article banner
Intervju

Från noll till hundra

Det var med vissa farhågor som Angela Wiss under sin föräldraledighet bestämde sig för att förverkliga drömmen om att starta ett eget företag. Men redan under första verksamhetsåret nådde hon en omsättning på 100 miljoner kronor för Insitepart.

rich text with image

Många som varit föräldralediga delar förmodligen samma erfarenhet: från en dag till en annan flyttas fokus från jobb och karriär till mer jordnära frågor. Samtidigt är det ett skifte som ger möjlighet till eftertanke, och för Angela Wiss betydde mammaledigheten 2015 att hon bestämde sig för att förverkliga drömmen om att starta ett eget företag. Det var dock inte utan en viss vånda som beslutet fattades.

– Jag hade ju jobbat och haft en bra inkomst, och det är klart man oroar sig lite som nybliven mamma hur det ska gå med ekonomin och hur räkningarna ska kunna betalas. Det var lite som att kasta sig utför ett stup, säger hon.

Från affärsidé till omsättning på 100 milj. kr första året

Angela Wiss affärsidé var att erbjuda kostnadseffektiva bemanningslösningar inom logistik. Konceptet byggde dels på hennes egen bakgrund inom rekrytering och bemanning, och att hon hade en affärspartner, Adis Begovic, med gedigen kunskap om logistikbranschen. Det fanns också två geografiska ben att stå på eftersom Angela Wiss bodde i Jönköping och Adis Begovic i Stockholm.

Och farhågorna beträffande ekonomin visade sig snabbt vara onödiga – redan under första verksamhetsåret nådde Insitepart en omsättning på 100 miljoner kronor. En bidragande orsak var att man redan från start fick in ett par större kunder i Jönköpingsområdet.

Idag har Insitepart vuxit till ett företag med en omsättning på 250 miljoner kronor och 600 - 1 000 anställda beroende på säsong. Man vänder sig främst till företag som är i behov av personal inom lager men man erbjuder även effektiva driftlösningar och stödtjänster inom logistik.

– Vårt huvudfokus är att vara en driftspartner inom logistik. Att erbjuda flexibla och kostnadseffektiva bemanningslösningar samt att driva hela eller delar av lager, dock utan att äga själva lagerlokalerna. Andra tjänster är hjälp med rekrytering, projektledning och uthyrning av chefer. I Västerås driver vi till exempel ett lager på 6 000 kvadratmeter som kan hyras ut för både korta och långsiktiga behov, säger Angela Wiss.

Angela

Planen är att fortsätta växa med siktet inställt på att nå en omsättning på 400 miljoner kronor inom tre år. En bidragande orsak till detta är den stadigt växande e-handeln, där det inte bara behövs lagerutrymmen utan också ställs andra krav.

– Idag har konsumenterna helt andra förväntningar än tidigare. Sitter man i soffan på tisdagskvällen och klickar hem en vara vill man ju helst att den ska levereras dagen efter. Det betyder att vi måste kunna erbjuda maximal flexibilitet för att hantera flöden till exempel i samband med Black Friday eller julhandeln.

Utmaningar på tillväxtresan

Insitepart har vuxit snabbt och framgångsrikt men Angela Wiss sticker inte under stol med att det också varit en tuff process. Att vara entreprenör betyder att hon ofta måste ta med sig jobbet hem. Och att starta från noll till dagens verksamhet bar med sig sina svårigheter.

– Varken jag eller Adis hade gjort något liknande tidigare, så vi har slitit väldigt hårt. Plötsligt hade vi en massa anställda att ta ansvar över, med löneutbetalningar och all annan administration, säger hon.

Det som driver Angela Wiss att ändå fortsätta i entreprenörsrollen är friheten att själv kunna påverka verksamheten och, framför allt, människorna hon möter.

– Det gäller teamet jag jobbar med, alla kunder vi möter och alla anställda som får möjlighet att utvecklas i vårt bolag. Det är nog det som verkligen driver mig, säger hon.

Jämställdhet och Nätverket 17

Framgångarna för Angela Wiss och Insitepart har inte gått obemärkt förbi. 2016 nominerades hon till Årets unga ledande kvinna av Jönköpingsregionen och 2018 blev hon invald i Nätverket 17 där hon verkligen känner att hon får stöd.

– Framför allt är det ett nätverk av väldigt ”goa” kvinnor, där man känner att man är bland likasinnade och får stöd i det man håller på med, säger hon.

 

Nätverkets syfte är att synliggöra kvinnliga företagare och uppmuntra fler att våga tänka riktigt stort, och detta är något som verkligen inspirerar Angela Wiss.

– Det är det man vill vara med och förändra, att visa att det går och att få andra kvinnor att tänka stort. Ju mer pengar du omsätter i ett bolag, desto mer makt får du och fler lyssnar på dig när du höjer din röst, säger hon.

Men samtidigt tycker hon att det egentligen inte borde behöva vara något märkvärdigt med att kvinnor äger och driver stora företag.

– Ibland kan jag bli lite trött på att hela tiden få den här typen av frågor, vad spelar det för roll att jag är kvinna och företagsägare? Det borde faktiskt inte ha någon betydelse, säger Angela Wiss.

Angelas bästa tips till den som vill ta nästa steg
– Tveka inte att sätta upp höga mål. Men dela upp det i flera mindre delmål, då kan man ta en dag i taget samtidigt som man arbetar långsiktigt.

Insitepart

Insitepart har som huvudfokus att erbjuda flexibla och kundanpassade bemanningslösningar samt att driva hela eller delar av verksamheter inom logistik. Man vänder sig främst till företag som är i behov av personal inom lager, men man erbjuder även driftlösningar och stödtjänster inom logistik.

Insitepart erbjuder också rekrytering samt interimstjänster av till exempel logistikchefer, lagerchefer, produktionschefer, driftsledare och transportplanerare. Andra tjänster är hjälp med genomförandet av olika projekt såsom flödesdesign, lokaldesign och systemupphandling samt övrig projektledning inom lageretablering.

I Västerås driver Insitepart ett lager på 6 000 kvadratmeter som kan användas för både korta och långsiktiga behov.

Nätverket 17

Nätverket 17 är en intresseorganisation som ska främja kvinnors entreprenörskap och företagande. Visionen är att lika många kvinnor som män ska äga och driva stora företag och Nätverket 17 vänder sig primärt till kvinnor som byggt större företag, omsätter minst 50 miljoner kronor och har en betydande ägarandel i företaget samt makten att påverka strategiska beslut.

Nätverket är en partipolitiskt oberoende aktör som ger medlemmarna möjlighet att träffa andra entreprenörer och utbyta erfarenheter. Medlemmar förväntas stötta varandra och även ha ett inkluderande förhållningssätt till de kvinnor och entreprenörer som inte är medlemmar.


Få de senaste nyheterna paketerade i ett mejl     

Prenumerera på våra nyhetsbrev