Skattenyhet

Moms ska tas ut på parkerings­böter – så behöver fastighets­ägare agera

Med:
insight featured image
Fastighetsägare måste börja lägga 25 procent moms på kontrollavgifter vid parkering – något som tidigare varit momsbefriat. Det menar Skatteverket i sitt nya ställningstagande. Detta påverkar både intäkter, avtal och system. Vi guidar er i konsekvenserna och hur ni kan förbereda er.
Innehåll
Webbinarium ondemand
Fastighetsutveckling – moms- och skattefrågor att ha koll på 2025
Till webbinariet

Avgifter som tas ut vid felparkering på privat mark och i parkeringshus (så kallade kontrollavgifter) ska börja omfattas av 25 procent moms. Det gäller även om fastighetsägaren tillåter parkering utan att ta ut en parkeringsavgift, men tar ut en kontrollavgift vid olovlig parkering. Moms ska också normalt redovisas på felparkeringsavgifter vid parkering på gatumark (gator och andra allmänna platser).

Förändringen bygger på en dom från EU-domstolen (Apcoa Parking, C-90/20) och Skatteverkets ställningstagande den 27 juni 2025. För att aktörerna ska ha möjlighet att förbereda sig har Skatteverket erbjudit en övergångsperiod vilket innebär att man kan vänta med att tillämpa den nya ordningen fram till den 1 januari 2027. 

Martin Jacobsson , Auktoriserad skatterådgivare och partner
Det här är en stor förändring Fastighetsägare ska börja lägga 25 procent moms på parkeringsböter som tidigare varit klart utanför momssystemet ända sedan momsen infördes för 55 år sedan. Böterna kan ofta uppgå till betydande belopp. Momsbelastningen påverkar både intäkter, avtal och hur parkering hanteras i vardagen

Det här påverkar fastighetsägare, parkeringsbolag och andra som hyr ut parkeringsplatser till allmänheten. 

Vad gäller för olika typer av parkering?

Skatteverket anser att avgifter som tas ut när någon bryter mot parkeringsreglerna har en tydlig koppling till själva parkeringstjänsten. Kontrollavgifter och felparkeringsavgifter ska då momsbeläggas.  

Avgifterna anses vara en del av den totala ersättningen för parkeringstjänsten som parkeringsanordnaren utför. Moms ska alltså redovisas på totala beloppet av både felparkeringsavgift och kontroll-/felparkeringsavgift.

För att moms ska utgå måste det framgå tydligt av skyltning att en kontrollavgift tas ut vid olovlig parkering. Felparkeringsavgifter ska framgå av publicerade trafikföreskrifter. Avgifterna ska momsbeskattas även om själva parkeringen är avgiftsfri.    

Däremot ska moms inte tas ut på avgifter som saknar koppling till upplåtelse av en parkeringsplats, t.ex. polisens felparkeringsavgifter eller felparkeringsavgifter som syftar till att upprätthålla trafikordningen. 

Viss uthyrning av parkeringsplatser är momsfri – t.ex. när en bostad hyrs ut tillsammans med parkeringsplats till samma hyresgäst. Kontrollavgifter vid sådan parkering bör också vara momsfri, även om detta inte tas upp i Skatteverkets ställningstagande.

Vilka påverkas? 

  • Privata fastighetsägare som hyr ut parkeringsplatser till andra.
  • Parkeringsbolag och företag som hyr ut eller övervakar parkeringsplatser.
  • Kommuner som hyr ut parkeringsplatser på gatumark.   
Fastighetsägare kan beviljas miljonbelopp i högre momsavdrag med nytt sätt att räkna
Läs artikeln
Fastighetsägare kan beviljas miljonbelopp i högre momsavdrag med nytt sätt att räkna

Från vilket datum gäller moms på kontrollavgifter vid parkering? 

Skatteverket ska på eget initiativ börja tillämpa de nya reglerna först från och med 1 januari 2027. Det finns alltså tid att förbereda sig, men det är viktigt att börja i god tid för att undvika problem längre fram. Frågan har varit aktuell sedan en EU-dom redan 2022, som du kan läsa mer om i vår tidigare artikel:

Nu blir det moms på parkeringsböter enligt EU-domstolen

David Axelsson , Auktoriserad skatterådgivare och partner
Vi har väntat flera år på Skatteverkets ändrade uppfattning efter domen från EU-domstolen. Domen har medfört ett förändrat rättsläge i Sverige då kontrollavgifter tidigare inte har varit föremål för mervärdesskatt. Skatteverkets nya inställning var således väntad. Det kan dock frågas om Skatteverket har gjort en något alltför extensiv tolkning av domen genom att generellt momsbelägga i princip alla kontrollavgifter utan att beakta aktuella individuella ekonomiska och affärsmässiga förhållanden som i EU-domstolens dom.

Tänk strategiskt – momsbeskedet påverkar mer än redovisningen

Skatteverkets nya synsätt innebär inte bara en förändring i hur kontrollavgifter ska hanteras momsmässigt – det kan också få direkta konsekvenser för affärsmodellen. Eftersom det inte är säkert att momsen kan föras vidare till parkeringskunden, kan marginalerna minska. Det gäller särskilt i situationer där kontrollavgifter tidigare utgjort en viktig intäktskälla.  

Det är därför klokt att se över hur intäktsflöden påverkas, om prissättningen behöver justeras och om befintliga avtal är anpassade till det nya rättsläget. Många avtal är skrivna utifrån en momsbefriad modell, vilket kan skapa både praktiska och ekonomiska utmaningar när moms nu ska läggas på. För vissa aktörer kan det även bli aktuellt att se över hela upplägget för parkeringsövervakning och avgiftshantering.

– Vi tror att många fastighetsägare och parkeringsbolag behöver göra en bredare analys – inte bara av momshanteringen, utan även av den kommersiella modellen i stort. Det handlar om att säkerställa att verksamheten fortsatt är hållbar och lönsam när moms på kontrollavgifter införs, säger Martin Jacobsson, auktoriserad skatterådgivare och partner på Grant Thornton.

Artikel och webbinarium
K3 blir obligatoriskt – nu måste fastighets­bolag börja komponent­indela
Läs mer
K3 blir obligatoriskt – nu måste fastighetsbolag börja komponentindela

Vad behöver företag göra nu? 

För att följa reglerna och undvika fel i redovisningen rekommenderar vi att: 

  • Gå igenom avtal som rör parkeringstjänster.
  • Analysera er intäktsmodell – hur påverkas lönsamheten när moms tillkommer?
  • Uppdatera fakturor och rutiner för moms – särskilt hur kontrollavgifter hanteras.
  • Kontrollera att era IT-system kan hantera moms på rätt sätt. 

Kontakta oss gärna för närmare information och rådgivning om hur Skatteverkets nya regler påverkar er verksamhet.

Tjänster
Vi kan hjälpa er med: Momsrådgivning för bygg- och fastighetsbranschen
Jag vill veta mer
Vi kan hjälpa er med: Momsrådgivning för bygg- och fastighetsbranschen

Ta hjälp av rådgivare som kan branschen

De nya momsreglerna kan få större konsekvenser än man först tror. Förutom att påverka redovisningen kan de kräva justeringar i avtal, prissättning och IT-system. För att undvika fel och onödiga kostnader är det klokt att ta hjälp i god tid. En momsrådgivare eller redovisningskonsult med erfarenhet från fastighets- och parkeringsbranschen kan ge värdefull vägledning och hjälpa er att anpassa verksamheten på ett tryggt och korrekt sätt. 

Branschspecifik rådgivning
Vi kan hjälpa er med: Bygg och fastighet
Jag vill veta mer
Vi kan hjälpa er med: Bygg och fastighet