-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
Internrevision
Grant Thornton kan genomföra riktade granskningsinsatser för internrevisionens räkning. Hela internrevisionsfunktionen kan även outsourcas till Grant Thornton då vi genomför granskning i enlighet med styrelsens fastställda granskningsplan. Avrapportering sker löpande med tydliga granskningsresultat och relevanta rekommendationer till förbättringar.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
Sex av tio företag har behov av att anställa folk, men att hitta rätt personer är desto svårare. Bristen på rätt kompetens hämmar tillväxten i företag och påverkar Sveriges innovationskraft.
De senaste årens undersökningar visar alla samma sak: att svårigheterna att finna lämplig arbetskraft sätter käppar i hjulen för företagen, framför allt de mindre. Sex av tio företag har behov av att anställa folk. 80 procent av dessa har svårt att hitta den arbetskraft de behöver.
- Entreprenörer är normalt sett en ovanligt optimistisk grupp människor, men nu dalar framtidstron, just på grund av kompetensbristen, säger Hanna Cederqvist, ansvarig för kompetensfrågor hos Företagarna.
Övertidstimmar
Företag och företagare är beroende av duktiga medarbetare för att kunna växa och utvecklas. När företagen har svårt att hitta folk blir det företagarna själva som måste rycka in med extra arbetstimmar. I stället för att fokusera på att leda och utveckla verksamheten blir de fast i fel uppgifter. Och det här påverkar samhället på många plan, förklarar Hanna Cederqvist.
- Många tvingas tacka nej till uppdrag och ordrar, och produktiviteten bli lidande. Jobb som finns blir aldrig tillsatta, vilket ger lägre skatteintäkter. Om ett företags utveckling läggs på is så bli det sämre rustat mot konkurrens när tiderna blir sämre. I slutänden handlar det om att det också hämmar innovationsförmågan hos företagen, och även konkurrenskraften för Sverige som nation.
Kompetensbrist i alla länder
Sverige är ingalunda ensamt om problematiken. En undersökning som Manpower har gjort i 43 länder visar att kompetensbristen i Sverige ligger strax under det internationella genomsnittet, där 45 procent av arbetsgivarna upplever att det är svårt att hitta medarbetare med rätt kompetens.
Medan företagen har svårt att hitta arbetskraft, är det samtidigt många människor som söker jobb. Det tycks finnas en uppenbar "mismatch" mellan lediga jobb och arbetslösa.
- Problemet är att det inte är rätt personer som söker jobben. Visst är ett bekymmer att det i många branscher finns för få med rätt utbildning, men en stor svårighet tycks också vara att hitta personer som är ansvarstagande, är självgående och har rätt attityd, berättar Hanna Cerderqvist.
Stora pensionärskullar
Hur har det blivit så här? Det är ett problem med många bottnar, menar Hanna. En långvarig högkonjunktur har dränerat marknaden på kompetens. Demografins förändring, där stora kullar nyblivna pensionärer försvinner från vissa yrken och ersätts inte med lika många yngre. Generationer av unga har uppmanats att söka universitet och högskolor för att få jobb, när behoven på arbetsmarknaden främst inte handlar om att ha en högskoleutbildning.
- Ytterligare en orsak är den låga rörligheten på arbetsmarknaden som har sin grund i hur arbetsrätten är utformad. Och när människor inte byter jobb så sprids heller inte kunskap, färre nätverk skapas och det påverkar företagens innovationsförmåga.
Men så många bakomliggande faktorer finns heller inga snabba lösningar. Och en avmattning i konjunkturen kommer inte lösa problemen. I dagsläget är det många branscher som stöps om i spåren av digitalisering och AI, vilket frigör människor som skulle kunna fylla behov i andra branscher.
- Men det gäller att snabbt kunna ställa om och förvalta deras kunskaper och arbetslivserfarenhet, och komplettera med de kunskaper som behövs. Detsamma gäller ju för våra nyanlända, där det finns stor potential.
Yrken med låg attraktivitet
Hanna Cederqvist pratar om vissa yrkens låga attraktionskraft som ofta grundar sig på att unga har en förlegad bild av hur det är att jobba i yrket. Det finns ett stort jobb att göra med att lyfta bristyrken och göra dem mer attraktiva. Omvänt måste arbetsgivare också förstå vilka faktorer som gör dem intressanta för potentiella medarbetare.
- För en yngre generation är flexibla arbetstider viktigare än hög lön. Jag tror vi måste bli bättre på att kommunicera vad vi efterfrågar – oavsett om vi är arbetsgivare eller arbetssökande.
Hanna Cederqvist tips till dig som företagare
|
Incitament som får medarbetarna att stanna
Att rekrytera och behålla rätt medarbetare är idag en nyckelfaktor för att få företag att utvecklas. Men det är också en utmaning att skapa rätt incitamentsprogram för organisationen - vilket upplägg passar ditt företag? Här ger experten Catrin Åkerlund, skattejurist på Grant Thornton, sina bästa tips.