article banner
Intervju

Entreprenör sedan barnsben

Redan som elvaåring vaknade entreprenörsandan i Pernilla Ramslöv. Idag äger och leder hon NOX Consulting, ett nätverk med 2 000 IT-konsulter som omsätter 325 miljoner kronor. Målet är att nå en halv miljard i omsättning inom ett och ett halvt år.  

rich text with image

Det var när hennes tre år äldre storasyster fick sommarjobb som entreprenörsandan vaknade hos Pernilla Ramslöv.

– Jag blev lite avundsjuk på att hon skulle tjäna egna pengar. Eftersom jag bara var elva år kunde jag inte själv få något sommarjobb men jag kom på att jag kunde göra en lista med tjänster som mina föräldrar kunde köpa av mig, hushållstjänster som städning och gräsklippning. Det visade sig vara bra efterfrågan på detta, även grannar köpte tjänster, säger hon.

När sommaren var slut kunde hon också nöjt konstatera att hon dragit in en större summa på sitt erbjudande än vad systern tjänat på sitt sommarjobb.

Så småningom utbildade sig Pernilla Ramslöv i materialteknik på KTH. Under den tiden drev hon ett cateringbolag och efter examen tog hon anställning, bland annat på Bergman & Beving och VW-data, men insåg snabbt att hon ville starta eget företag.

Detta ledde till att hon i början av 2000-talet tillsammans med en kompis drev ett företag inom det som nu är en av de stora trenderna, artificiell intelligens.

– Det var ”bleeding edge technology”. Vi förstod knappt själva vad vi höll på med och gjorde mycket rätt, men själva applikationen var helt fel. Så här i efterhand inser man att bolaget hade kunnat bli sjukt framgångsrikt om vi löst rätt affärsproblem, säger hon.

2007 såldes AI-bolaget men det blev snart dags för nästa entreprenörsprojekt – NOX Consulting.

– Själva idén föddes på en altan i Täby 2010 när jag, min man Josef och Mats Norman träffades för att prata om hur konsultmarknaden såg ut just då. Vi hade alla varit delaktiga i traditionella konsultbolag och sett hur ”mäklaraffären” växt fram. Med våra erfarenheter och insikter ville vi skapa något nytt och unikt, ett virtuellt konsultbolag, säger Pernilla Ramslöv.

I början var NOX Consulting kontorslöst men nådde ändå en omsättning på 44 miljoner kronor redan under det första verksamhetsåret. Idag har NOX Consulting växt till ett bolag med 11 anställda, ett nätverk med 2 000 IT-konsulter varav knappt 250 är i uppdrag via NOX Consulting, och en omsättning på 325 miljoner kronor. Verksamheten leds från adressen Brahegatan 2 i Stockholm.

De konsulter som blir medlemmar i NOX-nätverket erbjuds hjälp med att hitta passande uppdrag, får tillgång till sociala aktiviteter, evenemang och utbildningskvällar, och erbjuds även hjälp med administration.

Resan med NOX Consulting har dock inte varit helt spikrak. Stärkta av framgångarna ville man testa upplägget även i Storbritannien, en satsning som råkade lanseras samtidigt som Brexit-omröstningen överraskande resulterade i att britterna ville lämna EU. Men det var framför allt en skillnad mellan de svenska och brittiska företagskulturerna som satte käppar i hjulen.

– Vårt starkaste värdeord är ”amore” vilket betyder att vi lever efter ett kärleksfullt ledarskap som utgår från individen. Vi tror att om personerna kan växa och blomstra, så kommer företag växa och blomstra med individerna. Det här visade sig vara helt stick i stäv med företagskulturen i London – jag trodde att vi möjligen skulle kunna förändra detta men det visade sig vara en omöjlig uppgift vilket ledde till att vi ganska snabbt bestämde oss för att lägga ner den brittiska satsningen.

rich text with image

Nästa mål för NOX Consulting är att nå en årlig omsättning på 500 miljoner kronor och där hoppas Pernilla Ramslöv vara om ett och ett halvt år, bland annat tack vare att arbetsmarknaden kommer att bli ännu mer flexibel.

– Teknikutvecklingen kommer inte att gå långsammare, snarare tvärtom. Därför behöver arbetsmarknaden bli mer flexibel. Det ställer högre krav på företagen, på employer branding. Man kommer att vara anställd kortare tid och vi kommer få större andel giggare, säger hon.

Genom kontakterna med alla medlemmar i NOX-nätverket har Pernilla Ramslöv en bra bild av hur villkoren ser ut för entreprenörer i IT-sektorn. Hon tycker att villkoren i Sverige är bra när det gäller att kunna starta företag men att det finns brister i trygghetssystemen för egenföretagare.

– Vi är duktiga på start-ups, det finns bra tillgång på riskkapital, vi har stöd från Tillväxtverket, vi har verksamt.se och andra initiativ som skapar ett bra klimat för entreprenörer i Sverige. Men ser man på till exempel pensionssystemet och möjligheterna att var föräldraledig så har samhället inte riktigt hängt med i utvecklingen. Det är ju inte direkt ovanligt att en entreprenör i början av resan tar ut väldigt lite i lön, eller ingen alls, för att få verksamheten att gå runt och det straffar sig i exempelvis en lägre pension med dagens system.

Ett kvitto på framgångarna med NOX Consulting är att Pernilla Ramslöv tidigare i år utsågs till Näringslivets mäktigaste entreprenör i Veckans Affärers undersökning Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor.

– Det är naturligtvis en stor ära, men framför allt ett erkännande av vad vi och vårt fantastiska team har åstadkommit, säger hon.

Pernilla Ramslöv är också en av medlemmarna i Nätverket 17 som lanserades av Jessica Löfström, Maria Mattsson Mähl, Lena Apler, Anna Bråkenhielm och Monica Lindstedt i samband med Almedalsveckan 2018. Nätverket är till för kvinnor som startat, äger och leder bolag som omsätter minst 50 miljoner kronor per år, och drivs av en vision att se lika många framgångsrika kvinnor som män i affärslivet, som äger och driver företag med betydande omsättning och resultat.

– Det är ett fantastiskt nätverk att vara med i och det är väldigt inspirerande att se alla duktiga tjejer som är med och vilka framgångsrika företag de äger och driver, säger Pernilla Ramslöv.

En av hennes förebilder är Gunilla Herliz som var Pernilla Ramslövs mentor under 2014.

– Hon hjälpte mig att våga tänka "bigger and bolder". Sen har vi även en kultur på NOX som välkomnar misstag. Det gör att alla på bolaget, inklusive jag, vågar testa och göra fel. Vi ser på misstag som erfarenheter och ju fler erfarenheter vi har med oss, desto bättre är vi rustade för de utmaningar som möter oss.

Och att hon kommer att fortsätta vara entreprenör råder det inget som helst tvivel om. Hennes drivkraft är att göra det omöjliga möjligt.

– Det är viktigt att hitta sina drivkrafter som skapar motivation. Att vilja göra det man gör varje dag och vilja göra det ännu bättre. Har man en gång gett sig in i den här världen går det inte att sluta, säger Pernilla Ramslöv.

Pernillas bästa tips till den som vill satsa på nästa steg

– En insikt för mig är att det faktiskt är både lättare och roligare att driva stora bolag. Våga tänka stort och utmana dig själv med att kliva utanför den komfortabla zonen, då utvecklas både du och företaget.

Nätverket 17

Nätverket 17 är en intresseorganisation som ska främja kvinnors entreprenörskap och företagande. Visionen är att lika många kvinnor som män ska äga och driva stora företag och Nätverket 17 vänder sig primärt till kvinnor som byggt större företag, omsätter minst 50 miljoner kronor och har en betydande ägarandel i företaget samt makten att påverka strategiska beslut.

Nätverket är en partipolitiskt oberoende aktör som ger medlemmarna möjlighet att träffa andra entreprenörer och utbyta erfarenheter. Medlemmar förväntas stötta varandra och även ha ett inkluderande förhållningssätt till de kvinnor och entreprenörer som inte är medlemmar.

Grant Thornton samarbetar med Nätverket 17 för att utveckla och främja entreprenörskap i Sverige.


Få de senaste nyheterna paketerade i ett mejl     

Prenumerera på våra nyhetsbrev