforminstitutet.

Folkbildning, propaganda eller desinformation – vilken roll tar civilsamhället i miljödebatten?
En högre bildningsgrund gör oss mer motståndskraftiga mot desinformation och propaganda, menar Nina Larsson, förbundschef Studieförbundet Vuxenskolan.

Vem fångar upp medborgarnas engagemang när de traditionella folkrörelserna är i kris?
Journalisten och författaren Jan Scherman modererade vårt seminarium kring vad som händer med medborgarengagemanget när folkrörelserna försvagas. Efteråt var han hoppfull: "Förnyelseviljan finns och det känns som om folkrörelserna är på väg att få en energikick."

Vem fångar upp medborgarnas engagemang när de traditionella folkrörelserna är i kris?
Hur fångar vi upp medborgarnas engagemang när folkrörelserna försvagats? På Höj rösten politikerskola försöker man vara en brygga mellan de olika arenor som finns för människor med ett starkt engagemang, säger rektor Minéa Frykman.

Kan vi organisera oss till en bättre folkhälsa?
Hur tar vi oss an folkhälsan? Genom att börja i tid och sedan fortsätta, menar Filippa Reinfeldt, chef Business Development och public affairs, Aleris Skandinavien.

Kan vi organisera oss till en bättre folkhälsa?
Tillgänglighet och inte pekpinnar är vägen till en positiv utveckling för folkhälsan, sammanfattar Staffan Movin, styrelseordförande En Svensk Klassiker.