-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av lagstadgad hållbarhetsrapport
EU-direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) som infördes 1 juli 2024 innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata jämfört med tidigare. Dels blir rapporteringskraven betydligt striktare, dels kommer det krävas att revisorerna gör en översiktlig granskning av hållbarhetsrapporten. Hållbarhetsrapporten ska nu upprättas på koncernnivå och att all data skall göras tillgänglig i maskinläsbart skick i en central EU-databas.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fastighetsbeskattning
Ska du sälja en styckfastighet eller en bolagspaketerad fastighet? Vilken är den bästa strukturen för just ditt företag och vilka skatteeffekter medför olika handlingsalternativ? Våra experter hjälper dig genom hela processen.
-
Fåmansbolag - Ägarledda Företag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Internprissättning (Transfer pricing)
Omfattas du av dokumentationskraven? Behöver du stöd i att avgöra vad som är armlängdsmässig prissättning? Reglerna för internprissättning, även kallat transfer pricing, är stundtals snåriga. Våra skatterådgivare hjälper dig att göra rätt.
-
M&A Skatterådgivning
Vårt M&A-skatteteam erbjuder omfattande expertis inom skattefrågor kopplade till bland annat företagsförvärv, säljprocesser, börsintroduktioner (IPO), listbyten, incitamentsprogram och finansieringslösningar. Vi har erfarenhet av att stödja allt från globala koncerner och private equity-bolag till mindre svenska fåmansföretag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Finansiell redovisning och rapportering
Våra konsulter stöttar dig som CFO eller ekonomichef med den finansiella rapporteringen. Vi ger professionellt stöd både när det gäller den legala rapporteringen enligt uppställda lagar och krav och den interna rapporteringen som ska utgöra beslutsstöd.

Förutom vissa grundläggande momskunskaper är det nödvändigt att känna till tre viktiga begrepp när man gör ett ”utlägg” för någon annans räkning. I dagligt tal använder vi oss kanske generellt av begreppet utlägg men för att få momsen rätt behöver man göra en uppdelning av detta i tre olika kategorier:
- Kostnadskomponenter
- Vidarefakturering
- Momsmässiga utlägg
Kostnadskomponenter
Till kostnadskomponenter räknas inköp för den egna verksamheten. För att kunna tillhandahålla verksamhetens varor eller tjänster görs vissa inköp som sedan kommer att ingå i priset för varorna/tjänsterna vid faktureringen, såsom direkta eller indirekta kostnadskomponenter.
Exempel på kostnadskomponenter kan vara resekostnader såsom, taxi, hotell eller restaurangtjänster. Den ingående momsen på leverantörsfakturan från exempelvis hotellet är avdragsgill så länge den kan kopplas till en momspliktig verksamhet och momspliktig försäljning. Vid faktureringen för att täcka kostnaden tillämpas den momssats som gäller för sålda varor eller tjänster. Om exempelvis en konsult har bott på hotell vid ett konsultuppdrag är hotellövernattningen en kostnad för att utföra konsulttjänsten och konsulttjänsten faktureras med 25 procent moms till kunden. Man har ju inte sålt en hotellövernattning (12 procent moms) till kunden. Om försäljningen inte är momspliktig, vilket kan vara fallet inom särskilda branscher, exempelvis vård, skola, omsorg, finans och ideell sektor, saknas avdragsrätt för ingående moms på den inköpta ”kostnadskomponenten” (hotellnatten, taxiresan osv.).
Vidarefakturering
”Vidarefakturering” avser inköp som inte ingår i ovanstående utan är närmast ett renodlat inköp för någon annans verksamhet. Ett företag/organisation ingår avtal med en leverantör och köper in en vara eller tjänst för att därefter sälja vidare just den inköpta varan/tjänsten till ett annat företag/organisation. Detta kan exempelvis förekomma inom koncerner eller andra grupper där det ingår olika företag eller organisationer som samarbetar med varandra kring inköp. Inköpen hanteras genom att kostnaden vidarefaktureras till den inköpet avser. Den ingående momsen på inköpet, leverantörsfakturan, är avdragsgill så länge en vidarefakturering med moms görs. Vid faktureringen tillämpas den momssats som gäller för just den specifika vara eller tjänst som vidaresäljs. Normalt tillämpas samma momssats på vidarefakturering som inköpet, men vissa undantag kan vara tillämpliga.
Om det som köps in är momsfritt ska normalt inte heller någon moms vidarefaktureras när den inköpta varan/tjänsten säljs vidare. Vissa undantag finns.
Momsmässiga utlägg
Momsmässiga utlägg avser inköp som görs i någon annans namn och för någon annans verksamhet. Sådana utlägg debiteras vidare utan moms. Fakturan från leverantören avser alltså den andres verksamhet och på leverantörsfakturan bör denne anges som köpare/fakturamottagare. När det gäller utlägg är det momsmässigt ett utlägg i följande två situationer:
- Det framgår av avtal att det är slutkunden som är köparen och har det slutliga betalningsansvarigt mot säljaren (leverantören). Det bör vara klart för leverantören att det är slutkunden som är köparen.
- Av lag framgår att slutkunden har det slutliga betalningsansvaret mot leverantören.
Momsmässiga utlägg ska enligt Skatteverket bokföras på ett balanskonto (avräkningskonto) och utlägget ska debiteras vidare utan påslag. Debiteringen av utlägget sker alltså utan angivande av moms och den som gör utlägget kan inte dra av ingående moms. Slutkunden kan dock ha avdragsrätt för ingående moms och fakturakopia på utlägget kan bifogas tillsammans med utläggsfakturan. Om det inte är fråga om ett momsmässigt utlägg hanteras leverantörsfakturan i stället som en kostnadskomponent eller som ett inköp för vidarefakturering, se ovan.
Den som vidarefakturerar kan anses vara en beskattningsbar person
Förutom att förstå skillnaden mellan ovan tre kategorier när det gäller utlägg och vidarefakturering är det också viktigt för företag och organisationer att känna till att betalningsskyldighet till moms kan uppstå vid exempelvis vidarefakturering. En aktör som inte bedriver någon momspliktig verksamhet kan bli betalningsskyldig till moms med åtföljande plikt att momsregistreras och lämna momsdeklarationer på grund av vidarefakturering. Det är inte ovanligt att man inom olika koncerner och organisationer delar på kostnader vilket då kan leda till vidarefakturering med moms mellan parterna.
Detta kan bli fallet om exempelvis ett moderbolag eller ett riksförbund köper in något som flera koncernbolag eller lokala föreningar ska dela på. Det kan exempelvis röra sig om marknadsföring, licenser m.m. Eftersom inköpen är momspliktiga kommer köparen att få en leverantörsfaktura med moms.
När moderbolagets/riksförbundets inköp sedan ska delas upp och faktureras övriga koncernbolag eller lokala organisationer blir den inköpande aktören säljare av en momspliktig tjänst till de övriga bolagen i koncernen eller organisationen. Detta innebär att betalningsskyldighet till moms normalt uppstår för den säljande parten.
Omsättningströskel
För den som uppfyller villkoren för att vara en beskattningsbar person och betalningsskyldig för moms kan det finnas möjlighet att fortsätta stå utanför momssystemet. Det gäller normalt om den momspliktiga årsomsättningen understiger 120 000 kronor (exkl. moms). Notera att viss momsfri omsättning ska räknas in i detta tröskelvärde, t.ex. momsfri fastighetsuthyrning, viket innebär att skyldighet att redovisa moms kan uppkomma vid lägre momspliktig omsättning än 120 000 kr/år.
Med vårt nyhetsbrev Target får du varje månad aktuella nyheter likt denna, tips från våra experter och information om kommande evenemang. Vi vill bidra till att ditt företag växer och utvecklas.