article banner
Case

”Jag är inte kvinna och vd – jag är vd”

rich text with image

Susanne Ahrén var aldrig särskilt intresserad av att jobba i familjeföretaget. Hon utbildade sig först till gymnasielaboratorieassistent, för att efter några år skola om sig till idrottslärare. Till slut hamnade hon ändå på pappas företag och tyckte först att det var det tråkigaste hon gjort. Men sedan vände det och 2012 blev hon vd för Ahréns åkeri med 70 medarbetare. Hon är en av få kvinnor i branschen, men säger själv att det inte är något speciellt med det.

- Jag har aldrig direkt tänkt på det, det är mer andra som frågar och påminner mig om att jag är just kvinna. För min del handlar det mer om ett mindset, ett mod – än om kön. Och om att våga ta hjälp av sina medarbetare i rollen som vd. Vi är ett team!

Susannes pappa startade bolaget i början av 1970-talet. Idag är han styrelseordförande och Susanne beskriver det som att ”han inte är så aktiv i det dagliga, men har ett stort intresse för bolaget”. Det var ingen speciell händelse som fick Susanne att börja jobba i företaget, hon beskriver det istället som att hon 2005 blev sugen på att prova efter att hon fått frågan många gånger, både från dåvarande vd:n. och från sin pappa.

- Pappa har alltid sagt att ”leda en skolklass eller idrottslag, är ingen större skillnad mot att leda ett företag”. Jag hade jobbat som idrottslärare i 12 år då och innan dess, under mina studier på GIH, drev jag och två kompisar ett lokalt gym Jag var nog helt enkelt sugen på något nytt och fick möjlighet att vara tjänstledig i ett år för att jobba i familjeföretaget. Men jag ångrade mig redan första dagen och var helt säker på att jag skulle gå tillbaka till skolan.

Hennes titel var trainee och planen var att hon skulle lära sig verksamheten genom att ”skugga” vd:n.

- Det var inget för mig att gå bredvid. Det var supertråkigt! Men så gick jag på ett seminarium om bränsle och det intresserade mig jättemycket. Bränslet påverkar ekonomin väldigt mycket i vår bransch, och nu kände jag att jag fick en uppgift, jag började grotta i detta, räknade och fick helt plötsligt ett värde. Det var helt klart vändningen för mig.

Lite senare slutade företagets löneansvariga och då hoppade Susanne in där. En roll som gjorde att hon lärde känna i princip alla medarbetare och hon fick en naturlig inblick i vad företaget gjorde genom att se personalens tidlappar. Sedan jobbade Susanne i olika roller innan dåvarande vd:n slutade 2012. Och då var Susanne redo att ta över.

- Det är klart att det är lite av en räkmacka att komma in som vd i ett bolag som din pappa har startat, vare sig du är man eller kvinna. Men å andra sidan hade jag varit i bolaget i många år innan jag blev vd. Sedan har det gått bra sedan jag tog över, och det är hela teamets förtjänst. Häromdagen sa min son – han är 19 och har precis börjat i bolaget – ”mamma kolla utvecklingen från 2012 när du blev vd fram tills nu, det där ska jag bräcka”.

Susanne Ahrén om jämställdheten i branschen

Bara en tredjedel av Sveriges företagare är kvinnor, varför tror du att det är så?
Generellt så tror jag att det har att göra med att männen är modigare. Det måste finns fler kvinnor som vill axla samma roller. Våga! Ha mod!

Hur är det att vara kvinna och vd i en mansdominerad bransch?
För mig är det en förutfattad mening att det skulle vara något speciellt - jag tycker inte att det är det. Jag är inte kvinna och vd - jag är vd. För mig har det varit viktigt att ha bra kollegor runt mig. Det tror jag på, vi är ett team och jag lutar mig mot mina kollegor i olika frågor och beslut.

Behövs det fler kvinnor i branschen?
Mitt spontana svar är ”absolut”. Men samtidigt vet jag inte riktigt varför jag svarar så. Men jag tror på en blandning, rätt person på rätt plats oavsett om det är en kvinna eller en man.


Få de senaste nyheterna paketerade i ett mejl     

Prenumerera på våra nyhetsbrev